Prof. Dr. Galip Ekuklu uyarıyor: “Sisli havalarda sağlığınızı korumanın 5 önemli yolu!”

Mevsimler arasında sık sık görülen yoğun sis, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyler için daha tehlikeli hale gelebiliyor. Uzmanlar, sisli havalarda dışarı çıkmanın riskli olabileceğini ve özellikle kirli havayla temas etmesi durumunda sis bulutlarının sağlık üzerinde olumsuz etkileri artabileceğini belirtiyor.

10.02.2024-15:36 - (Son Güncelleme: 10.02.2024-15:36) Prof. Dr. Galip Ekuklu uyarıyor: “Sisli havalarda sağlığınızı korumanın 5 önemli yolu!”

Günlük yaşamı olumsuz etkileyen kirli ve sisli hava, aynı zamanda Sağlık üzerinde de ciddi riskler taşıyabilir. Hava kirliliği, kalp krizi, felç gibi sağlık sorunlarını tetikleyebilir, ve bu riskler sisli havalarda daha da artabilir. Bu nedenle, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireylerin sisli havalarda dışarı çıkmadan önce uzman tavsiyesi alması ve gerekirse evde kalması önemlidir.

Kronik hastaların daha fazla dikkat etmesi gerekiyor

Sisli hava koşulları, sadece trafikte değil, aynı zamanda dışarıda bulunan vatandaşları da olumsuz etkileyebilir. Özellikle kronik rahatsızlıkları, hamileler ve bebekleri olan bireyler, sisli ve kirli hava şartlarında daha dikkatli olmalıdır. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, sisli hava koşullarıyla ilgili vatandaşlara uyarılarda bulunarak önemli tavsiyelerde bulundu.

Prof. Dr. Ekuklu, sisli havalarda kalp, astım, bronşit, KOAH gibi kronik rahatsızlıkları olan bireylerin daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Bu hastaların mümkün olduğunca sisin etkili olduğu saatlerde dışarı çıkmamaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ekuklu, sisin atmosferik bir olay olduğunu ve eğer bu atmosferde hava kirliliği de varsa bu durumun daha solunabilir olabileceğini ifade etti.

Hamile ve bebek sahibi olanlar dikkat!

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, sisli hava koşullarının sıkça yaşandığı bir ülkede yaşadığımızı belirterek vatandaşları sisli hava şartlarında sağlıklarını korumaya dikkat etmeye çağırdı. Prof. Dr. Ekuklu, özellikle kronik rahatsızlıkları olan bireylerin, hamilelerin, bebekleri olanların ve çalışmak zorunda olanların sisli havalarda alması gereken önlemler hakkında önemli bilgiler verdi.

Öneriler

Dışarı Çıkmamak: Sis etkili olduğu saatlerde, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmaktan kaçının.

Spor ve Aktiviteleri Kontrol Altında Tutmak: Bu saatlerde yoğun egzersizlerden kaçının ve aktivitelerinizi mümkünse kapalı alanlarda gerçekleştirin.

Maske Kullanımı: Çalışmak zorunda olanlar ve çocuklar için sis etkili olduğu saatlerde maske kullanımı düşünülebilir.

Hava Kirliliği Durumunu Değerlendirme: Eğer bölgenizde hava kirliliği varsa, sisin yere daha yakın hale gelmesi ve solunabilir olması nedeniyle daha fazla dikkat edilmelidir.

Sağlıklı Yaşam Tarzı: Genel olarak sağlıklı beslenme, yeterli su içme ve düzenli uyku gibi yaşam tarzı alışkanlıklarına dikkat edilmelidir.




Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal