Rapor parası nedir? Rapor parası kaç günde yatar, ne zaman alınır? Rapor parası almak için kaç gün gerekli? Rapor parası alma şartları ve sorgulama işlemleri

Sağlık sorunları nedeniyle işe gidemeyen çalışanların rapor alarak çalışamadığı süre boyunca rapor parası alırlar. Rapor parası alacak olan çalışanlar ise rapor parasını ne zaman alacaklarını merak ediyor. Sağlık sorunları nedeniyle işe gidemeyen çalışanlar rapor parasını almaları için kaç günlük raporlu olmaları gerektiğini araştırmaya başladı. Peki Rapor parası nedir? Rapor parası kaç günde yatar? Rapor parası alam için kaç gün raporlu olmak gerekir, şartları nelerdir? detaylar haberimizde yer almaktadır.

26.04.2022-03:05 - (Son Güncelleme: 26.04.2022-03:05) Rapor parası nedir? Rapor parası kaç günde yatar, ne zaman alınır? Rapor parası almak için kaç gün gerekli? Rapor parası alma şartları ve sorgulama işlemleri

Sağlık sorunları nedeniyle işe gidemeyen çalışanlar rapor alarak çalışamadığı süre boyunca rapor parası almaktadır. Rapor parası Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından çalışanların sağlık sorunları nedeniyle çalışamadıkları süre boyunca maddi açıdan sıkıntı çekmemeleri adına rapor aldıkları süre boyuncu verilen paradır. İş kazası, meslek hastalığı, hastalık, doğum gibi durumlarda sağlık kurumlarından alınan rapor sonucunda kişinin geçici olarak çalışamadığı süre zarfında aldıkları rapor parası halk arasında geçici iş görememezlik ücreti olarak da bilinir.

Rapor Parası çeşitleri nelerdir?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde yapılan düzenleme ile belirtilmiş olan 3 çeşit rapor parası verilmektedir. Sigortalı olarak bir iş yerinde çalışan işçilerin iş yerinde kaza geçirmesi ya da işiyle alakalı bir meslek hastalığına yakalanması durumunda SGK'dan rapor parası alabilir. Normal hastalık ya da herhangi bir rahatsızlık nedeniyle rapor alan çalışanlar, rapor aldıkları günden önce en az 90 gün SSK primi ödemiş olması şartıyla rapor parası almaya hak kazanır. Kadın çalışanların ise doğum yapmaları durumunda doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre boyunca rapor parası alır. Eğer çoğul hamilelik varsa bu süre doğumdan önce 10 hafta olmaktadır. Rapor parası almak için en az 90 günlük prim ödenmesi gerekmektedir.

Rapor parası alabilmek için şartlar nelerdir

Rapor parası alabilmek için şartlar nelerdir?

Rapor parası alabilmek için kanunca belirtilmiş şartlar vardır. Bunlar:

-İş kazası, meslek hastalığı, hastalık veya doğum yapma durumlarından birisi nedeniyle geçici iş göremezliğe uğranılması gerekmektedir.

-Hizmet akdiyle çalıştırılan sigortalılar yani 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesi birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bulunanlar ile 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesine göre haklarında bazı sigorta kolları uygulanabilen sigortalıların hastalık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneği alabilmeleri için iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekmektedir.

-Köy veya mahalle muhtarlarıyla hizmet akdine bağlı olmadan kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlara geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için prim borçlarının olmaması ve yatarak tedavi görmeleri nedeniyle geçici iş göremezliğe uğramaları gerekir. Ama bu kişilerde doğum öncesi ve sonrası süreler için yapılacak ödemeler sırasında yatarak tedavi görme şartı aranmaz

-Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetki verilen hekim ve sağlık kurullarından sağlık raporu alınmalıdır.

-5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bulunanlar ile 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen muhtarlar ve aynı bentte yer alan ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeni ile gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar ve tarımsal faaliyette bulunanların doğum nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmeleri için doğumdan önceki bir yıl içerisinde en az 90 günlük kısa vadeli sigorta priminin bildirilmiş olması gerekmektedir.

Rapor parası nasıl ve nereden alınır?

Bir çalışanın rapor parası alabilmesi için yukarıda belirtilen şartları taşıması gerekmektedir. Rapor parası 1 ve 2 günlük alınan raporlara verilmez. Rapor parası alabilmek için en az 3 günlük rapor alınması gerekmektedir. Kanunen rapor parası, raporun 3. gününden itibaren ödenmektedir. Sağlık sorunları nediyle rapor alan çalışanların raporlarını iş yerlerine iletmeleri gerekir. Rapor ne kadar çabuk iş yerine iletilirse o kadar çabuk sisteme geçer. Çalışılan kurum ise raporu SGK'ya bildirmekle yükümlüdür. Rapor SGK'ya iletildikten sonra prosedürlere göre rapor parası hesaplanarak hesaplara en geç 15 gün sonra yatırılır. SGK Rapor parası ödemelerini PTT'ye yatırır. Yatarak tedaviler de günlük gelirin %50'si alınırken ayakta tedavilerde günlük gelirin 1/2'si alınır. Asgari ücret her yıl değiştiği için rapor parası da her yıl değişmektedir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal