Resim, vergi ve harç kavramları ne anlama gelmektedir? Resim, vergi ve harç arasındaki farklar

Resim, vergi ve harç ifadeleri sık sık karıştırılmaktadır. Bunlar arasında ne gibi farklar olduğu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşte merak edilen konu hakkındaki detaylar…

28.05.2022-18:07 - (Son Güncelleme: 28.05.2022-18:07) Resim, vergi ve harç kavramları ne anlama gelmektedir? Resim, vergi ve harç arasındaki farklar

Vergi ve harç ifadelerini çok sık duyarken resim ifadesini ise bu kadar çok duymamaktayız. Bu üç kavramın ne anlama geldiği merak edilirken aslında çoğunlukla birbirini de karıştırılmaktadır. Bizde sizler için bu üç kavramın hangi anlamlara geldiğini araştırdık. İşte merak edilen konu hakkındaki detaylar…

Resim nedir?

Bir eylem karşılığında kurumdan alınan izin ve yetki için yapılan ödemeye resim denmektedir. Resim ve vergi arasında yer alan en temel fark ise verginin bir karşılığının bulunmasıdır. Resim ise ödeme karşılığında yapılan hizmettir. Resim daha çok yerel yönetimlerde kullanılmaktadır.

Harç ve resim arasındaki fark nedir?

Harç ve resim birbirine karıştırılan iki ifadedir. Resim, kurum ya da bir organizasyonun yapılan hizmet karşılında yetkili kişinin izni ile verilen ödemedir.

Harç ise devletin ya da yetkili organların sunmuş olduğu hizmetin karşılığının verilmesi için hizmeti alanların ödediği bir paradır. Harçların özelliği ise devlet tarafından sağlanmış olan hizmetlerinin bir ödemesinin olmasıdır.

Özetle harç ve resim arasındaki fark, birinin hizmet karşılında devlete ödeniyor olması olurken, diğerinin yapılan hizmet için bu paranın ödeniyor olmasıdır.

Vergi Nedir

Harç nedir?

Vergiye benzeyen özellikleri olsa da harç aslında pek çok açıdan farklılık gösterir. Harçlar, fiyatlar ve vergiler arasında yer alan bir kamu geliridir. Harca konu olan hizmetlerin devlet tarafından yapılıyor olması gerekmektedir.

Yani bu hizmetten yararlanan vatandaşların aldıkları hizmet için bir ücret ödemesidir. Harç ödemek için sunulan hizmetten yararlanılması gerekir. Vergi ve harç arasındaki farklar şu şekilde ifade edilebilir:

Harç ödemeleri vergi ödemeleri zorunlu ödemelerdir. Anayasamızda 73. Maddesinde “Vergi, resim, harç vb. mali sorumluluklar kanunla konulur, değiştirilir ya da kaldırılır” hükmü bulunmaktadır.

Vergi karşılıksız harç ise karşılıklıdır.

Harçlar için belli bir bedeli ödemesi alınır. Ancak bu tüm hizmetlerin karşılığı olarak alınmamaktadır. Örnek vermek gerekirse bunlar:

Pasaport Harcı, Öğrenim Harcı, Mahkeme Harcı, Tapu Harcı, belediyelerin verdikleri bazı hizmetler için aldıkları harçlar (Temizleme ve Aydınlatma Harcı, İşgal Harcı, Çalışma Ruhsatı Harcı, Bina İnşaat Harcı) olarak ifade edilebilir.

Harç vergisi nedir?

Devlet işlemleri için alınan vergi, resim vb. uygulamalar bir harçtır. Bir kamu kuruluşunun verdiği hizmetin bedeli bedeli olarak alınan bu harçlar için kişinin bir hizmet almış olması gerekmektedir. Bununla birlikte duyduğumu haraç ifadesi de bir yerde yapılan hizmetin ya da emeğin sonucunda kişilerden elde edilen haksız kazançtır.

Bu ifade gün geçtikçe toprak için gayrimüslimlerden aldıkları vergi anlamına da gelmektedir. İslam topraklarına dahil edilen gayrimüslim arazilerine “arazi-i haraciyye” de denilmiştir.

Osmanlı topraklarının çoğunluğu böyle araziler ile oluşmuştur. Bu arazilerden alınan vergilere ise “haraç-ı muvazzaf ve “haraç-ı mukassem” olarak iki şekilde ifade edilir. Harac-ı muvazzaf: arazinin yüzölçümüne bakılarak dönüm üzerinden alınan vergi için kullanılır.

Bu vergiler Hz. Ömer döneminden bu zamana kadar alınan vergi çeşitleridir. Hububat ekilen yerden her dönüm başına bir dirhem, yoncalık yerden beş, bağ ve bahçelerden dönüm başına on dirhem alınmıştır. Bu vergiler araziler ekilip biçilmese de alınmaktadır.Toprak sahibi devlet olarak görülür. Yani bu devlet ile mülk sahibi arasındaki bir bölüşmedir.

Resim Nedir

İhtisap vergisi nedir?

Herhangi bir hizmet ya da istihdam için esnaflardan üretim ve hizmet standartları kapsamında esnaf yöneticilerinin hizmetin devamlı olması için aldıkları vergilerdir.

Osmanlıda ihtisap vergisi nedir?

Osmanlı’da ihtisap vergisi, şehir kasabada sanat ve ticaretle ilgilenen tüm grupların yer aldığı kurumlardaki çalışan ve çalışmaların iş hacmi kapsamında belirlenerek düzen sağlamak adına alınan vergilerdir.

Şerefiye vergisi nedir?

Konut projelerinde karşımıza çıkan bu terim aynı dairelerin farklı fiyatlarının olması için kullanılmaktadır. Bu işlem sayesinde fiyatların yükseldiği de görülür düştüğü de görülür.Emlak işiyle uğraşan alım, satım yapan kişilerin karşılaştığı bu durum şerefiye olarak adlandırılır. Şerefiye bedeline göre aynı özelliği olan evlerin fiyatları farklılık gösterebilir.

Bu durum aynı apartmanda ve aynı katta yer alan evlerin ön ve arka cephesi arasında oluşan fiyat farkları olarak karşımıza çıkar. Bu durum birçok kişi için en önemli konu olarak yer alsa da daha önemli konularda bulunmaktadır.

Resim ödemesi nedir?

Bir faaliyetin yapılabilmesi adına kurumdan alınan izin için ödenen tutarı ifade eder.

Harç nedir?

Devletin vermiş olduğu hizmetlerinin karşılını bir ücret olarak kişilerden almasıdır.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal