Rusya-Ukrayna savaşının simgesi Yılan Adası'nda neler oluyor? İngiltere'den açıklama geldi: Çatışmalar devam ediyor!

Rusya-Ukrayna savaşı 77. günde devam ediyor. Savaşın 6. gününde Rus birlikleri tarafından kuşatılan ve Ukraynalı askerlerle aralarında geçen muhabbetle gündeme gelen Yılan Adası ile ilgili çeşitli spekülasyonlar devam ediyor.

11.05.2022-10:14 - (Son Güncelleme: 11.05.2022-11:35) Rusya-Ukrayna savaşının simgesi Yılan Adası'nda neler oluyor? İngiltere'den açıklama geldi: Çatışmalar devam ediyor!

Rusya-Ukrayna savaşı 77. günde devam ederken Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmanın simge isimlerinden biri haline gelen Yılan Adası'nda ne olduğu hala tam olarak bilinmiyor. Geçtiğimiz günlerde iki taraf da birbirlerinin askeri mühimmat ve araçlarını vurduğunu iddia etmiş, ancak olaylar resmi olarak doğrulanmamıştı. 

İngiltere'den açıklama geldi

Söz konusu duruma bu defa İngiltere dâhil oldu. İngiltere tarafından yapılan açıklamada tarafların çatışmasının adada devam ettiğinden bahsedildi. Ayrıca Rusya'nın bölgedeki gücünü artırabilirse kuzeybatı Karadeniz'de hâkimiyet sağlayabileceği de ifade edildi.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açılamada: "Yılan Adası'nda Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmalar devam ediyor. Eğer Rusya, adadaki konumunu stratejik hava savunma ve kıyı savunma seyir füzelerini pekiştirirse, kuzeybatı Karadeniz'de hüküm sürebilir." ifadelerine yer verildi.

Yılan Adası

Açıklamada ayrıca Rusya'nın ikmal gemilerinin Batı Karadeniz'de minimum korumaya sahip olduğu da bildirildi.

İngiliz gazetesi Daily Mail tarafından aktarılan iddialara göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Rusya lideri Vladimir Putin'in donanma filolarını denetlemek için kullandığı özel geçit töreni teknesini ada yakınlarında yok etti. Ukrayna, bu iddiasını desteklemek için görüntüleri de paylaşmıştı. Görüntülerde beyaz renkli Rapor sınıfı devriye gemisinin Yılan Adası yakınlarında havaya uçtuğunu göstermişti.

Geçtiğimiz günlerde ise Yılan Adası ile ilgili Rusya ve Ukrayna tarafından çeşitli açıklamalar gelmişti. Ukrayna gece vakti Rusya'ya ait olan bir helikopteri düşürdüğünü açıklarken, Rusya ise bir son dakika açıklamasında bulunarak Ukrayna'nın Yılan Adası üzerindeki 2 bombardıman uçağını vurduklarını söylemişti.

Sosyal medyada paylaşılmıştı

Ukrayna tarafı iddialarına yönelik görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşmıştı.

Aynı zamanda Yılan Adası'nın, geçtiğimiz haftalardan batan Rusya'nın tarihi gemisi Moskova tarafından ele geçirildiği öğrenilmişti.

Yılan Adası'ndaki Ukrayna askeri ile Rus birliklerinin diyaloğu gündeme damga vurmuştu. Adaya yaklaşan Rus birlikleri: "Kan dökülmesine gerek yok, gereksiz kayıpları önlemek için silahlarınızı bırakmanızı ve teslim olmanızı öneriyoruz. Aksi takdirde bombalanacaksınız." ifadelerini kullanmıştı.

Ancak Ukrayna birlikleri meydan okuyup teslim olmayı reddederek "Gidin" demişti. Bunun ardından gelen hava bombardımanında adayı korumakla görevli 13 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiği iddia edilmişti. Ancak daha sonra askerlerin Rusya tarafından esir alındığı ortaya çıkmıştı.

Mehlika Karadayı
mehlikakaradayi@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal