Portakal Kabuğundan Ne Yapılır?

Kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri şüphesiz ki portakaldır. Sağlık için vitamin deposu olan portakalı yedikten sonra kabuğunu sakın atmayın! İşte portakal kabuğunun farklı kullanımları...

06.05.2021-17:12 - (Son Güncelleme: 01.02.2022-15:38)

Vitamin deposu meyvelerin başında gelen portakal, özellikle kış aylarının oldukça sık tüketiliyor. Sağlığa olan yararlarının dışında portal kabuğundan neler yapılır diye merak edenler için portakal kabuğunun 7 farklı kullanımı...

Dünya portakal üretiminin yüzde 80'inden fazlası portakal suyu yapımında kullanılıyor. Çoğu zaman portakal yerken sadece lezzete odaklanırız ve portakal kabuklarını fark etmeden atarız. Halbuki portakal kabuklarından yapabileceğimiz öyle güzel şeyler var ki. 

PORTAKAL KABUĞUNUN 7 FARKLI KULLANIMI

1- Dişleri Beyazlatmak İçin Kullanın

Harika bir gülümsemeye sahip olmanın ne anlama geldiğini düşündüğümüzde aklımıza gelen ilk şey tabi ki gülümsemeye eşlik eden beyazlık olur.

Portakal kabukları, beyazlatıcı diş macununa sıklıkla eklenen sitrik asit adı verilen doğal bir bileşik içerir ve dişlerinizi inci gibi beyaz yapmanızı sağlar.

2- Doğal Ev Temizleyicisi Olarak Kullanın 

Kendi portakal kabuğu temizleyicinizi yapabilir israfı azaltmanın ve aynı zamanda paradan tasarruf etmenize yardımcı olur. Pencereleri, ocakları, tabakları vb. temizlemek için bunu kullanabilirsiniz. Sirke doğal olarak bu kötü lekeleri gideren asetik asit içerir ve portakal kabuğundaki limonen ise bir çözücü görevi görür.

Nasıl yapılır?

Bir şişeye biraz sirke dökün. Portakal kabuklarını ekleyin. Birkaç hafta buzdolabında saklayın ve ara sıra sallayın. Bu süreç tamamlandığında farklı yüzeylerde rahatlıkla kullanmak için bir sprey şişesine koyun.

3- Kabuklardan Mum Yapın 

Narenciye kokularından hoşlanıyorsanız bulunduğunuzun mekanın harika kokmasını sağlamanın kolay bir yolu var: Arta kalan portakal kabuklarını kullanmak ve onları sevimli küçük bir mum haline getirmek!


Nasıl yapılır?

Portakalı ikiye bölün ve içindekileri çıkarın ya da yiyin ancak sapı yerinde bırakın. Boş portakal kabuğunun içini sıvı yağ ile doldurun. Portakalın iç gövdesindeki beyazlıkları fitil olarak kullanın.

4- Böcek Kovucu Olarak Kullanın 

Artık portakal kabuklarından yararlanmak için başka bir önerimiz daha var: Doğal bir böcek kovucu hazırlayabilirsiniz. Limonen, böceklere karşı üretilen ürünlerde kullanılan etkili bir bileşendir.

Nasıl yapılır? 

Portakal kabuğunu biraz kurutun. Bir sprey şişesini suyla doldurun. Üzerine kurutulmuş portakal kabuklarını ekleyin. İhtiyaç duyduğunuzda püskürtün.

5- Peeling Yapın!

Kendi peelinginizi hazırlamak size onu tam olarak özelleştirme imkanı da sunar ve hatta paradan tasarruf etmenizi sağlar. Cilde peeling yapmanın birçok faydası vardır ancak aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Haftada birkaç kez fazlasıyla yeterli.

6- Kendi Peelinginizi Hazırlayın 

Kendi peelinginizi hazırlamak size onu tam olarak özelleştirme imkanı da sunar ve hatta paradan tasarruf etmenizi sağlar. Cilde peeling yapmanın birçok faydası vardır ancak aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Haftada birkaç kez fazlasıyla yeterli.

Nasıl yapılır?

Bir kasede şeker ve portakal kabuklarını karıştırın. En sevdiğiniz yağı (jojoba, Hindistan cevizi, argan vb.) dökün ve karıştırın. Nazikçe ovalayarak için bu karışımı cildinize uygulayın.

7- Ayakkabı Deodorantı Yapın 

Çok yaygın olarak görülmesine rağmen hiç kimsenin ayak kokusundan hoşlanmadığı açıktır. Artık portakal kabuğunuz için bir başka harika kullanım da onları her ayakkabının içine bir geceliğine yerleştirmektir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal