Rahşan Ecevit Kimdir?

Rahşan Ecevit, ressam, yazar ve siyasetçi olarak tanınmaktadır. Rahşan Ecevit kimdir? Rahşan Ecevit biyografisi nasıldır? Rahşan Ecevit hangi okulda okudu? Rahşan Ecevit hayatı nasıldır? Rahşan Ecevit kaç yaşında vefat etti?

23.06.2020-17:50 - (Son Güncelleme: 23.06.2020-17:46) Rahşan Ecevit Kimdir?

Zekiye Rahşan Ecevit, 17 Aralık 1923 tarihinde Bursa’da dünyaya geldi. 17 Ocak 2020 tarihinde Ankara’da vefat etti.

Rahşan Ecevit’in Hayatı

Rahşan Ecevit, 17 Aralık 1923 tarihinde Bursa’da doğdu. Aslen Selanik asıllı bir aileye mensuptur. Ailesi, Selanik’ten Giresun’un ilçesi Şebinkarahisar’a yerleşmiştir. Aile soyadı Aral’dır.

Rahşan Ecevit, İstanbul Robert Koleji’nden mezun oldu. Eşi Bülent Ecevit ile Robert Kolejinde tanıştılar.

1946 yılında Bülent Ecevit ile evlendi. Rahşan Ecevit, siyasetçi Bülent Ecevit’in siyasal hayatında kendisine çok yardımı dokunmuştur. Bülent Ecevit, 1972-1980 yılları arasında başbakanlık yapmıştır.

1970’li yıllarda Köylü Derneği adıyla, köylü ve uzman iş birliğine dayanan bir birlik kurdu. Bu dernek 12 Eylül döneminde kapatıldı.

12 Eylül darbesinden sonra Rahşan Ecevit, eşi Bülent Ecevit ile Gelibolu’da bir ay kadar süreyle gözetim altında tutuldu. Bu süreçten sonra Bülent Ecevit siyasetten uzaklaştırıldı.

Rahşan Ecevit, DSP, ANAP ve MHP koalisyonundan çıkan genel affın çıkarılmasında büyük katkısı bulunduğu bilinmektedir. Bu nedenle, bu af halk arasında “Rahşan Affı” olarak anılmaktadır.

Demokratik Sol Parti’nin kurucusu Rahşan Ecevit’tir. 14 Kasım 1985 yılında kurulan DSP Türk siyasetinde 1990’lı yıllarda ve 2000’lerin başında siyasal varlık göstermiştir. Uzun dönem boyunca Rahşan Ecevit DSP genel başkanlığı görevini yürütmüştür. Bülent Ecevit’in siyasi yasağı kaldırıldığında genel başkanlığı bir süre Bülent Ecevit’e devretti.

Bülent Ecevit, 1999'da DSP-MHP-ANAP koalisyonunda başbakanlık görevi yaparken Rahşan Ecevit dönemin en dikkat çeken siyasetçilerinden biri haline geldi.

Demokratik Sol Partiden 4 Haziran 2009 tarihinde istifa ederek ayrıldı.

Bülent Ecevit, katıldığı bir cenaze töreninin ardından beyin kanaması geçirerek Gülhane Askeri Tıp Akademisinde yoğun bakıma kaldırıldı. 5 Kasım 2006 tarihinde, dolaşım yetmezliği ve solunum yetersizliği nedeniyle hayatını kaybetti.

2010 yılında, yine kurucusu olduğu Demokratik Sol Halk Partisi ikinci genel başkanı oldu.

2010 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’ne destek verdi.

Rahşan Ecevit’in yazdığı “Pülümür’de Aşk” adlı bir romanı vardır. Kitap, 1960’ların Türkiye’sinden bir kesit sunmaktadır.

Romanın kuruluş zamanı 12 Mart Askeri darbesinin arifesindedir. Kitap, doğu- batı, kentli- köylü, toprak ağası- toprak işçisi, aydın- cahil karşıtlıkları üzerine kurulmuştur. Bu roman, 2002 yılında tiyatroya uyarak sergilenmiştir.

Rahşan Ecevit’in Ölümü

Rahşan Ecevit, tedavi gördüğü Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 17 Ocak 2020 tarihinde hayata veda etti. Ölüm sebebi çoklu organ yetmezliği olarak belirlendi. Rahşan Ecevit, vefat ettiğinde 96 yaşındaydı.

Cenazesi, vefatından 2 gün sonra Ankara Kocatepe Camisinde tören düzenlendikten sonra, eşi Bülent Ecevit’in yanına, Devlet Mezarlığı’na defnedildi. Cenaze törenine öne çıkan birçok siyasetçi katıldı. Birçok siyasetçi tarafından taziye mesajları yayınlandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal