Rusya’dan Kiev’e İHA yağmuru: Saldırılar gece boyunca durmadı

Rusya, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gece boyunca insansız hava aracı (İHA) ile saldırılar düzenledi. Kiev Belediye Başkanı saldırılarda en az 1 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

28.05.2023-13:09 - (Son Güncelleme: 28.05.2023-13:09)

1 yılı aşkın süredir devam eden Rusya Ukrayna savaşında hedef noktalardan birisi olan başkent Kiev’e saldırılar durmuyor. Rusya, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gece boyunca insansız hava aracı (İHA) ile saldırılar düzenledi. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klitschko, Ruslara ait olan bir İHA enkazının bir benzin istasyonunun yakınına düşmesi sonucu bir kişinin öldüğünü, bir kişinin de yaralandığını bildirdi.

Saldırılar gece boyunca durmadı

BBC Türkçe’de yer alan habere göre; Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya'nın Ukrayna'daki hedeflere 54 kamikaze İHA fırlattığını ve bunların 52'sinin düşürüldüğünü açıkladı. Yetkililer, sadece Kiev'de 40'tan fazla insansız hava aracının düşürüldüğünü söyledi. Bu bilgi bağımsız olarak doğrulanamadı.

Şubat 2022'de Ukrayna işgalini başlatan Rusya son haftalarda Kiev'e yönelik saldırılarını arttırarak başkentin savunmasını çökertmeye çalışıyor.

Pazar günü erken saatlerde, kuzeybatıdaki Volyn'den güneydoğudaki Dnipropetrovsk'a kadar Ukrayna'nın 12 bölgesinde hava saldırısı alarmı verildi.

Rusya Ukrayna Kiev Saldırı

Sığınaklarda kalın çağrısı

Kiev'e Belediye Başkanı Klitschko, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Kiev sakinlerine "sığınaklarda kalmaları" çağrısında bulunarak İHA saldırı dalgaları ve "zor" bir gece yaşanacağı uyarısında bulundu.

Klitschko, başkentin farklı bölgelerinde en az iki yüksek binanın düşen İHA parçalarının isabet etmesi sonucu yandığını söyledi. Kievli yetkililer ayrıca güneydeki Holosiyivsky bölgesindeki depoların da alev aldığını bildirdi.

Bazı yetkililer Rusya'yı, kent sakinleri 1500 yıl önce kentin kuruluş yıldönümü olan ve savaştan önce popüler bir bayram olan Kiev Günü'nü kutlamaya hazırlanırken Kiev'i kasıtlı olarak hedef almakla suçladı.

Karşı saldırıya hazırız

Saldırılar, Ukrayna'nın yapması beklenen karşı saldırı öncesinde geldi.

Cumartesi günü Ukrayna'nın en üst düzey güvenlik yetkililerinden biri BBC'ye ülkenin böyle bir operasyon başlatmaya hazır olduğunu söyledi.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi sekreteri Oleksiy Danilov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir "Putin'in işgalci güçlerinden toprakları geri almak için yapılacak bir saldırının yarın, yarından sonraki gün ya da bir hafta içinde" başlayabileceğini söyledi.

Ukrayna aylardır bir karşı saldırı planlıyordu. Ancak birliklerini eğitmek ve Batılı müttefiklerinden askeri teçhizat almak istedi. Bu arada Rus güçleri de Ukrayna'nın güneydoğusunda ele geçirdikleri bölgelerde savunma hazırlıklarını sürdürüyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal