Protestocular hükümet binasını bastı: Başbakan helikopterle kaçtı

Bangladeş’te hükümet karşıtı gösteriler düzenleyen protestocular, Başbakan Şeyh Hasina’nın konutunu bastı. Başbakan Hasina’nın helikopterle resmi konutundan ayrılması sonucunda ülkede geçiş hükümeti kurulacağı bilgisi paylaşıldı.

05.08.2024-17:13 - (Son Güncelleme: 05.08.2024-17:13) Protestocular hükümet binasını bastı: Başbakan helikopterle kaçtı

Bangladeş’te iç karışıklık büyüyor. Bangladeş’te Başbakan Şeyh Hasina'nın başkent Dakka'daki resmi konutuna binlerce protestocu girdi. Yerel basın ve BBC'nin haberine göre, Başbakan Hasina, kız kardeşi Şeyh Rehana eşliğinde askeri bir helikopterle Hindistan'a kaçtı. Bangladeş ordu komutanı General Waker-Uz-Zaman, Başbakan Hasina'nın resmi konutundan ayrılmasının ardından yaptığı açıklamada, ülkede geçici bir hükümet kurulacağını duyurdu. 

Bangladeş’te protestocular hükümet binasını bastı

İnternethaber’de yer alan habere göre; General Waker-Uz-Zaman, gösterilerin ve şiddet olaylarının durulması halinde sıkıyönetime gerek kalmayacağını belirtti ve şiddet olaylarında hayatını kaybeden protestocular hakkında soruşturma başlatılacağını taahhüt etti. General Waker-Uz-Zaman, tüm siyasi partilerle verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve durumu çözüme kavuşturmak için Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile görüşeceklerini ifade etti. Ayrıca, Dakka Üniversitesi Hukuk Bölümü'nden Profesör Asif Nazrul'u, öğrencilerden protestolara son vermesini talep eden bir açıklama yapmaya çağırdı.

Hint basınındaki haberlere göre, Başbakan Şeyh Hasina'yı taşıyan helikopter Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi yakınlarındaki Hindon Hava Üssü'ne indi. Dhaka Tribune, başkent Dakka'daki Hazrat Şahcelal Uluslararası Havalimanı'nın kapatıldığını ve uçuşların 6 saatliğine askıya alındığını duyurdu. Bangladeş basınına göre, protestocular ülkenin kurucu lideri ve Başbakan Hasina'nın babası Şeyh Muciburrahman'ın başkent Dakka'daki heykelini yıktı.

Protestocular hükümet binasını bastı: Başbakan helikopterle kaçtı

Gösteriler Temmuz ortasından bu yana devam ediyor

Bangladeş’te temmuz ortasında başlayan protestolar, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından patlak vermişti. Günlerce süren protestolarda hükümet, 147 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklarken, basında yer alan haberlerde ölü sayısının 200'ü aştığı belirtilmişti. 

Hükümet, internet kesintisi, sokağa çıkma yasağı ve resmi tatil ilanlarıyla protestoları kontrol altına almaya çalışmış ancak bu adımlar tansiyonu düşürmemişti. Yüksek Mahkemenin kontenjan kotası oranlarını düşürmesinin ardından protestocular taleplerinin yerine geldiğini belirterek gösterilere son verdiklerini duyurmuştu.

Polislerle çatışma yaşandı

"Kamuda kontenjan" protestolarında hükümet tarafından suçlanan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadı Chhatra Shibir'in yasaklanması üzerine öğrenciler, Başbakan Şeyh Hasina'nın bu kararını "adaletsizlik" olarak nitelemişti. Bangladeş'te Hasina hükümetini protesto etmek ve "kamuda kontenjan" protestolarında yaşamını yitirenler için adalet talebiyle öğrenciler yeniden toplanmış ve polisle çatışmalar yaşanmıştı. 

En son 4 ve 5 Ağustos'ta hükümet karşıtı protestolar sırasında yaşanan şiddet olaylarında 100'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Göstericilerin, İçişleri Bakanı ve diğer hükümet yetkililerinin konutlarını yağmaladığı da kaydedildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal