Propolis Nedir, Propolisin Faydaları Nelerdir?

Propolis nedir? Propolisin faydaları nelerdir? Propolis nasıl kullanılır? Propolis kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler? Propolisin içerisindeki besin değerleri nelerdir? Propolise dair her şey haberimizde…

04.03.2020-10:00 - (Son Güncelleme: 11.10.2021-17:03)

Son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız, mucizevi bir ürün olarak hastalıkları önlemede çok etkili bir ürün olan Propolis nedir? Propolisin faydaları nelerdir? Propolis nasıl kullanılır? Propolis kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler? Propolisin içerisindeki besin değerleri nelerdir? Adeta mucize bir besin değeri olan propolise dair her şey haberimizde…

Arıların mucizelerinden biri olan propolis, bitkilerden elde edip ürettikleri ve kovan içi temizlik, sterilazasyon ve yalıtımı için kullandıkları bir maddedir. İçeriğinde barındırdığı değerlerle mucizevi fayda sağlar. İçerisinde barındırdığı vitamin ve minerallerle vücut sağlığı için tam bir şifa kaynağı olan propolis, arıların şanına yakışır mucizeleriyle etkilerini sunuyor. Eski çağlardan bu yana mucizevi etkilerinden dolayı şifa kaynağı olarak kullanılmış yara ve tümör tedavilerindeki faydası o zamanlardan bu yana bilinen ve kullanılan bir kaynaktır. 

Eski çağlardan beri mucizeleri ile tedavilerde ve hastalıklara karlı koruyucu kalkan olarak kullanılan bu mucizenin değeri şimdilerde pek bilinmiyor. Propolisin bu mucize etkilerini duyunca sürekli kullanmanız gereken bir ürün olduğunu anlayacaksınız. 

PROPOLİS NEDİR?

propolisin faydaları nedir

Arıların bitkilerden elde ettikleri besinlerle ürettikleri propolis, kovan içi temizlik ve yalıtımında kullandıkları maddedir. Propolis arıların dışarıdan gelen tehditlere karşı koruma için kullandıkları koruyucu kalkan niteliğindedir. Ayrıca arılar bu maddeyi bal peteklerini onarmak ve güçlendirmek için kullanırlar. Rengi, arıların elde ettiği bitkilerin çeşitlerine göre farklılık gösterir ancak çoğunlukla koyu kahverengidir. 

Arılar, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan, bitkilerin tomurcuk, yaprak, gövde ve salgılarından topladıkları ve bu maddeleri işleyerek ürettiği reçine benzeri bir maddedir.

Tarih boyunca insanların enfeksiyon tedavilerinde kullandıkları propolisin sağlığa olan mucize faydaları ve hastalıkları önlemede ve tedavilerde gösterdiği etkiler üzerine olan araştırmalar hala devam etmektedir. 

Antibakteriyel özelliğe sahip olan propolis içerisinde B1, B2, C ve E vitaminleri, zengin mineral ve aminoasitler bulunur. Zengin bir içeriği sahip olan propolis doğanın bizlere sunduğu bir mucizedir ve insan sağlığına olan faydaları ise adeta mucize niteliğindedir.

PROPOLİS, DÜNYANIN EN ÜNLÜ ANTİBİYOTİĞİ

Antibakteriyel özelliğiyle arıların kovanlarındaki deformasyonları yenileyerek, açıkları kapatarak çeşitli parazitlerin, mikropların ve virüslerin girmesini engellemek için kullandığı bakterilere karşı kalkan niteliğinde olan bu ürün dünyanın bilinen en değerli antibiyotik niteliğindedir. 

PROPOLİSİN FAYDALARI NEDİR?

propolisin faydaları nedir

Antibakteriyel, antiviral, antifungal ve antienflamatuar özellikleriyle birçok hastalığı önleyici ve tedavi edici olarak kullanılan propolisin faydaları saymakla bitmiyor. Arılar propolisi nasıl kovanlarını dış etkilere karşı korumak için kullanıyorsa, insan sağlığı içinde düzenli kullanımında birçok hastalığa ve bakterilere karşı koruyucu kalkan niteliğindedir. İşte bu mucize koruyucunun faydaları...

- Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.

-  Oldukça zengin bir içeriği olan propolis, hücrelerin yenilenme sürecini hızlandırarak yaraların iyileşmesini kolaylaştırır.

- Kansere karşı etkilidir. Düzenli propolis kullanımı, uzun vadeli bir süreçte olası kanser tehlikesini en aza indirger. 

- C vitamini açısından zengin bir kaynak olan bu madde, kanser hücrelerinin oluşmasına engel olur.

- Cilt sağlığına iyi gelir. 

- Güçlü bir antioksidan olmasından dolayı, cilt sağlığı üzerinde oldukça iyi etkileri vardır. 

- Cildin yenilenmesini ve diri olmasını sağlar.

- Mikrop ve bakterilere karşı koruma kalkanı oluşturur. 

- Arı kovanını mikroplardan arındırdığı gibi, insan vücudunda da mikrop ve bakteri oluşumuna engel olur, hastalıklara yakalanma tehlikesinin düşürür.

- Uçuk ve ağız yaralarını iyileştirir. Ağız kenarında oluşan yaralar başta olmak üzere, çeşitli bölgelerde oluşan uçukların tedavisinde kullanılır.

- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Güçlü içeriği ile bağışıklık sisteminin düzenli ve sağlıklı olmasını sağlar.

- Bazı araştırmalar, propolisin soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcı olduğunu gösterir.

- Mikrop ve bakterilerin insanlardan uzak durmasına sağlar.

- Zengin bir içeriği olan propolis, hücrelerin yenilenme sürecini hızlandırarak yaraların iyileşmesini kolaylaştırır.

- Hücre büyümesini hızlandırdığı için cilt yanıklarının daha hızlı iyileşmesinde etkili olan propolisin; ülseratif kolit, ülser, mide ve bağırsak kanserlerinin yanı sıra diğer gastrointestinal sistem rahatsızlıklarına karşı koruma sağladığı ve bu hastalıkların tedavisine de yardımcı olduğu yönünde sınırlı çalışmalar bulunur.

PROPOLİS NASIL KULLANILIR?

propolisin faydaları nedir

- Propolisin kullanım alanı oldukça geniştir. Her türlü şekilde kullanılması üzerine propolis üretilir. 

- Tablet, pastil, ağız spreyleri, diş macunu, şampuan kullanımında kullanılır.

- Propolis genel olarak damla şeklindedir ve günlük belirlenen damla sayısı bakımından kullanılır. Propolisin en yaygın kullanım şekli budur. 

- Bebeklerden yetişkinlere kadar her yaş grubuna hitap eder ve kullanılabilir.

- Propolis, suda çözünür damla, tablet, kapsül, krem, sprey, şurup ve toz formlarında bulunur. 

- Formlarının çeşitliliği sebebiyle çoğunlukla propolis kullanımının oral ya da cilt üzerine sürülerek uygulanır. 

- Damla propolis, ağız yaraları ve boğaz enfeksiyonları için sıvı ve katı gıdalara damlatılarak tüketilebileceği gibi gargara yapılarak da kullanılabilir. 

- Tablet ve kapsül propolis, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve uyku problemlerinin çözülmesi için su ile beraber yutularak; krem propolis, küçük yanık ve yaraların tedavisi için cilt üzerine sürülerek kullanılır. 

- Sprey formda olan propolis boğaz enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olur, şurup ise öksürük ve ağız yaraları için uygulanır. 

- Toz formunda olan propolisin ise bal ile birlikte tüketildiğinde daha etkili olduğu bilinmektedir. İçeceklere ve yoğurdun içerisine eklenerek tüketilebilir. 

- Hastalıkların tedavisi için propolis kullanılmadan önce mutlaka hekime danışılmalı ve hekimin belirlediği doz ve sürede kullanılmalıdır.

PROPOLİS KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

propolisin faydaları nedir

- Propolis kullanımından önce ürünün kullanım talimatları dikkatlice okunmalı, kişiyi şüpheye düşürecek bir durumun varlığında mutlaka hekime danışılmalıdır. 

- Aynı zamanda kronik rahatsızlıkları olan kişiler de propolis kullanmadan önce mutlaka hekime danışmalıdır.

- Propolisin içeriğinde yer alan doğal bileşenlerden bazıları kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. 

- Bu nedenle planlanan bir operasyon öncesinde propolis ve diğer doğal, bitkisel ürün ya da ilaçların tüketilmemelidir.

- Bala alerjisi olan kişilerin propolis tüketmemesi gerekir.

- Gebe ve emziren annelerin, propolis kullanmadan önce hekime danışmaları gerekir.

- Propolis alkol ile birlikte kullanılmamalıdır.

- Astım gibi solunum ile ilgili hastalıkları olan kişilerin, propolis kullanımından önce hekime danışmaları gerekmektedir.

- Propolis tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.

- Propolisin uzun süre ile kullanımı alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

PROPOLİSİN İÇERİSİNDEKİ VİTAMİNLER NELERDİR?

propolisin faydaları nedir

Yapılan araştırmalara göre içerisinde bulunan etken maddeler aşağıdaki gibidir.

- %50 oranında reçine, 

- %30 bal mumu, 

- Esansiyel ve aromatik yağlar, 

- %5 polen ve %5 mineral madde ve organik kalıntılarda oluşuyor

- Antibakteriyel, antiviral, antifungal ve antienflamatuar içeriğinin yanı sıra birçok farklı rahatsızlık için de önleyici ve tedavi edici özelliği olduğu biliniyor.

- Antibakteriyel: Pinosembrin, Pinobanksin, Kafeik asit, Galangin, Ferülik asit, İsalpinin

- Anticandida: Pinosembrin

- Antiviral: Kafeik asit, Dimethoxy quercetin, Methoxy quercetin, Kuersetin, Luteolin

- İnhibitör etki: Kafeik asit esterleri

- Antimikotik: Aromatik asit ve esterleri, Pinobanksin-3-aseat, Kafeik asit, Kaempferol-7,4′-dimetil eter, Pinosembrin, Pinosembrin

- Antiseptik: Benzoik asit

- Antitümör: Kafeik asit fenil ester, Krisin, Artepillin C, Asasetin, Kuersetin

- Lokal anestezik: Pinosembrin, Kafeik asit esterleri, Pinostrobin

- Antiinflamatuar: Asasetin, Flavonoidler, Kafeik asit, Bisabolol

- Antidiabetik: Pterostilbene

- Antioksidan: Flavonoidler

- Propolis içinde yer alan şekerler: Ksiloz, laktoz, inositol, galaktoz, melibiyoz, mannoz, eritritol, maltoz ve ksilitol

- Propolis içinde yer alan mineraller: Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum, Sodyum, Demir, Çinko ve bakır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal