Rusya doğalgazı kesti, Türkiye imdada yetişti: Bulgarlar Edirne’den tonlarca pelet alıyor

Rusya’nın yaşadığı ambargolar sonrası doğalgazı kestiği ülkelerden birisi olan Bulgaristan çareyi Türkiye’de buldu. Bulgar vatandaşlar Edirne’den tonlarca pelet alımı yapıyor. İşte detaylar...

28.08.2022-15:46 - (Son Güncelleme: 28.08.2022-15:46) Rusya doğalgazı kesti, Türkiye imdada yetişti: Bulgarlar Edirne’den tonlarca pelet alıyor

Pek çok dünya ülkesinin ambargo uygulaması sebebiyle karşılık olarak bazı ülkelere doğalgaz akışını kesen Rusya’nın gaz akışını kestiği ülkelerden birisi de Bulgaristan oldu. Avrupa’nın en fakir ülkelerinden birisi olan Bulgaristan’da vatandaşlar yakacak krizine çözüm olarak Türkiye’den pelet alma yoluna gitti. Haftalardır enerji krizinin çözümü arayan Bulgarların Edirne’deki yakacak alışverişi sürüyor. 

Bulgarlar Edirne’den tonlarca pelet alıyor

Rusya’nın doğalgazı kesmesi nedeniyle geçen yılların ardından bu kışı sobayla geçirmeye hazırlanan Bulgaristanlı vatandaşlar, Edirne'de fabrikalarda üretilen pelet yakıtını tırlar dolusu Bulgaristan'a taşımaya başladı. 

Bulgaristan pelet talebi

Taleplere yetişilmiyor

Bulgar vatandaşların yoğun bir pelet talebi olduğunu söyleyen üretici Mehmet Orba, müşterilerinin neredeyse tamamının Bulgaristan vatandaşlarının oluştuğunu söyledi. Yoğun taleple karşı karşıya olduklarını anlatan Orba, "Edirne olarak taleplere yetişemediğimiz için üretici başka firmalardan alım yapıyoruz. Edirne'ye günübirlik gelen vatandaşlar ülkelerine dönerken çuvallar dolusu arabalarını peletle dolduruyor. Bulgaristan'da hem doğal gaz fiyatlarının artışı hem de yaşanan sıkıntılar nedeniyle kış aylarında sıkıntılı bir süreç geçireceklerini ifade ediyorlar.’’ diye konuştu. 

Pelet nedir?

Odun artıklarının öğütülerek talaş haline getirildikten sonra kurutulup basınçlı makinelerde sıkıştırılmasıyla elde edilen yakıta pelet deniyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal