27.12.2020-13:32 (Son Güncelleme:24.04.2024-16:22)


1

Kovid-19 pandemisi sebebiyle ekonomik problemle karşı karşıya kalan milyonlarca vatandaşa devlet destek ödemesi yapmıştı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla pek çok ad altında yarım ödemeleri yapılıyor. Bu çerçevede müracaat edenler doğum yardımından faydalanabiliyor. Bireysel olarak ve tek defada 1. çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, 3. ve sonraki çocuklar için 600 lira doğum yardımı veriliyor.



2

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla sosyal destek ödemeleri aralıksız sürüyor. İhtiyaç sahibi olanlara yönelik verilen desteklerden biri de doğum desteği. Başvuru yapanlara PTT aracılığıyla ödeme yapılıyor. Doğum desteği başvuru koşulları nedir? Merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde...



3

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla bireysel olarak ve tek defada 1. çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, üçüncü ile sonraki çocuklar için 600 lira doğum desteği yapılıyor.



4

Kamu işçilerine de sözleşmeleri gereğince, çalıştıkları yerden aldıkları doğum yardımı tutarıyla yukarıda söz edilen tutarlar arasındaki fark ödenir. Kurumlarından yapılan ödeme daha çok ise Doğum Yardımı ödemesi olmaz.



5

DOĞUM DESTEĞİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

DOĞUM DESTEĞİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Doğum Yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kartı olan kişilere verilir. Annenin ya da babanın ya da her ikisinin de Türk vatandaşı veya Mavi kartı olması koşulu aranmaktadır. Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve akabinde olan canlı doğumlar için sağlanır.



6

Bu tarihten önce dünyaya gelen çocuklar için Doğum Yardımı ödenmez. Fakat ödeme miktarına temel çocuk sırasının belirlenmesinde, başka bir ifade ile yeni dünyaya gelen çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun tespirt edilmesinde 15.05.2015 tarihinden önce dünyaya gelmiş olan çocuklar da dahil olur.



7

DOĞUM DESTEĞİNE NASIL BAŞVURULUR?

DOĞUM DESTEĞİNE NASIL BAŞVURULUR?

Doğum Yardımı müracaatı, canlı doğumun yapılmasının akabinde alakalı nüfus müdürlüğünde dünyaya gelen çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapılınca "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin" eksiksiz bir şekikde doldurulması ve imza atılmasının akabinde şahsen, iadeli koşullu posta ya da kargo aracılığıyla yapılır.



8

Müracaatlar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri veya Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüye sahip olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ile kuruluşları tarafından çalıştırılan personel çalıştığı kuruma müracaat eder. Yurtdışında ikamet edenlerin başvuruları da Büyükelçilik ve Konsolosluklar tarafından alınır. Yurtdışında ikamet edenlerin Türkiye'de olmaları durumunda da herhangi bir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezine müracaat etmeleri mümkündür.



9

DOĞUM DESTEĞİ ÖDEMELERİ NEREDEN VE NE ZAMAN YAPILIR?

DOĞUM DESTEĞİ ÖDEMELERİ NEREDEN VE NE ZAMAN YAPILIR?

Doğum desteği ödemeleri yapılan müracaatın Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı izleyen ay içerisinde hak sahipleri tarafından PTT şubelerinden alınabilmektedir.



10

HAMİLELER DOĞUM YARDIMI İÇİN BAŞVURABİLİR Mİ?

HAMİLELER DOĞUM YARDIMI İÇİN BAŞVURABİLİR Mİ?

Hayır, Doğum Yardımı müracaatı canlı doğumlar için olabilir. Böylece canlı doğum yapmanız ve alakalı nüfus müdürlüğünde bebeğinizin Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işleminin akabinde müracaat edebilirsiniz.



11

DOĞUM DESTEĞİ NE SIKLIKLA YAPILIR?

DOĞUM DESTEĞİ NE SIKLIKLA YAPILIR?

Hayır. Doğum Yardımı tek defalık bir destektir. 15.05.2015 tarihinden sonra dünyaya gelen/gelecek her çocuk için bir defaya mahsus ödeme olacaktır.



12

Doğumun akabinde çocuk sağ, fakat anne öldü. Doğum desteğinden baba faydalanabilir mi?



13

Doğum Yardımı müracaatı, hesaplaması ile ödemesi, anne ile babanın her ikisinin sağ ve Türk vatandaşı/Mavi karta sahip olması halinde anne tarafından yapılır. Annenin Türk vatandaşı/Mavi kartlı olmaması ya da annenin ölmesi olması durumunda konu olan işlemler Türk vatandaşı/Mavi kartlı olan baba aracılığı ile yapılır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR