Prof. Dr Metintaş’tan Eris virüsü hakkında önemli açıklama: Koronadan daha bulaşıcı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyeliği görevinde de bulunan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, Kovid-19'un eris varyantına ilişkin özellikle riskli grupta bulunan kişilere uyarılarda bulundu.

09.01.2024-13:02 - (Son Güncelleme: 09.01.2024-17:44) Prof. Dr Metintaş’tan Eris virüsü hakkında önemli açıklama: Koronadan daha bulaşıcı

ESOGÜ Rektörlüğünden yapılan bildiride, Prof. Dr. Metintaş’ın açıklamalarına da yer verildi. Açıklamada dünya üzerinde grip virüsünün yanı sıra Kovid-19 etkeni SARS-CoV-2'nin de ciddi ölçüde yaygın olduğunu, virüsün evrimini gerçekleştirirken mutasyona uğradığını ve halk arasında "eris" olarak adlandırılan yeni bir varyantın ortaya çıktığını belirtti.

Bu virüsün yayılmasının nedenlerini virüsün doğası, hastalığı geçirenlerin bağışıklığının olmamaları ve istenen aşılama oranına ulaşılamaması olarak açıklayan Metintaş, "Pandeminin ilk yılında değiliz, daha az sayıda vaka görüyoruz ve her yeni varyant ilk çıkan tipe göre daha az öldürücü, daha az şiddetle hastalık yapıyor ancak daha çok bulaşıcı."  açıklamalarında bulundu.

"Eris virüsü, Korona'dan daha yaygın."

“Maske, Mesafe, Temizlik”

"Maske, mesafe, temizlik" kurallarının önemine dikkat çeken Metintaş, "Virüsler ancak laboratuvarda sürüntü örneğiyle ayrılabilir. Ancak tedavileri açısından bir farklılık yoktur. Hasta takibinin yapılması, istirahat edilmesi ve bol sulu gıdanın alınması gerekir. Ateş yüksekliğinin devam etmesi, solunum sıkıntısının başlamasıyla Sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Kovid-19 aşılarıyla ilgili çok yaygın 'infodemi' dediğimiz hatalı bilgiler var. Bunların gerçekle bir ilişkisi yoktur. Dünya Sağlık Örgütü bununla ilgili çalışmalar yaptı. Aşısı eksik olanların aşılarını tamamlatmalarında da fayda var. Kirli ellerle ağız, burun ve göze dokunmamak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Metintaş, sağlıklıyken tedbirli olmaya dikkat çekerek çalışmalarına dair şu açıklamalarda bulundu: “İyi beslenmenin ve fiziksel aktivitenin önemini kavramak gerekiyor. Onun dışında ellerin temiz tutulması, sık sık yıkanması, el yıkama fırsatı olmadığı durumlarda en az yüzde 60 içeren alkol dezenfektanlarıyla ellerin temizlenmesi geliyor. Kirli ellerle solunum yoluyla virüslerin vücuda girdiği ağız, burun ve göze dokunmamak gerekiyor. Hasta bireylerle temas etmemek gerekiyor Ayrıca, Hasta olan kişiler bir mecburiyet için toplum içine girecekse mutlaka maskelerini çok daha titizlikle takmaları gerekiyor. Bir istirahat sürecinin olması lazım. Aşı olmayan bireylerin aşılarını olmasında büyük fayda var." 


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal