Ripple davasında son durum ne? Ripple (XRP) davası ne zaman?

Teknolojinin hayatımıza girmesi ile birlikte pek çok farklı alışkanlıkta hayatımızda yer edindi. Kripto para piyasada bunlardan biri olurken her gün farklı bir olayda gündeme gelmektedir. Dünyada en çok konuşulan konulardan biri de ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) Ripple şirketine ve şirketin iki üst düzey yöneticisine karşı açtığı dava oldu. Peki, Ripple davası nedir? İşte merak edilen detaylar…

20.05.2022-17:11 - (Son Güncelleme: 20.05.2022-17:11) Ripple davasında son durum ne? Ripple (XRP) davası ne zaman?

2012'de Ripple Labs tarafından ortaya çıkarılan Ripple, bir ödeme sistemidir. Kripto para birimi olan Ripple, güvenli ve ucuz bir ağ üzerinden para transferi yapmaktadır. 2018’de yasal sorunlarla karşı karşıya kalan Ripple en çok konuşulan konulardan bir tanesi oldu. Peki, Ripple davası nedir? İşte merak edilen detaylar…

Ripple davası nedir?

2012 yılında Ripple Labs tarafından ortaya çıkarılan Ripple (XRP), bir ödeme sistemi ve kripto para birimidir. Büyük oranlarda varlık ve para transferi yapan Ripple, hızlı, güvenilir ve ucuz bir blok zinciri kullanmaktadır. Bitcoin ve Ripple sistemi birbirine benzemektedir. Fakat ikisi arasında temel bir fark yer alıyor. Ripple, merkezi olmayan bir sisteme sahiptir. Blok zincir kullanmasında rağmen işlemler Ripple Labs tarafından yönetilir.

Bitcoin’den sonraki en değerli ikinci kripto para olarak görülen Ripple şimdilerde adı duyulmamaktadır. Şimdi ikinci olarak adı geçen kripto para birimi Ethereum’dur. Bu durum SEC'in Ripple'a karşı dava açması sonrasında değişti.

Ripple Davası Nedir

2018 yılında yasal sorunlarla karşılaşan Ripple’e yatırımcılar tarafından toplu davası açıldı. Davanın nedeni ise Ripple'ın milyarlarca XRP yaratması ve bu nedenle hiç bitmeyen bir ilk coin arzının ortaya çıkması olduğu söylendi. Aynı dedenden dolayı 21 Aralık 2020 ‘de ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Ripple ve iki yöneticisine karşı dava açtı. Hala devam eden dava sık sık merak ediliyor.

SEC'in iddiasına göre Ripple yönetim kurulu başkanı ve eski CEO'su Christian Larsen’in şimdiki CEO Brad Garlinghouse ile birlikte kayıt dışı olarak yatırımcılara XRP coin satmaktadır. Bu sayede 1,3 milyar doların üzerinde sermaye toplandığı söylenirken bunlar sayesinde kişiler gelirlerine 600 milyon dolar kattıklarını iddia etti.

Menkul kıymetlerin komisyona kaydedilmesi gerektiğini söyleyen SEC, Ripple'ın kayıt dışı olarak servet edindiklerini ifade etti. Ripple (XRP)’ın da bir menkul kıymet olduğunu söyleyen SEC, bu duruma karşı dava açtı. Ripple bu duruma karşılık Bitcoin (BTC) ile Ethereum'un (ETH) da menkul kıymet olarak gösterilmediğini aktardı.

Ripple Davasında Son Durum

Ripple davasında son durum nedir?

Ripple henüz sonuçlanmamış ve keşif aşamasında yer alan bir davadır. 28 Şubat 2022 tarihinde sonlanması beklenen keşif aşamasında yaşan gelişmeler nedeniyle davada keşif aşaması devam ediyor. Davadaki en önemli gelişme yargıç Sarah Netburn'ün önemli deliller içerebileceği gerekçesiyle SEC'in Ethereum (ETH) ve Bitcoin (BTC) hakkındaki iç yazışmalarını Ripple ile paylaşılmasına hükmetmesi geliyordu. Bununla birlikte 25 Şubat 2022’de Ripple savunmasını mahkemeye sundu. Davanın bu sene sona ermesi beklenmektedir. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal