Resesyon nedir, ne anlama gelir? Resesyon olursa ekonomide neler olur?

Ekonomi alanının temel kavramlarından birisi olan resesyon kavramı son günlerde yoğun olarak araştırılan konular arasında yer alıyor. Resesyonun ne anlama geldiği ve resesyon olması durumunda olacak olanlar ise araştırmaların başını çekiyor. Peki Resesyon nedir, ne anlama gelir? Resesyon olursa ekonomide neler olur? İşte resesyon hakkında tüm merak edilenler...

25.05.2023-17:43 - (Son Güncelleme: 25.05.2023-17:43)

Almanya ekonomisinin geçen yılın ilk çeyreğine göre hafif dalgalı bir seyir izleyerek resesyona girmesinin ardından resesyon kavramı hakkındaki araştırmalar artmaya başladı. Ekonomi alanının en çok bilinen kavramlarından birisi olan resesyonun ne anlama geldiğini ve resesyonun yaşanması halinde bu durumun piyasalara nasıl yansıyacağını öğrenmek isteyenler arama motorlarını meşgul etmeye devam ediyor. Peki Resesyon nedir, ne anlama gelir? Resesyon olursa ekonomide neler olur?

Resesyon nedir, ne anlama gelir?

Resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az 6 aylık bir süreyle gerileme yaşamasının ardından reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik faaliyetlerde duraklaması, negatif anlamda istikrarlı bir konjonktür dalgasında doruğu izleyen reel ekonomik faaliyet düzeyinde ılımlı daralma aşaması anlamına gelmektedir.

Resesyon

Resesyon hangi durumlarda olur? 

Resesyonun ortaya çıkış sebeplerinden bazıları şu şekilde:

Ekonomik büyüme nüfus artış hızının altına inmesi durumunda

Kişi başına düşen milli gelirin durağan hale gelmesi ve gerilemesi durumunda

İşsizliğin artmasında

Ekonomik faaliyetlerin durağan hale gelmesi ve gerilemesi ile

Üretim faaliyetlerinin düşmesinden dolayı

Resesyon olursa ekonomide neler olur?

Resesyon olması durumunda ülkelerde üretim miktarlarında gerilemeler görülür. Buna bağlantılı olarak işsizlik artar ve milli gelir düşer. Genelde resesyon durumlarında kamu harcamaları aynı düzeyde bırakılır ve vergilerde azaltmaya gidilir. Vergileri azaltma politikasının etkinliği için verginin konusunun geniş olması gerekir ki vergi indirimlerinden daha çok kişi istifade ederek, kullanılabilir gelir artarak kişilerin tüketim ve yatırım harcamalarında artış sağlanabilecektir.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal