Reddi miras beyanı nasıl yapılmaktadır? Reddi miras beyanı iptal süresi ne kadardır?

Reddi miras ya da mirasın reddi; yasal ve atanmış varislere bu mirası kabul etmemeleri halinde başvurmaları gereken yasal bir yoldur. O halde reddi miras nasıl yapılır? Tüm detaylar haberimizde yer almaktadır.

20.04.2022-00:54 - (Son Güncelleme: 20.04.2022-00:54) Reddi miras beyanı nasıl yapılmaktadır? Reddi miras beyanı iptal süresi ne kadardır?

Reddi miras nedir ne için ihtiyaç duyulur varislere nasıl bir yükümlülük doğurur hepsi detaylı bir şekilde haberin içeriğinde belirtilmektedir.

Reddi miras ölen kişinin mal varlıkları ve dahil borçlarının varisler tarafından kabul edilip yada reddine karar vermeleri halinde ilk başvuracakları yasal yoldur

Bu reddi miras iki şekilde değerlendirilir 

1: Mirasın gerçek reddi

2: Kanuni ya da atanmış mirasçılara bırakılan mirasın hükmen reddi

Mirasın gerçek reddi için resmi yolla başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Mirası bırakanın ölümünden geçerli üç aylık süre içinde ikamet edilen il veya ilçedeki Sulh hukuk mahkemesine bizatihi başvuruda hem sözlü beyan hem yazılı beyanla başvurmaları gerekmektedir. Önemli olan ise bu üç aylık zaman diliminde başvuru yapılmaz ise varisler kalan mirası otomatik olarak kabul etmiş sayılırlar.

Kanuni ve ya atanmış varislere bırakılan mirasın hükmen reddi; 

Ölümü tarihinde miras bırakanın ödemeden aczi açıkça belli ya da resmen tespit edilmiş ise miras reddedilmiş sayılır(Türk Medeni Kanunu’ nda yer alan 605. maddede) bu durumda ise herhangi bir başvuruya gerekmeksizin karine olarak reddetmiş sayılır. Bunlar için bazı şartlar gerekmektedir.

Miras bırakanın ölüm tarihinde borçlarını ödeme imkanının olmaması durumunda miras bırakan kişinin borç ödemekten aciz olduğunun kabul edilmesi için mal varlığının borçlarından daha fazla olmaması gerekir. Diğer bir şart ise miras bırakanın aczinin açıkça veya resen(kimseye danışmaksızın) tespit edilmesi gerektiğidir. Tereke(ölen bir kimseden kalan her şey) den kalan hiç bir şey benimsenmemiş ve kabul etmemiş olması gerekmektedir.

Reddi miras dul ve yetim maaşını almaya engel olur mu ?

Miras bırakandan kalan dul ve yetim aylığına almaya engel olmaz. Çünkü ölen kişinin sağlığında devlete ödememiş olduğu primler sonucunda kazanılmış haktır. Alt soyu ve eşinin üzerinde doğan çeşitli haklardan oluşur.mirasçılar direk hak sahipleridir.Bu kalan haklar diğerlerinden farklı tutulmaktadır.  Reddi miras bu hakların dışındadır.

Eğer ki mirasçı üç aylık zaman diliminde itiraz etmedi ölen kişinin ölüm haberini geç alması durumunda mahkemeden ek süre talep edebilir. Ama geç öğrenildiğini mahkemeye ispat ile yükümlüdür. Mahkeme tarafından önemli bulunduğu durumda mahkeme ek süre verebilir.

Reddi mirasın sonuçları bir diğer varislere geçer her miras reddi eden kişiyi bağlar. Şahsidir. Reddedilen mirasın tamamı bir diğer varise geçer. Her kişi bu hakka sahiptir.

Reddi miras beyanı

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal