Resesyon nedir, ne anlama gelir? Ekonomide resesyon kelimesi neyi ifade ediyor?

ABD Merkez Bankası’nın (FED) ülkede yükselen enflasyon sebebiyle zaman zaman dile getirdiği resesyon kelimesinin anlamı merak edilmeye devam ediyor. Peki Resesyon nedir, ne anlama gelir? Ekonomide resesyon kelimesi neyi ifade ediyor? İşte kelime hakkında merak edilenler...

29.07.2022-14:26 - (Son Güncelleme: 29.07.2022-14:26)

ABD’nin 2022 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 0,9 küçülmesi sebebiyle ülke ekonomisinde art arda daralmalar yaşandı. ABD Merkez Bankası (FED) de enflasyona önlem olarak resesyon sinyalleri vermişti. Ekonomi dünyası ise resesyon kelimesinin anlamını merak ediyor. Peki Resesyon nedir, ne anlama gelir? Ekonomide resesyon kelimesi neyi ifade ediyor? 

Resesyon nedir, ne anlama gelir?

Ekonomik küçülme anlamına gelen resesyon, global piyasalarda yaşanan rekor enflasyonun sebep olduğu durgunluğun ilerlemesi sonucunda ve global faiz yükselişi ile birlikte meydana gelmektedir.

Resesyon nedir

Dünya piyasasında yaşanan çıkmaz ekonomiyi darboğaza sokmakta ve resesyon endişesi gerçekleşmektedir. Resesyon, ayrıca makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) iki ya da daha fazla çeyrek senelik periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi haline de denilmektedir.

Resesyon nedenleri nelerdir?

İşsizliğin yükselmesi, ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına düşmesi, kişi başına düşen milli gelirin gerileyen veya durağan bir hale dönüşmesi, ekonomik faaliyetlerde yaşanan duraklama gibi nedenler, resesyonun nedenleri arasında bulunmaktadır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal