Ramazan ayında hangi tesbihler çekilmeli, tesbih hatmi nasıl yapılır?

Ramazan ayında ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek isteyenler ay içinde çekilecek tesbihleri ve tesbih hatimlerini sorguluyorlar. Ramazan ayının 2 Nisan tarihinde başlamasıyla birlikte hangi tesbihler çekileceğini ve tesbih hatmi nasıl yapıldığını bir araya getirdik.

01.04.2022-14:23 - (Son Güncelleme: 01.04.2022-14:23) Ramazan ayında hangi tesbihler çekilmeli, tesbih hatmi nasıl yapılır?

Ramazan ayı içinde oruç ibadetlerini yerine getirecek olan müslümanların en çok merak ettiği konular arasında hangi tesbihler nasıl çekilir sorusu geliyor. Ayrıca Ramazan'da tesbih hatminin nasıl yapılacağını öğrenmek isteyenler Ramazan ayında tesbih hatmi nasıl yapılır? sorusunun yanıt arıyor.

Tesbih çekme ve tesbih hatminin nasıl yapıldığı hakkında gerekli bilgileri almak ve doğru bir biçimde uygulamak büyük önem taşır. Konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşlardan bu yönde gelen sorulara karşı detaylı açıklama ve bilgileri bünyesinde barındırır.  

Ramazan ayında hangi tesbihler çekilmeli?

Ramazan ayında hangi tesbihler çekilmeli?

Ramazan ayını en iyi şekilde geçirip ibadetlerini yerine getirmek isteyenlerin araştırmalarına dayanılarak hazırladığımız haberde Ramazan ayında hangi tesbihler çekilmeli? sorusunun detaylı yanıtını bulacaksınız. Fakat şunu hatırlatmakta fayda var Ramazan ayı içinde çekilecek tesbihler farklılık gösterir. Aynı zamanda çekilen tesbih sayısının da Ramazan ayında farklı bir önemi vardır.

Resulullah (S.A.V.) rivayetine göre Ramazan ayında her kim tesbih, tehlil veya tekbir getirecek olursa, gece ile gündüzün arasındaki perde kapanıncaya kadar sevabı yazılması için 70 bin melek tarafından karşılanır. Bu nedenle Ramazan ayı içinde doğru tesbihleri belirlenen kurallara uygun bir biçimde tesbih çekmek islam alemi için çok değerlidir. 

Tesbihlerin nasıl çekileceği sorusuna yanıt olarak ise şu sıralama önerilir:

* Ramazan'ın 1. ile 10. günleri arasında, ‘’Ey iman edenlerin rahmetlisi’’ tesbihi çekilir,

* Ramazan'ın 11. ila 20. günleri arasında, ‘’Ey günahları bağışlayan’’ tesbihi çekilir,

* Ramazan'ın 21. ila 30. günleri arasında, ‘’Ey iyileri koruyan’’ tesbihi çekilir,

Düzenli olarak yapılacak olan tesbih çekmelerde belirlenen sayıların üzerinden farklı tesbihler eşliğinde gerçekleştirilmesi gerekir.

Tesbih Hatmi Nasıl Yapılır?

Tesbih Hatmi Nasıl Yapılır?

Tesbih çekme ibadetini yerine getirmek isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri de Ramazan ayı içinde tesbih hatmi nasıl yapıldığı sorusudur. Diyanet'ten de öğrenilen bilgiler doğrultusunda, tespih hatmini gerektiği gibi ve doğru şekilde yerine getirebilirsiniz. Bunun için de aşağıda ki sırama takip edilebilir.

-  100 defa - La İlahe İllallah Muhammeder Resulullah,

- 100 defa - Allahümme Salli Ala Seyyidina Muhammedin ve Ala Ali Seyyidina Muhammed,

Arada; 3 İhlas 1 Fatiha suresi

- 100 defa - Vela havle vela kuvvete illa Billahil Aliyyil Aziym,

- 100 defa - Sübhanallah,

- 100 defa - Elhamdülillah,

- 100 defa - Allah-u Ekber,

- 100 defa - Subhanallahi ve Bihamdihi,

Arada yine 3 İhlas ve 1 Fatiha suresi okunur. 

Daha sonra toplamda 700 kere tesbih çeken kişi bunları gerçekleştirdikten sonra Ramazan ayının içinde tesbih hatmini yapmış olur. Fakat unutulmaması gereken tek şey mutlaka günlerin kaçırılmaması durumudur. 

Allah'ın (S.A.S) hem isteğini hem de buyruğunu yerine getirenler tesbih çekmeyle birlikte tesbih hatmini de gerçekleştirerek Ramazan ayının içindeki kurallara ve kaidelere de uymuş olur. İbadete yardım eden ve Allah'a şükretme fırsatı sunan tesbih çekimi, Ramazan ayı boyunca islam aleminde herkesin yerine getirmesi gerektiği en önemli görevlerden biridir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal