Rakiplerini solladı geçti: THY rekor karı açıkladı

Koronavirüs salgınından sonra ekonomik olarak zor zamanlar yaşayan hava yolları şirketlerinin aksine Türk Hava Yolları (THY) rekor seviye kar ettiklerini açıkladı. THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, 2022 yılının ilk 6 ayında 737 milyon dolar kar ettiklerini duyurdu. İşte detaylar...

12.08.2022-10:16 - (Son Güncelleme: 12.08.2022-10:16)

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, şirketin 2022 yılının ilk 6 ayındaki mali bilançosunu duyurmak için bir basın toplantısı düzenledi. THY’nin bu sene geçmiş yıllara nazaran ekonomik anlamda daha başarılı olduğunu söyleyen Bolat, ‘’Avrupa’daki havalimanlarında iş yapış modelleri bozuldu. Yeterli sayıda çalışan bulamıyorlar. Üreticiler tedarik zincirinde kırılmalar yaşıyor. Normalde dar gövde uçağın motoru için 55 gün olan tamir süresi 180 güne çıktı. Çünkü parça üretimleri aksadı. 8 tane 787’miz 1 yıldır gelmedi. Yani bu seneye yüzde 10 geniş gövde uçak eksiğiyle başladık. Tüm bozulmalara rağmen THY kapasiteyi artırdı. Uçakların kullanımını optimize etti. THY Technic hızlandı. Yerde kalan uçak sayısı yüzde 50 azaldı. Bu sene ilk 6 ayda 737 milyon dolar kâr var. Bu THY tarihinde ilk 6 ayda en büyük rakam” şeklinde sözler sarf etti.

Rakiplerini solladı geçti

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, şirketin rakiplerini kar anlamında geride bıraktığını söyleyerek, ‘’Kendi malımız 80 uçağımız var. İGA’da fiziki yatırımlar var. 15 milyar dolara yakın maddi duran varlığı var. THY Avrupa’da hem kârlılık hem kapasite olarak rakiplerini geçti. Dünyada ilk 3’e girdi. Stratejilerini yeniledi. Tamamen yolcu ve kargo taşımaya odaklı, uyumlu ve tecrübeli yönetimi olan bir şirket. 2016 ve 2020 dışında hep kâr ettik ve çift haneli büyüdük” ifadelerini kullandı. Geçen sene tüm iştiraklerle beraber 5 bin ekstra istihdam sağladıklarını belirten Bolat, “Bu sene daha fazla istihdam öngörüyoruz. İstihdam sağlıyoruz, Döviz getirdik, ihracat yapıyoruz, nitelikli turist getirmeye başladık. Tüm bunlara baktığımızda THY’nin yılı başarıyla tamamlayacağını öngörüyorum” dedi. Kargo taşımacılığı konusuna değinen Ahmet Bolat, “Elimizdeki bazı 777’leri kargo uçağına dönüştürmek için birkaç firmayla, stratejik işbirliği yapmak için görüşüyoruz. 10’a yakın uçağımızı kargoya döndürmeyi planlıyoruz” dedi.

THY gelir

Bolat’ın açıklamalarına göre THY’nin yurtiçi pazar payı 2022’nin ilk 6 ayında 2019’a göre 3.3 puan, 2021’e göre 10 puan artarak yüzde 64’e yükseldi. Yılın ilk yarısında, yolcu gelirleri 2019’un aynı dönemine göre yüzde 8 artarak yaklaşık 5.4 milyar dolara ulaşırken, kargo gelirleri 2.5 katına çıkarak 2 milyar doları aştı. Net borçluluk ilk 6 ayda 2.8 milyar dolar azaltıldı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal