Resmi Gazete’de yayınlandı: Ev sahibi olmak isteyenlere kredi müjdesi geldi

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar için kamu bankaları, konut kredilerinde güncellemeye gitti. Üst limit 160 bin liradan 240 bine, dönüşüm için 400 bin liradan 600 bin TL'ye çıktı. İşte detaylar…

04.10.2022-10:34 - (Son Güncelleme: 04.10.2022-10:44) Resmi Gazete’de yayınlandı: Ev sahibi olmak isteyenlere kredi müjdesi geldi

Kentsel dönüşüm kapsamında çalışmalar devam ederken, artan maaliyetler emlak sektörünü olumsuz etkilemeye başladı. Bu nedenle hem kentsel dönüşümü hem de ev sahibi olmak isteyen vatandaşları desteklemek için kamu bankaları çalışmaları artırdı. Faiz destekli kentsel dönüşüm ve güçlendirme kredilerinin üst limiti ile faiz desteği bu yıl ikinci kez artırıldı.

Konut kredilerinde yeni destek 

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada kamu bankalarını çağrıda bulunmuş, ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar için kredilere düzenleme yapılması gerektiğini vurgulamıştı. Dün Resmi Gazete’de "6306 Sayılı Kanun Kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar"ın yürürlüğe girdiği belirtildi.  Yapılan yeni düzenlemede gerçek veya tüzel kişilerin, afet riskli olduğu tespit edilen konutunu veya işyerini, kendileri yapmak isteyen kişilere bankadan destek kredileri sağlanacak. 

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemede, “kredi anapara tutarı üst limiti, güçlendirme kredisi için 160 bin liradan 240 bin liraya, konut yapım ve edinme kredileri ile işyeri yapım kredisi 400 bin liradan 600 bin liraya yükseltildi” bilgisi yer aldı. Konutlarında ya da iş yerlerinde güçlendirme çalışması yapmak isteyenler için talep edilen konut faizlerinde, faiz oranı 400 baz puandan 600'e, işyeri yapım ve edinme kredileri ise 300 baz puandan 450 puana yükseltildi. Bakanlığın faiz desteği oranı güçlendirme ve konut kredilerine aylık 0.50 puan, işyeri kredilerine ise aylık 0.38 puan olarak yapılacak.

Konut projesi destekleri

En yüksek kredi tutarı 3 milyon TL

Konut kredileri için verilen destek kredisi en çok 10 yıl, işyeri kredilerinde ise 7 yıl olarak belirtildi. Kredi alan kişiler, ödemelerini eşit taksitli yapabileceği gibi 2 yıla kadar anapara ödemesiz dönem de sunuluyor. Bir hak sahibi adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı da 2 milyon liradan 3 milyon liraya çıkarıldı.

Riskli yapı şartı getirildi

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemede yer alan bir diğer dikkat çeken detay ise, riski yapı şartı! Peki riskli yapı detayında neler yer alıyor? 

- Krediden yararlanılabilmesi için gayrimenkulün riskli alanda bulunması veya riskli yapı olduğunun teknik raporlarla tespit edilmiş olması gerekiyor.

- Faiz desteği verilebilmesi için tahliye/yıkım tarihinden itibaren bir yıl içinde bankaya başvurulmuş olması gerekir. Bakanlıkça onaylanan faiz destekli kredilerin kullandırılma süresi, Bakanlık tarafından verilen faiz desteği uygunluk yazısı tarihinden itibaren iki yıl.

-Krediden; konutlarını yeniden inşa etmek isteyen hak sahipleri, riskli yapılarda en az bir yıl oturan kiracı veya sınırlı ayni hak sahipleri, konutu riskli yapı olarak tespit edilen ve farklı bir konut almak isteyen malikler yararlanabiliyor.

-Hak sahipleri tarafından geri ödemesi gerçekleştirilmeyen krediler için faiz desteği ödemeleri durdurulur.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal