Putin’in tutuklanma kararı hakkında yeni gelişme: Ömür boyu sürecek

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında yakalama kararı çıkartılmıştı. UCM Başsavcısı Karim Khan, alınan kararın ömür boyu geçerli olacağını belirtti.

21.03.2023-09:41 - (Son Güncelleme: 21.03.2023-17:48) Putin’in tutuklanma kararı hakkında yeni gelişme: Ömür boyu sürecek

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş bir yılı aşkın süredir sürüyor. Rusya bölgedeki saldırılarına devam ederken Ukrayna da direnişine devam ediyor.

İnternethaber'de yer alan haber göre; Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), geçtiğimiz günlerde, Ukrayna’da işlenen savaş suçlarına yönelik yürüttüğü soruşturmada Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rusya’nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında 'savaş suçu' gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldığını açıklamıştı.

Ömür boyu sürecek

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Savaş suçları için zaman aşımı yok” ifadelerini kullanmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında yakalama kararının bölgedeki çatışmalar bitse dahi geçerliliğini koruduğunu belirtti.

Ömür boyu geçerli olacak

UCM’nin bu eyleminin İkinci Dünya Savaşı sonrası Nürmberg Savaş Suçları Mahkesi’nin ilkelerinden birine dayandığını ifade eden Khan, "Dünyanın neresinde olursa olsun kişiler, hukukun var olduğunu ve yetkiyle birlikte sorumluluğun da geldiğini anlamalılar" dedi.

Khan, yakalama kararının Putin ile Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova'yı ömür boyu hapse mahkum edeceğini ifade etti.

Savaş bitse de geçerli olacak

Başsavcısı Khan, "Yakalama kararı ömür boyu geçerli  mi?"  sorusuna, "Mahkemenin bağımsız yargıçlarının karşısına çıkmadıkları sürece ve yargıçlar bir davayı reddetmenin esasına karar vermedikçe kesinlikle evet" yanıtını verdi.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal