ROKETSAN'ın Yaptığı İlk Gemisavar Füzesi Atmaca Özellikleri Nelerdir?

ROKETSAN tarafından yerli ve milli teknolojilerle geliştirilen gemisavar füzesi Atmaca, atış testlerini başarıyla tamamladı.

19.06.2021-09:19 - (Son Güncelleme: 19.06.2021-11:05) ROKETSAN'ın Yaptığı İlk Gemisavar Füzesi Atmaca Özellikleri Nelerdir?

İlk kez yüzen bir unsuru tam isabet vurabilen Atmaca Güdümlü Mermisi, ABD menşeili Harpoon güdümlü füzesinin yerine geçecek.

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, ROKETSAN tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk milli gemisavar füzesi Atmaca'nın, seri üretim hattı niteliklilik testi kapsamında TCG Kınalıada korvetinden ateşlenerek hizmet dışı kalan kurtarma gemisi Işın'ı başarıyla vurmasının ardından açıklamalarda bulundu.

Bugünün hem Türk Silahlı Kuvvetleri hem Türk milleti açısından çok özel bir gün olduğunu vurgulayan İkinci; 'Bugün ilk defa silahlı kuvvetlerimiz, deniz kuvvetlerimiz kendi gemisinden atmış olduğu kendi gemisavar füzesiyle bir askeri platformu vurdu ve başarıyla imha etti.' dedi.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin kullanacağı ilk yerli ve milli olan füze, vatandaş tarafından oldukça merak ediliyor. Atmaca Füzesi menzili ne kadar? Atma Füzesi hangi motoru kullanıyor? Ne zaman kullanılmaya başlanacak? Soruları, sık sorulan sorular arasında yer aldılar.

ATMACA FÜZESİNİN MENZİLİ NE KADAR?

Roketsan tarafından geliştirilen Atmaca Füzesi, 250 km mezilli gemisavar füzesidir. İlk kez IDEF 2019 fuarında sergilenen füzenin, Harpoon füzelerinin yerini alması planlanıyor. İlk adımları 2009 yılında atılan proje, 2018'in Kasım ayında testleri başarıyla geçmiştir. Ardından da seri üretim aşamasına gelmiştir.

Deniz hedefleri haricinde denizden karaya hedefler için de füze kullanılabilir durumda olacaktır. 28 Eylül 2020'de Sinopta son testler gerçekleşmiştir. Bu testlerde 250 KM menzili olduğu belirtilmiştir.

ATMACA FÜZESİ HANGİ MOTORU KULLANIYOR?

Yerli ve milli ilk gemisavar füzesi olan Atmaca, KTJ-3200 motorunu kullanıyor.

Tamamen yerli imkânlarla özgün olarak geliştirilen KTJ-3200, özellikle seyir füzeleri ve hedef uçak gibi insansız platformlara yönelik kullanım için optimize edilmiş bir Turbo jet Motor’dur.

İŞTE ATMACA FÜZESİ ÖZELLİKLERİ!

Atmaca, su üstü harbinde Deniz Kuvvetlerinin harekât ihtiyaçlarını gidermek için geliştirilen; hücumbot, fırkateyn ve korvetlerde kullanılabilen, yüksek hassasiyetli satıhtan satha bir güdümlü mermidir.

Sistemin mevcut özellikleri şöyle;

Otonom

Yüksek Hassasiyet

Karşı Tedbirlere Dayanıklı

Düşük Radar İzi

Veri Bağı ile Hedef Güncelleme, Yeniden Saldırı, Görev İptal Yeteneği

Tüm Hava Şartlarında Görev Yapabilir

Uzun Menzil

Karşı Angajman

Üç Boyutlu Görev Planlama

Hedef Seçimi

Su Üstü ve Su Altı Platformlarından Kara ve Su Üstü Hedeflerine

Su Üstü Platformlardan Su Üstü Hedeflere Karşı Angajman

Teknik özellikleri ise şu şekilde;

Uzunluk: 4.800 - 5.200 mm

Ağırlık: 800

Menzil: 220 km

Güdüm: Ataletsel Navigasyon Sistemi + Küresel Konumlama Sistemi + Barometrik Altimetre + Radar Altimetre

Harp Başlığı Tipi: Yüksek Patlayıcılı Penetrasyon Etkili

Harp Başlığı Ağırlığı: 250 kg

ATMACA FÜZESİ NE ZAMAN ENVANTERE GİRECEK?

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci'nin açıklamalarına göre yılsonuna kadar füzelerin gemilerdeki yerini almaya başlaması planlanıyor.

ORTA MENZİL GEMİSAVAR FÜZESİ YOLDA

Murat İkinci, Atmaca füzesinin küçüğü orta menzil gemisavar füzesi için çalışmalara da başladıklarını söyledi.

Bu konuda milli motor geliştirmek üzere Türk savunma sanayisi firmalarının kendilerine destek olmak için çalışmalarına devam ettiklerini ve başarılı sonuçlar aldıklarını anlatan İkinci;

‘Orta menzil gemisavar füzemizin helikopter platformlarından fırlatılabilir olması dolayısıyla çok daha ciddi bir dinamik etki yaratacağını düşünüyoruz. Atmaca'da kazanmış olduğumuz özellikle tecrübe, bilgi birikimiyle bu projemizi de çok kısa zaman içerisinde tamamlayıp Türk Silahlı Kuvvetlerimizin hizmetine sunacağız. Bu da şu anda geliştirme fazında. Genç bir ekibimiz var, artık bu genç ekibimizin ciddi tecrübeleri oluşmuş durumda. Bu tecrübeyle bu tür projeleri çok kısa zaman içerisinde hayata geçirecekler. Diğer sistemlerden farklı olan tarafı da kendi algoritmalarımız, hassas güdüm sistemlerimiz, seyir sistemlerimiz bundan sonraki platformlarda yaşanacak bütün karşı tedbirlere karşı en azından kendi ürünlerimizi ortaya koyacak. Benzer sistemleri daha hızlı, daha dinamik olarak hayata geçirecek bir ekibin olması hepimiz açısından gerçekten büyük bir güç’ Dedi.

MİLLİ TORPİDO YILSONUNDA TESLİM EDİLECEK

İkinci, sahip oldukları ekibin kendilerine verilen görevi yerine getirmek için gece-gündüz çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

ROKETSAN'ın gündemindeki bütün projelerle ilgili çalışmaların son hızıyla sürdüğünü vurgulayan İkinci, şu bilgileri verdi;

‘Çok hızlı şekilde Akya torpidosunu da kendi denizaltılarımız üzerinde göreceğiz. Bu senenin sonuna doğru Akyaların teslimatları olacaktır. Hisar-A’nın teslimatı yapıldı, Hisar-O ve Siper olarak yoluna devam edecek. Bundan sonraki aşamalarda aslında savunma sanayimizin kazanmış olduğu tecrübeyle bu konudaki hızımızı ciddi şekilde artırmasını bekliyoruz. Bu yaşamış olduğumuz tecrübeler, bilgi birikimi devamlılık arz ettiğinden Türkiye Cumhuriyeti'ni farklı bir noktaya taşıyacak.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal