Plastik poşetlere zam talebi tartışma yarattı: Bakanlıktan açıklama gelecek

Çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla 2019 yılında hayata geçirilen uygulamaya göre marketlerde o güne kadar ücretsiz verilen poşetler 25 kuruştan satışa sunulmuştu. Fakat marketçilerin maliyeti gerekçe göstererek plastik poşet fiyatının 75 kuruş olmasını istemeleri tartışma konusu oldu.

03.12.2022-09:11 - (Son Güncelleme: 03.12.2022-15:36) Plastik poşetlere zam talebi tartışma yarattı: Bakanlıktan açıklama gelecek

Marketçiler tarafından plastik poşet fiyatlarına zam yapılması talebi gündemin öne çıkan başlıkları arasında yer alıyor. Ürünlerine yaptıkları zamla vatandaşın tepkisini çeken marketler, artan maliyetler sebebiyle 25 kuruştan satılan plastik poşet fiyatının 75 kuruş olmasını istiyor. 

Tüketici duyarlılığını kaybetti

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün Kanal D Haber’e yaptığı açıklamada “İstenilen bu zammın sebebi ücretin düşük olması. İlk başlangıçta yüzde 80’lere varan bir oranda tüketim azaldı. Son yıllarda ise bu tüketim yeniden arttı” ifadelerini kullandı. Tüketimin yeniden arttığını belirten TPF Başkanı çözüm olarak zam yapılmasını önererek “Tüketici bu noktada biraz duyarlılığını kaybetti diyebiliriz. Tamamen çevre kirliliğinin önüne geçebilmektir” dedi.

Plastik Poşet Zam

Poşetlere 70 bin TL ödüyoruz

Market işleten bir kişi ise artan poşet maliyetlerinden şikayet ederek “Vallahi artsın. Maliyet müthiş derecede arttı. Şu anda mesela 3-4 ayda bir poşetlere 60-70 bin TL paralar ödüyoruz. Gerçekten 25 kuruş çok az” dedi.

Vatandaş zam bir yana, fiyat kaldırılsın istiyor

Vatandaşlar ise marketler poşetin 75 kuruştan satılmak istemesi ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Marketçiler bunu istiyorlar evet ama halk bunu onaylamayacak. Hayır poşet hiç kullanmam. Hiç ücretli olmasın o 25 kuruş da olmasın. Vatandaş 25 kuruşu veremiyor. 75 kuruşu nasıl versin. Vermez ki.”

Plastik Poşet Zam-1

Bakanlık açıklama yapacak

1 Ocak 2023 itibariyle geçerli olacak yeni poşet ücretinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önümüzdeki günlerde açıklayacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal