Rus savaş jeti, Bayraktar'ı düşürmeye çalıştı!

Ruslar bu kez de Bayraktar TB2 insansız hava aracını düşürmeye çalıştı. Karadeniz açıklarında yaşanan akıllara düşürülen Amerika uçağını getirdi.

20.03.2023-17:15 - (Son Güncelleme: 20.03.2023-17:48)

Rusya, ABD’ya ait bir adet mq-9 Reaper Silahlı İnsansız Hava Aracını düğürmesinin sonrasında şimdi de TB2’yi düşürmeye çalıştı. Karadeniz üzerinden yaşanan kısa süreli olayda Bayraktar TB1 başarılı bir şekilde kendisini korumayı başardı. 

Bayraktar TB2’ye Rus savaş uçağından taciz!

Rusya Hava Kuvvetlerin son 2 hafta içerisinde oldukça hareketli. 14 Mart 2023’te Rusya’ya ait SU-27 savaş uçağı ABD’ye SİHA’yı düşürdü. O tarihte yaşanan olayda SU-27 savaş uçağı ABD’li MQ-9 reaper insansız Hava Aracı üzerine yakıt boşaltıp düşmesine neden olmuştu.

Bayraktar TB2

Bu sefer Rusya şansını BAYKAR’ın Ukrayna’ya verdiği TB2’ler üzerinden denedi. Kırım yarımadasında meydana gelen olayda olayda Rus savaş uçağı TB2 yanından süratli bir geçiş yaptı. Bu geçişin meydana getirdiği “jet wash” etkisinde kalan TB2 ufak bir yalpalamanın ardından kolayca kendini toparladı ve yoluna devam etti.

Bayraktar TB2'ye taciz

Türk savunma sanayiinin en çok sattığı ürünler belli oldu!

Türk savunma sanayinin 2022 yılında diğer ülkelere en çok sattığı ürünler belli oldu. İşte 2022 yılı Türk savunma sanayii ihracat verileri

Olay Bayraktar TB2’nin kamerasından anbean kaydedildi. Jet wash etkisini yapan uçağın yine bir Su-27 olduğu düşünülüyor.

ABD MQ-9 Reaper’in düşürülmesi ardından işleyen süreç!

ShiftDelete'den alınan habere göre; 14 Mart 2023 günü meydana gelen olayda Rusya aynen TB2 SİHA’ya yaptığı gibi Su-27 uçağı ile önce MQ-9 Reaper’ı taciz etti. Ardından SİHA’ya yakıt sızıntısı yaparak motoru etkisiz hale getirdi ve ardından SİHA’nın pervanelerine çarptı. Olayın ardından ABD başka bir seçeneği olmadığı için MG-9 Reaper’ı Karadeniz sularına gömdü.

Olayın ardından “Enkaza ne olacak?” soruları sorulmaya başlandı. Bölgede enkazı çıkartmak için gerekli olan teknik alt yapıya sadece Türk Deniz Kuvvetleri ile Rus Donanması sahip. Rus Donanmasına ait arama gemilerinin enkazın yerini buldukları söyleniyor. Konuyla ilgiliyse herhangi bir açıklama yok.

MQ-9 Reaper

ABD 15 Mart 2023 günü yani olaydan 1 gün sonra bölgeye yeni bir İHA gönderdi. RQ-4 Global Hawk model bir İHA bölgedeki görevi devraldı. Rolls-Royce üretimi motorlara sahip olan RQ-4 Global Hawk, MQ-9 Reaper’a göre çok daha yüksek irtifalarda görev yapıyor.


Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal