Rahim Ağzı Yarası Yakıldıktan Sonra Ne Kadar Sürede İyileşir?

Rahim ağzı yarası nedir? Rahim ağzı yarası yakıldıktan sonra ne kadar sürede iyileşir? Rahim ağzı yara belirtileri, Rahim ağzı yarası neden olur? Tüm merak edilenler haberimizde…

02.05.2018-13:00 - (Son Güncelleme: 01.06.2021-14:23)

Özellikle kadınların sıkça merak ettiği ve araştırdığı konulardan biri rahim ağzında meydana gelen yaralar. Bu yaralar takip edilmediğinde rahim ağzı kanserine dönüşebilmektedir. Bize en çok merak edilen; Rahim ağzı yarası nedir? Rahim ağzı yarası yakıldıktan sonra ne kadar sürede iyileşir? Rahim ağzı yara belirtileri, Rahim ağzı yarası neden olur? Rahim ağzı yarası yakıldıktan sonra hamile kalınır mı? Sorularının cevaplarını sizler için araştırdık. 

RAHİM AĞZI YARASI NEDİR? RAHİM YARALARI

Rahim ağzı yarası en basit tabiriyle, vajinaya açılan iç kısmın iltihaplanması olarak tanımlanabilir. Bir diğer adıyla seviksin olarak bilinen rahim ağzı yarası, enfeksiyon ya da hücrelerde meydana gelen zedelenmeler sonucu oluşur.Bu tahriş olmuş ya da iltihaplanmış dokular kızarıp şişer, irin ya da mukus sızdırabilir, dokununca kanayabilir.

Rahim ağzı yarası bazen belirti göstermeyebilir. En sık karşılaşılan belirtilerinden biri kötü kokulu vajinal akıntı ve adet dönemleri dışında kanama yaşanması durumudur.

RAHİM AĞZI YARASI YAKILDIKTAN SONRA NE KADAR SÜREDE İYİLEŞİR?

Yara yakma işleminde hastanın yarası ısı ile yakılmaktadır. Bu yöntem kadınlar arasında en çok uygulanan yöntemdir. Doktor kalem şeklindeki bir çubuk yardımı ile yaranın üzerine elektrik akımı verir. Bu akım yarayı dağlamaktadır. Fazla acı vermeyen bu yöntem kısa sürede biter ve hasta gündelik hayatına devam eder. Hastada yara yakma işleminden sonraki bir kaç hafta kadar akıntı olmaktadır. Kanama ve lekelenme işlemin ardından bir hafta, 10 gün kadar devam eder.

Yara iyileşmeden ilişkiye girilmesi sakıncalıdır. Genel olarak yaranın iyileşme süreci 10 gün ile 15 gün sürebilmektedir.

RAHİM AĞZI YARA BELİRTİLERİ

-Adet kanaması sonrasında lekelenmeler

-Akıntı

-Anormal derecede kanama

-Kasıkta ve bele vuran ağrı oluşumu

-Kadınlarda ilişki sırasında ağrı yada kanama

-İdrar yaparken yanma ve kaşıntı olması

RAHİM AĞZI YARALARI NEDEN OLUR?

-Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar;

-Bel soğukluğu 

-Klamidya

-Genital uçuk

-Human papilloma virüs 

-Trikomonas

-Mikoplazma ya da ureaplazma

Enfeksiyon Dışında Yaraya Neden Olan Etkenler;

-Sperm öldürücüler, mikrop öldürücüler ya da kondomda kullanılan lateks gibi kimyasallara karşı alerjik reaksiyon gelişmesi

-Tampon, ovül ya da doğum kontrol aracı olan diyafram gibi maddeler sebebiyle oluşan tahriş ya da yaralanmalar

-Bakteri dengesindeki düzensizlik, bakteriyel vajinozis

-Hormonal dengesizlikler

-Kanser ya da kanser tedavileri

RAHİM AĞZI YARASI YAKILDIKTAN SONRA HAMİLE KALINIR MI?

Rahim ağzı yarası oldukça ciddi bir durumdur. Kontrol edilmediği taktirde rahim ağzı kanserine dönüşebilir. Peki rahim ağzı yarası yakıldıktan sonra hamile kalma ihtimali var mıdır? Sorusu bu süreçte en merak edilen konulardan biri. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki, rahim ağrı yarası yakıldıktan sonra hamile kalınabilir ve hatta bu durum kadın sağlığı için oldukça önemlidir. 

Rahim ağzı yarası yakıldıktan sonra hamile kalmak, belki de spermlerin geçişinin daha kolay olması, enfeksiyon durumunun giderilmesi sebebi daha kolay gerçekleşmektedir.

Rahim ağzı yaralarının yakma veya dondurma yöntemleri ile tedavileri gebe kalmaya engel değildir.

Aksine tedavi sonrası gebelik durumu yaşanması daha olağandır ancak tedaviden sonra 1 ile 2 hafta arası ilişki olmaması önerilen bir durumdur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal