Çağımızın en yaygın mide rahatsızlıklarından biri reflü hastalığı. Genellikle yemek sonrası mide asidinin, yanma ve hazımsızlıkla mide de uyandırdığı ağrıdır. Peki reflüsü olanlar nasıl beslenmeli? Reflü nasıl oluşur? Reflünün belirtileri nelerdir? Reflüyü nasıl önleriz? Tüm detayları sizler için araştırdık.
Yaygın olarak yemek sonrası mide asidinin yanma, hazımsızlık ve ekşime hissiyle beraber yemek borusuna geri kaçmasıyla oluşan bir mide problemi olan reflü, günlük konforumuzu oldukça kötü etkileyen bir durumdur.
Reflü, midenin asit üreten içeriğinin yanma hissine neden olmasıyla yemek borusunda hasara yol açması sonucunda mide de oluşur. ‘Özefagus’ olarak bilinen yemek borusunun alt ucunda kapak benzeri bir şey bulunur. Bu kapak mideden salgılanan asidin yemek borusuna geri kaçmasını önleyerek, mide içerisinde kalmasını yardımcı olur.
Reflüde ise bu kapak yapısı sık sık gevşeme gösterebilir ve mide içerisinde bulunan asitli içerik yemek borusuna kaçarak mide de ağrı ve ekşimeye neden olur. Sıklıkla tüketilen yağlı ve kızartılmış gıdaların tüketilmesi, aşırı alkol tüketimi, baharatlı gıdaların çok sık tüketilmesi reflüyü tetikleyen nedenlerden biridir.
Karın bölgesinde şişlik, hıçkırık, geğirti, boğazda gıcık hissi, kronik öksürük, ses kısıklığı, ağız kokusu en sık görülen reflü belirtilerindendir.
Reflü tedavide uygulanması gereken en önemli adım yaşam tarzında değişiklikler yapmaktır. Günümüzde birçok birey beslenme alışkanlıklarında deformasyon yaşar, günlük aktivite düzeyini artırarak, yemek yemeyi uyumadan 3 saat öncesine kadar keserek ve stresten uzak durarak reflüyü kontrol altında tutabilmeniz mümkündür.
Gün içinde yediğiniz yiyeceklere dikkat etmelisiniz. Yemeklerinizi yavaş tüketmeye özellikle oldukça çok çiğnemeye dikkat edin. Mideyi çok şişirmemek adına sıvı tüketiminizi ara öğünlerde yapmaya çalışın.
Gece uykunuzda yüksek yastık tercih etmelisiniz. Az az ve oldukça sık dikkat etmelisiniz. Yaptığınız yemeklere daha az yağ kullanmalı ve kızartılmış gıdaların tüketiminden uzak durmalısınız. Gün içerisinde kahve tüketimini sınırlı tutmanız reflü için önemlidir. Sigarada tüketimi de reflüyü etkileyen etkenlerden biridir.
Her şeyin başı stres klişesi reflü içinde geçerli. Aşırı kilo fazlanız varsa sağlıklı beslenerek ve spor yaparak ideal kilonuza gelemeye dikkat etmelisiniz. Aşırı dar kıyafetler giymekten kaçınabilirsiz. Uyumadan en az 3 saat önce yemek yeme işlemini sonlandırmalısınız. Çok sıcak ve çok soğuk gıda ve sıvı tüketiminden kaçınmaya özen göstermelisiniz.
Sindirim sistemini zorlamayan lifli gıdalar reflüye iyi gelen besinler arasında yer alır. Yulaf, taze fasulye, yeşil yapraklı sebzeler, kuşkonmaz, brokoli gibi besinler reflüye iyi gelen gıdalara örnek verilebilir. İçeriğindeki düşük yağ ve lif oranının yüksek olması mide asidini azaltarak reflünüzü hafifletir.
Meyve tüketiminde ise asidik meyveler reflü semptomlarını azdıracağı için narenciye, portakal, greyfurt ve mandalina benzeri meyveler yerine; kavun, muz, elma, şeftali ve armut gibi meyveleri tercih edebilirisniz.
Kırmızı et tüketiminde ise kızarmış veya yağlı etler yerine az yağlı veya yağsız etleri ızgara, buğulama ya da haşlama olarak pişirme yöntemleriyle tercih edilmelidir.
Yemeklerinizde yağ tercih ederken ise doymuş ve trans yağ alımını azaltıp, avokado, ceviz, badem veya zeytinyağı gibi sağlıklı yağlara yönelim yapılmalıdır.
Açık çay, bitkisel çaylar ve su tüketimi reflü tedavisinde oldukça önemlidir.
Süt gaz ve şişkinliğe sebep oluyorsa kefir içebilirsiniz. Laktoza karşı bir hassasiyetiniz varsa laktozsuz süt ve süt ürünlerini kullanabilirsiniz.
Yatarken yüksek yastık kullanmak Fazla yemek yememek Yağlı ve asitli yiyeceklerden uzak durmak
Kahve ve çayı az tüketmek Baharatlı yiyeceklerden uzak durmak Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durun
Yemek sonrası hemen uyumayın Kilo almayın (Şişmanlık reflü şikayetlerini artırmaktadır). Stresten mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.
Sıvı tüketimi mide basıncını arttırdığı için yemeklerde değil, öğün aralarında alın. Özellikle öğünden sonra dar giysiler giymeyip daha rahat giysiler giymeye çalışın.
Gaz yapan besinlerden uzak durun. (bulgur, mercimek gibi)