Ramazan kaza oruçları Şevval orucu niyetiyle tutulabilir mi? 2022 Diyanet açıklaması

Ramazan Bayramı'nın ilk günü 2 Mayıs tarihinde Şevval ayının başladığı da biliniyor. Ramazan ayına veda edilmesi ile birlikte insanlar merakla kaza oruçlarını ve Şevval ayı oruçlarını araştırmaya başladı. Peki Şevval ayı orucu nedir? Diyanet konuyla ilgili hangi açıklamaları yaptı? Tüm detaylar haberimizde.

05.05.2022-22:14 - (Son Güncelleme: 05.05.2022-22:14) Ramazan kaza oruçları Şevval orucu niyetiyle tutulabilir mi? 2022 Diyanet açıklaması

Şevval ayının gelmesiyle birlikte insanlar Ramazan ayındaki kaza oruçlarını Şevval ayında tutup tutamayacaklarını merakla araştırıyor. Peki Diyanet bu konu ile ilgili hangi açıklamaları yaptı? Ramazan ayında tutulmamış oruçlar Şevval ayında tutulabilir mi? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Şevval ayı

Şevval ayı bu sene 2 Mayıs 2022 tarihinde başladı, 30 Mayıs 2022 tarihinde ise sona ereceği biliniyor. Şevval ayı oruçları her yıl Hicri takvime göre 10. ayda tutulmaya başlanan oruçtur. Bu sene Ramazan bayramının ilk günü başlamış oldu. Hz. Muhammed Şevval ayı orucuyla ilgili "Kim ramazan orucunu tutar ve ona şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur" demiştir. Eğer Ramazan ayında tutulmayan oruçlar için niyet edilerek şevval ayında oruç tutulursa, oruçlar kaza orucu olarak tutulmuş olur. Şevval ayı orucu farz değildir. Ramazan ayından sonra gelen Şevval ayında 6 gün oruç tutulabilir. Şevval ayı orucu da aynı Ramazan ayı orucu gibi tutulur, imsak vakti oruç başlatılır ve akşam ezanıyla birlikte oruç açılır. Şevval ayı oruçları 6 gün olduğu için peş peşe de tutulabilir, aralıklı olarak da tutulabilir. Şevval ayı ile ilgili tutulan oruçların Ramazan'da tutulmamış oruçların yerine geçmeyeceği bilinmektedir. Yani tutulmamış Ramazan ayı oruçlarının ayrı olarak kaza edilmesi kişiye farzdır. Bir oruç için hem kaza hem nafile olarak niyet edilmesi geçerli değildir, bu sebepler Şevval ayında tutulacak oruçlarda bunlardan birine niyet edilmesi gerekmektedir. Şevval ayında oruç tutarken eğer Ramazan ayında tutulmamış oruçların kazası şeklinde niyet edilirse Şevval ayında tutulan oruçlar kaza orucu olur. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal