Ramazan ne zaman bitiyor? Bugün orucun kaçıncı günü?

Ramazan 'ın 17. gününü idrak ederken, oruç ibadetlerini de yerine getiren vatandaşlarımızın bayram telaşları da şimdiden başladı. 2 Nisan 2022 Cumartesi günü başlayan Ramazan orucu, kısa bir süre sonra yerini bayrama devredecek. Peki Ramazan ayı hangi gün bitecek, Ramazan Bayramı 'na ne kadar kaldı? Arefe günü hangi gün? Detaylar haberimizde..

20.04.2022-19:47 - (Son Güncelleme: 20.04.2022-19:47) Ramazan ne zaman bitiyor? Bugün orucun kaçıncı günü?

İslam dünyası Ramazan ayının gelmesi ile birlikte oruç ibadetlerini yerine getirirken diğer yandan da Ramazan Bayramı için hazırlıklar şimdiden yapılmaya başlandı. Peki Ramazan 'ın bitmesine kaç gün var? Arefe günü hangi gün? Ramazan ayı ne zaman bitecek? İşte detayları..

Ramazan ayı ne zaman bitecek?

2 Nisan 2022 Cumartesi günü başlayan mübarek Ramazan ayı, 1 Mayıs 2022 Pazar gününde bitecek.

Arefe hangi gün, bayrama ne kadar var?

Arefe günü 1 Mayıs 2022 Pazar günü ve Ramazan Bayramı da 2 Mayıs 2022 Pazartesi günü başlayacak, 4 Mayıs 2022 Çarşamba günü bitecektir. Ramazan Bayramına erişmemize ise henüz 11 gün vardır.

 

Ramazan Bayramı 'nın önemi nedir?

* Ramazan ile Kurban Bayramlarının gecelerini ihya eden kişinin kalbi, kalplerin öldüğü gün ölmez. ( İbni Mace, Taberani )

* Rahmet kapıları 4 gece boyunca açılır. O gecelerde ise yapılan dualar ile tevbeler Allah katında reddedilmez. Ramazan bayramı ile Kurban bayramının ilk geceleri, Berat gecesi ile Arefe gecesidir. ( İsfehani )

* Şu 5 gecede edilen dualar geri çevrilmez. Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ile Kurban bayramı gecesi. ( İbni Asakir )

* Bayram günü erken saatte kalkmak, gusül abdesti almak, misvak kullanmak, güzel koku sürmek, yeni ve temiz elbise giymek, sevindiğini belli etmek, parmağa yüzük takmak, karşılaştığı müminler ile güler yüz ile selamlaşmak, fakir kişilere çokça sadaka vermek, İslamiyet 'e doğru olarak hizmet eden kişilere yardım etmek, dargın olanları barıştırmak, akraba ve din kardeşlerini ziyaret etmek ve onlara hediyeler götürmek sünnet sayılmaktadır. Bayram gecelerini ihya eden kişi büyük bir mutluluğa kavuşur. Bir hadis - i şerif meali şöyle söyler: '' Bayram gecelerini ihya eden kişinin kalbi, kalplerin öldüğü gün ölmez. ( Taberani )

* Ramazan bayramında bayram namazı kılınmadan evvel tatlı yemek, hurma yemek, hurmayı 1 - 3 - 5 şeklinde tek adet olarak yemek, teke riayet etmek sünnet sayılır. Hadis - i şerifte buyuruluyor ki: '' Allahü teala tektir ve teke riayet eden kişileri sever. ( Buhari )

* Bayram günlerinde sevinmek ve neşelenmek gerekiyor. Hz. Ebu Bekir, kızı Aişe validemizin evine gittiği zaman iki tane cariyenin tef çalarak oynadıklarını görmüştür. Bu cariyeler Ensar - ı kiramın kahramanlıklarını övüyor ve destan söylüyorlardı. Hz. Ebu Bekir, Peygamberin evinde böyle bir şeyin yapılmasını uygun olmayacağını söyleyip, onların susmalarını istedi. Düğün günlerinde ve bayram günlerinde, kadınların def çalmaları caiz olduğundan dolayı Peygamberimiz ( S. A. V. ) Hz. Ebu Bekir 'e '' Onlara engel olma! Her kavmin kendine göre bir bayram günü vardır, bu da bizim bayramımızdır. Bayram, sevinç günleridir. '' buyurmuştur. ( Buhari )

* Küs olan kişilerin bayram gününü beklemeyerek hemen barışmaları gerekiyor. Allah ile Peygamberimizi ( S. A. V. ) seven kişiler insanların kusurlarına bakmaz ve onlara karşı hoşgörülü olur. İyi bir insan ( mümin ), herkesle iyi geçinir. Başka kişilere sıkıntı vermediği gibi o kişilerden gelecek olan eziyetlere de katlanır. Bir kurusundan dolayı kimseye darılmamak gerekiyor. Dargınlık olsa da en fazla 3 gün sürmelidir. Bayram gününe kadar süregelen bir küslük olursa eğer, kişiler daha fazla geç kalmadan barışmalıdırlar. Hadis - i şeriflerde şöyle buyurmaktadır: '' Birbiriniz ile münasebeti kesmeyin! birbirinize sırt çevirmeyin! Birbirinize ne kin ne de düşmanlık beslemeyin! Birbirinizi kıskanmayın! Ey Allah 'ın kulları kardeş olun! Bir Müslüman kişinin diğer kardeşine küserek 3 günden fazla süre boyunca ondan uzaklaşması helal değildir. '' ( Buhari )

Ramazan bayramının önemi

* Müslüman kişiye 3 günden fazla süre boyunca küs olan kişi cehenneme gider. ( Nesai )

* Birbirine küs olan 2 kişiden hangisi ilk önce selam verir ise, o kişinin Allah katında da işlediği bütün günahları affedilir. Verilen selamı da diğer kişi almazsa eğer melekler alır. Selam almayan kişiye de şeytan, sevinç içinde iltifat eder. ( İbni Ebi Şeybe )

* Mümin kişinin kardeşine 3 günden fazla süre boyunca küs kalması dinimiz açısından caiz değildir. 3 gün sonunda, ona selam vererek hatırını sormalıdır. Onun verdiği selamı alırsa eğer birlikte sevap işlemiş olurlar. Selamını almazsa eğer günah işlemiş olur. Selam veren kişi de küs kalma mesuliyetinden kurtulur. ( Ebu Davud )

* Din kardeşi ile 1 sene küs olan kişi onu öldürmüş gibi günah işler. ( Beyheki )

* Ameller, pazartesi günü ile perşembe günü Allah 'a arz edilir. Allah da kendisine şirk koşmayan herkesi affeder. Fakat, bu aftan birbirine kin tutan iki kişi yararlanamaz. Allah, '' O iki kişi barışıncaya dek amellerini bana getirmeyin '' buyurmuştur. ( İ. Malik )

* İki kişi birbirlerine küs olarak ölürlerse eğer Cehennemi görmeden Cennete giremezler. Cennete girseler bile birbirleri ile karşı karşıya gelemezler. ( İbni Hibban )

* Ramazan ayı bittiği için değil, günahlarımız affedildiği için e büyük bir sevap ile nimete kavuştuğumuz için bayram yapıyoruz. Hadis - i şerifte şöyle buyrulmaktadır:

'' Bayram sabahında Müslümanlar, namaz kılmak için camilerde toplandıklarında Allah meleklere, ' İşini yapıp da ikmal eden kişinin karşılığı nedir? ' şeklinde soru yöneltir ve melekler de ' Ücretini almaktır ' diye cevap verirler. Allah da, ' Siz şahitlik edin ki, Ramazan ayındaki tutulan oruçların ve kılınan namazların karşılığı olarak kullarıma kendi rızamı ve mağfiretimi verdim. Ey kullarım bugün benden isteyin, izzet ve celalim hakkına size istediklerinizi veririm '' buyurmaktadır. ( Beyheki )

* Peygamberimiz '' Ramazan ayının son günü Allah oruç tutan kişileri affeder '' şeklinde buyurunca, Eshab - ı kiram da, '' Ya Resulallah, o gün Kadir gecesi midir? '' diye sorarlar. Peygamberimiz ise onlara, '' Bilmez misiniz ki, iş yapan kişiye işi bittiği zaman ücreti verilir '' buyurmaktadır. ( Beyheki )

* Bütün bunları bilen bir Müslüman kişi nasıl olur da sevinmez ve bayram etmez? Bayram günlerinde sevinmek ve neşelenmek gereklidir. Hz. Ebu Bekir, kızı Aişe validemizin evine gittiği zaman iki tane cariyenin tef çalarak oynadıklarını görmüştür. Bu cariyeler Ensar - ı kiramın kahramanlıklarını övüyor ve destan söylüyorlardı. Hz. Ebu Bekir, Peygamberin evinde böyle bir şeyin yapılmasını uygun olmayacağını söyleyip, onların susmalarını istedi. Düğün günlerinde ve bayram günlerinde, kadınların def çalmaları caiz olduğundan dolayı Peygamberimiz ( S. A. V. ) Hz. Ebu Bekir 'e '' Onlara engel olma! Her kavmin kendine göre bir bayram günü vardır, bu da bizim bayramımızdır. Bayram, sevinç günleridir. '' buyurmuştur. ( Buhari )

* HZ. Ali, '' Bugün tuttuğu orucu kabul edilen kişilerin ve günahları affedilen kişilerin bayramıdır '' buyurmuştur. Hadis - i şerifte de, '' Ramazan 'da içki içmeye devam eden, anne ve babasına asi davranan ve sıla - i rahmi terk eden kişiler dışında herkesin işlemiş olduğu günahlar affedilir '' buyurulmaktadır. ( Gunye )

* Eğer bu kişiler tövbe ederlerse, Allah da onların günahlarını affeder. Ramazan ayında kazanılan sevaplar bilinseydi eğer, '' Her gün Ramazan olsa '' denirdi. Peygamber Efendimiz ( S. A. V. ) bir hadis -i şerifinde, '' Ramazan ayında kazanılan özel sevaplar biliniyor olsaydı eğer bütün senenin Ramazan olması istenirdi '' buyurmuştur. ( Ebu Nasr )

* Ne mutlu günahlardan sakınarak oruç tutan kişilere.. Bu kişiler, asıl bayramı ahiret gününde yapacaklardır!

Ramazan bayramı

Bayram ziyaretleri

Soru: Bayram ziyaretlerinde nelere dikkat etmeliyiz, ilk önce kimleri ziyaret etmeliyiz?

Cevap: Fasık olan, günah işlememize neden olacak akrabayı ziyaret etmek gerekli değildir. Ancak salih olan akrabayı ziyaret etmemiz gerekiyor. Salih arkadaşları ziyaret etmek de çok sevaptır. Ziyaret, yalnızca Allah 'ın rızasını almak için yapılmalıdır.

Peygamberimizin hadis - i şerifinde buyuruluyor ki:

'' Bir kişi, köydeki arkadaşını ziyaret eder. Allah da bu kişiye bir melek gönderir ve melek o adama şöyle der:

- Böyle nereye gidiyorsun?

- Bu köyde oturan bir arkadaşım var. Onu ziyaret edeceğim.

- Bunun sana bir iyiliği ya da bir yardımı mı oldu o yüzden mi gidiyorsun?

- Hayır, yalnızca Allah rızası için onun ziyaretine gidiyorum.

- Müjdeler olsun sana! Beni Allah gönderdi. Hiçbir şekilde herhangi bir karşılık beklemeden arkadaşını ziyaret ettiğin için Allah 'ın sevgisine nail oldun. '' ( Hakim )

* Hiçbir kul yoktur ki, din kardeşini Allah rızası için ziyaret etsin de bir melek '' Ne iyi ettin, Cennet sana helal olsun '' demesin. Allah buyuruyor ki: '' Kulum beni ziyaret için geldi. Bana da onu ağırlamak düşer. '' ( Ebu Ya 'la )

* Hikmet ehli şöyle diyor:

'' Ziyareti terk etme yoksa seni unuturlar. Çok sık da gitme yoksa senden usanırlar. ''

* Allah rızasını almak için Müslüman kişiyi ziyaret etmek çok büyük bir sevaptır. Alimi, fakiri ve salih akrabayı ziyaret etmek ise daha da çok sevaptır. Hadis - i şerifte şöyle buyuruyor:

'' Alimi ziyaret eden kişi, beni ziyaret etmiş kadar sevap kazanır. '' ( Taberani )

* Salih akrabayı en azından haftada bir kere ya da ayda bir kere ziyaret etmeli ve günü geçirmemek gerekiyor! Uzak bir ülkede yaşıyorsa eğer o zaman da bir mektup ile, telefon ile gönlünü almalı ve küsse de barışılmalıdır.

* Ev sahibi imam olur. Ya da onun tayin ettiği bir zat imam olur. Bir kişi layık olsa da, kendisine teklif edilmeden ziyaret için gittiği yerde imamlığa geçmemelidir. Hadis - i şerifte bu konu hakkında şöyle buyurulmaktadır:

'' Bir kavmi ziyarete giden kişi, onlara imamlık yapmasın! '' ( Tırmizi )

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal