Ramazanda ekmeğin küflenmesi önlemenin yolları!

Ülkemizde her öğün çokça tüketilen ve maalesef ki çok da çöpe atılan yiyeceklerden biri de ekmek oluyor. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, ramazan pidesi sofralarda çokça yerini almaya başladı. Fazla alınan ekmek ve pideler doğru bir şekilde muhafaza edilmeyince, küflenmesi de kaçınılmaz oluyor.

19.03.2024-11:44 - (Son Güncelleme: 19.03.2024-17:04) Ramazanda ekmeğin küflenmesi önlemenin yolları!

Ramazan ayında fazla alınan ekmeğin küflenmesi, Nasıl engellenir? Ekmeğin bayatlamasını ve küflenmesini önlemenin yollarını sizler için araştırdık. İşte detayları…

Fazla ekmek alırken bir kez daha düşünün!

Ekmeği küften koruma yolları

Ramazanda karbonhidrat ağırlıklı beslenenler, ekmek tüketiminde ölçüyü kaçırabiliyorlar. Ancak artan ekmekler zamanında tüketilmediği içinde küflenebiliyor. Dolayısıyla doğru şekilde sağlamak çok önemli. Ekmeklerin saklanması sırasında yaşanabilen problem küf oluşmasıdır. Küfler çok sayıdaki mantar türleri içerisinde, mikroskop ile görülebilen canlılardır. Bu canlıların üremeleri için en uygun ortam ise nemli ortamlardır. Birkaç pratik yöntemle ekmek israfının önüne geçmek mümkün. İşte uygulayacağınız yöntemler;

Küflü ekmek yemek sakıncalı mı?

Ekmeği küften koruma yolları

Küfler enfeksiyona yol açabiliyor. Uzmanlar küflü ekmeğin düşündüğünüzden çok daha tehlikeli olduğunu belirtiyorlar. Üstelik küflü besinler, ilerleyen zamanlarda vücudunuzda kanser gelişebilme riskini büyük ölçüde arttırdığı da biliniyor. O yüzden küflü ekmeklerden tamamen uzak durun.

 Ramazanda ekmeği küflenmesini önlemenin yolları!

- Ekmeği streç filme veya alüminyum folyoya sarmak

Bu tür ambalajlar, ekmeğin kurumasını ve bayatlamasını önleyerek ekmeğin doğal nemini hapseder. Eğer ekmek bir kağıt ambalaj içinde satın alındıysa bu ambalajı atıp ve saklamak için ekmeği streç film veya folyo ile sarılır.

-Ekmekliklere dikkat!

Ekmeği küften koruma yolları

Ekmeği saklamak için plastik poşetler yerine hava almayan ekmek saklama kutularını tercih edin.

- Ekmeği en fazla 2 gün oda sıcaklığında saklayın

Oda sıcaklığı 20ºC civarında olmalıdır. Ekmek, kiler veya ekmeklik gibi doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.

- Fazla ekmeği dondurmak

1-2 gün içinde bayatlamadan tüketebileceğinden daha fazla ekmeğin varsa onu saklamanın en iyi yolu buzdolabında dondurmaktır. Ekmeğin dondurulmasıyla sıcaklık, ekmeğin bayatlamasını durduracak kadar düşürülür.

- Sıcak ekmeğe dikkat

Ekmeği küften koruma yolları

Evde yaptığınız ekmekleri sıcakken asla poşetlemeyin, önce mutlaka oda sıcaklığına gelene dek soğutun.

- Ekmekliği temiz tutun

Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli su ile silin. Sirkeli su bakteri ve küflerin oluşumunu engeller. 


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal