Porya Ne Demek?

Araç sahipleri tarafından sıklıkla merak edilen porya bilyası nedir? Porya bilyası nerelerde kullanılır ve ne işe yarar? İşte, merak edilenler...

18.05.2018-21:14 - (Son Güncelleme: 28.05.2021-11:04)

Porya bilyası, otomobillerde ve ATV'lerde bulunan bir araba parçasıdır. Aşınma ve enerjinin boşa gitmesini engeller. Sıklıkla porya bilyası arızası yaşanabilmektedir. Bu  sebeple, araç sahipleri, porya bilyasının ne olduğunu merak etmektedir. Porya bilyası, halk arasında teker bilyası olarak bilinmektedir. Bu içeriğimizde porya bilyası hakkında merak edilenleri detaylarıyla derledik. 

PORYA BİLYASI NE DEMEK?

Porya bilyası, teker yada aks rulmanı olarak adlandırılan parçayı içinde bulunduran, motorlu taşıtlarda dönme yada sürtünme etkilerini düşürmek, aşınmayı ve enerji yitimini gidermek için göbeklerdeki yataklara konulan, ham maddesi çelikten, küçük yuvarlak bir parçadır. Porya bilyası otomobillerimiz de teker bölümünün arkasında gözle görülemeyen bir yerindedir. Porya bilyası yada teker rulmanı olarak adlandırılan bu parça sayesinde otomobilin tekerleri dönüş hareketini sağlar. Küçük bir parça olsa da arızaları önemli riskler barındırır.

PORYA BİLYASI ARIZASI YA DA TEKER RULMANI ARIZASI NASIL ANLAŞILIR?

Araç düz yolda ilerlerken gaza bastıkça yükselen uğultu sesi en büyük işaretidir. Teker rulmanı bozuk olan bir otomobil de hıza bağlı olarak doğru orantılı bir uğultu sesi ortaya çıkar. Aracın içinde 100 km hızla giderken tabiri caizse, 300 km hızla yol alan bir F1 otomobili sesi içeriye gelir. Tekerlerin balansına da etkisi olur. Bozulan teker bilyası sanki ağlayarak size bittiğini anlatır.

Ön teker bilyalarından ses uğultu biçiminde gelirken ve çok net bir ses iken, arka porya bilyasının arızası önlere göre daha sessizdir. Arkadan ufak uğultu sesleri çıkar ancak, arka kısımındaki en net sesi anlatmak gerekirse, dişli yeme sesi benzeri “garrık gurruk” benzeri ses gelir.

PORYA BİLYASI YA DA TEKER RULMANI ARIZASI NEDEN OLUR?

Porya bilyası, aracın her parçasında olduğu gibi bir ömrü vardır. Bu ömrü düşürmek yada tükseltmek araç kullanıcısının elindedir. Girilen çukurlar, hızlı girilen kasisler, bozuk yollar ve ön tekerler için geçerli olmak üzere, direksiyon yarım turdan fazla çevrili biçimdeyken, gaza basmak porya bilyalarının arızalanmasındaki ki en önemli etkenlerden biridir.

Porya bilyası hakkında merak edilenleri anlattık. Daha fazlasını okumak isterseniz "Otomobil" kategorisine tıklayabilir, diğer içeriklerimize ulaşabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal