Reuters'ün Dolar 9 Lira Olacak İddiası Mümkün mü?

Dolar kurundaki net düşüş sonrası yapılan analizlerde bazı yabancı kuruluşlar dolar beklentisini yıl sonu için 9'a düşürdü. Peki, doların 9 TL olması mümkün mü?

24.12.2021-10:54 - (Son Güncelleme: 24.12.2021-12:37)

Dolar kurunda bir haftaya yakın bir süredir inanılmaz bir düşüş söz konusu. 17 Aralık tarihinde 18 TL olan dolar, o gün Cumhurbaşkanının açıklamalarıyla birlikte 11 TL'ye kadar düşmüştü. Yapılan bu yeni sistemle birlikte doların nereye gideceği tartışılıyor. Sadece vatandaşlar değil, analistler de dolar kurunu sorguluyor. Seneyi 18 ile kapatması beklenen dolar şu an 11 seviyesinde. 'Dolar önümüzdeki günlerde ne kadar olur?' sorusunu sizler için cevapladık.

YENİ EKONOMİ PLANI AÇIKLANDI

Dolar 17 Aralık tarihinde kırdığı rekor sonrası yapılan açıklamalar ve müdahaleler sonucu düşmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik planı açıklamıştı. Erdoğan, "Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. Bu yeni araç şöyle işleyecektir; insanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak." ifadelerini kullandı.

DOLAR NEDEN DÜŞTÜ? 

Söz konusu planın açıklanmasından sonra dolarda dikey düşüş yaşandı ve 18'den 12'ye kadar geriledi. Bu düşüşü gören vatandaş da, döviz bürolarına gidip döviz bozdurdu. Ekonomik plana güvenen vatandaşların yoğunlukta olması sebebiyle dolardaki düşüş yatay hale geldi. Ekonomistlerin de belirtmiş olduğu gibi TL'ye güvenen insanların çokluğu ve Türk Lirası'na duyulan güvenle birlikte TL direnç noktasını düşüşle birlikte geldiği noktada direnç noktasını oluşturdu.


REUTERS DOLAR TAHMİNİNİ AÇIKLADI

Reuters, kur korumalı mevduat kararı sonrası dolar kurunun hangi seviyeye gelebileceğini yazdı. Söz konusu habere göre doların yükselmesinin riskli olmasından dolayı hükümet ani bir karar aldı. Açıklanan planla birlikte dolar 11 seviyelerine kadar geriledi.

DOLARIN 9 LİRA OLMASI KISA VADEDE MÜMKÜN MÜ?

Hükümetin uzun yıllardır planı cari açığı kapatmak... Bunun için de yatırımcının Türkiye'ye gelmesi gerekmekte. Faizi düşürmek yatırımcıyı ülkeye çeker. Bu sayede cari açık düşer. Şimdi faizlerin düşüp doların da 11 seviyesine gelmesi, yabancı yatırımcıyı Türkiye'ye daha da çekiyor. İhracat için de dolar kurunun 10 seviyesinde kalması mantıklı. Asgari ücretin 2022 yılında 400 dolara çıkması, üretim açısından büyük sorun teşkil etmekte. Yeni ekonomik planda üretimin ve ihracatın yükselmesi planlamaktayken asgari ücretin bu kadar yükselmesi, diğer maaşlarda bir şişme yaratabilir. Bu da üretimi ciddi oranda sarsabilir.

UZUN VADEDE DOLAR NE KADAR OLUR?

Dolar kurunun stabil kalması durumunda uzun vadede TL'nin değerlenmesi bekleniyor. 3-4 ay dolar kurunun 10-11 seviyesinde kalması demek, 2022 yıl sonunda doların 8 seviyesine inmesi demektir. Birçok analist bu mantık üzerinden ilerlemekte.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal