Rus asker Vadim Shishimarin, 62 yaşındaki sivili silahsız öldürdüğünü kabul etti

Rusya'nın Ukrayna'daki saldırıları nedeniyle yargılanan Rus asker Vadim Shishimarin, Sumi kentinde 62 yaşındaki silahsız sivili öldürdüğünü kabul etti.

19.05.2022-12:12 - (Son Güncelleme: 19.05.2022-13:57)

Rusya, 84 gündür Ukrayna'ya düzenlemiş olduğu saldırıları devam ederken, Ukrayna'da ilk kez bir Rus asker savaş suçu sebebiyle yargılanıyor. Kiev'de 21 yaşındaki Rus asker Vadim Shishimarin'in savaş suçu nedeniyle yargılandığı davaya bugün devam edildi. Sumi kentinde 62 yaşındaki silahsız sivil bir adamı öldürmekle suçlanan Shishimarin, mahkeme salonuna geniş güvenlik önlemleri ile getirildi. Shishimarin, cam bir bölmede oturtulurken, öldürülen adamın eşi de salonda hazır bulundu.

Suçunu kabul etti

Hakimin, "Suçunu kabul ediyor musun?" sorusuna Shishimarin, "Evet" şeklinde cevapladı.  Shishimarin, Sumi kentinde bir sivili öldürdüğünü itiraf ederken, Ukraynalı savcı itiraf doğrultusunda mahkeme heyetinden sanık için ağırlaştırılmış müebbet cezası talep etti. Çok sayıda gazetecinin de takip ettiği davanın yarın 12.00'de daha büyük bir salonda devam etmesine karar verildi.

Ukrayna Başsavcısı İrina Venediktova, 'Bu ilk duruşmayla Ukrayna'da suç işleme emri veren veya bu suçlara yardım eden her failin, herkesin sorumluluktan kaçamayacağına dair net bir sinyal gönderiyoruz' ifadelerinde bulundu. 

10 ila 15 yıl veya ömür boyu hapis cezası alabilir

Moskova Bölgesi 4'üncü Tank Kantemirov Tümeni 32010 askeri birliğinde görevli Shishimarin'ın 10 ila 15 yıl veya ömür boyu hapis cezası alabileceği ifade ediliyor. Ukraynalı savcılara göre Shishimarin ve diğer 4 asker çaldıkları bir araçla seyir halindeyken Chupakhivka yakınlarında 62 yaşındaki bisikletli bir adamla karşılaştı. Shishimarin'e sivili öldürmesi emredildiği belirtilirken, emri yerine getirmesi için Kalaşnikof saldırı tüfeği kullandığı ifade edildi.

Kremlin: "Dava ile ilgili hala bir bilgimiz yok"

Rus askerin yargılandığı ilk duruşmayla bilgilerinin olmadığını dile getiren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov bugünkü duruşmaya yönelik benzer bir açıklamada bulundu. Gazetecilerin sorularını tek tek cevaplayan Peskov, Rusya'nın Ukrayna'da diplomatik misyonlarının bulunmaması sebebiyle söz konusu Rus askerine yardım sağlayamadıklarını dile getirerek, 'Dava ile ilgili hala bir bilgimiz yok. Aslında bakarsanız diplomatik misyonumuzun bulunmaması nedeniyle yardım sağlama ihtimalimiz maalesef çok sınırlı' şeklinde açıklamalarda bulundu. 

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal