Rusya Ukrayna savaşında son durum ne, ikinci müzakere ne zaman yapılacak? Savaşın 8. gününde günün en sıcak haberleri

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının 8. günüde ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rus oligarkların mal varlıklarına el konulacağını duyurdu. Blinken ayrıca Ukrayna'ya aralarında tanksavar ve uçaksavar silahların da bulunduğu savunma ekipmanlarını ulaştıracaklarını bildirdi.

02.03.2022-15:41 - (Son Güncelleme: 03.03.2022-09:48) Rusya Ukrayna savaşında son durum ne, ikinci müzakere ne zaman yapılacak? Savaşın 8. gününde günün en sıcak haberleri

Geçtiğimiz hafta Rusya’nın Ukrayna’ya gerçekleştirdiği saldırının bugün sekizinci günü. Rusya, Ukrayna’ya dört bir yandan saldırırken Ukrayna ise gerek yerel halkın katılımıyla gerekse askeri gücü ile karşılık vermeye devam ediyor. Bunların yanı sıra iki ülkenin devlet başkanları arasında müzakere görüşmeleri devam ediyor.


Rusya – Ukrayna savaşında son durum nedir?

ABD'nin Ukrayna'ya her türlü savunma, güvenlik, insani ve ekonomik yardımı sağladığını belirten Blinken, "Ülkelerini beceri ve kararlılıkla savunan Ukraynalı savaşçılara yardım için tanksavar, uçaksavar, küçük silahlar ve cephanelerin de aralarında bulunduğu savunma yardımını ulaştıracağız' dedi.

Oligarkların bütün mal varlıkları dondurulacak

Blinken, ABD'nin bugüne kadar aralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rus oligarkların bulunduğu birçok kişiye yaptırım kararı aldığını anımsatarak 'ABD Adalet Bakanlığı, bünyesinde kurulan yeni görev gücü ile Rus oligarkların yatları, özel jetleri ve diğer tüm mal varlıklarını donduracak ve bunlara el koyacak.' dedi.

İnsani suçlar artmaya devam edecek

Rusya'nın sivilleri hedef aldığını ve on binlerce Ukraynalının sığınaklara girdiğini, yüz binlerce insanın ise komşu ülkelere sığınmak durumunda kaldığını belirten Blinken "Bu utanç verici. Sivil ölümler ve insani sonuçlar artmaya devam edecek." diye konuştu.


Nükleer uyarısı

Putin'in ülkesinin nükleer caydırıcılık güçlerini alarm seviyesine çıkarmasına da tepki gösteren Blinken, 'Nükleer silahlara ilişkin kışkırtıcı söylemler sorumsuzluğun zirvesidir, tehlikelidir.' şeklinde açıklamalarda bulundu.

Rusya hangi taleplerde bulunmuştu?

Müzakere görüşmesinde her iki tarafında istekleri belirlendi. İddialara göre Rusya, Ukrayna’dan blok dışı statüsünü parlamento düzeyinde belgelemesini ve konuya ilişkin referandum düzenlemesini istedi. Ayrıca Rusya, Ukrayna’dan ayrılıkçı bölge olan Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin özerkliğini kabul etmesini ve bunun yanı sıra Kırım’ın Ukrayna’ya geri verilmesine ilişkin olan isteği ise geri çekmesini talep etti. 

Görüşme 5 saat sürdü. Görüşme sırasında Rusya’dan gelen heyete Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky önderlik etti. Medinsky, yapılan görüşmelerden sonra yaptığı açıklamalarda ikinci kez görüşme yapılacağını belirtirken "En kısa sürede anlaşmaya varmak istiyoruz. Genel konumu tahmin edebileceğimiz belirli noktalar belirledik" ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna: İstediğimiz sonuca ulaşamadık

Ukrayna’nın Cumhurbaşkanı Zelenski konuya ilişkin Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda şu sözlere yer verdi:

 "Bir taraf öteki tarafı görüşmeler sırasında roket saldırısıyla vurmasa adil müzakereler olabilir. Şimdiye kadar istediğimiz sonucu alamadık. Rusya pozisyonunu bildirdi ve biz de savaşı sonlandırmak için karşı taleplerimizi deklare ettik. Bazı sinyaller aldık. Heyet Kiev'e dönünce duyduklarımızı analiz edeceğiz ve sonrasında ikinci tur görüşmelere nasıl geçeceğimize karar vereceğiz."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal