Plakalı araçlarda yeni dönem: 1 Ocak'tan itibaren zorunluluk getirildi

1 Ocak 2024 itibarıyla araçların plakasına karekod uygulaması zorunluluğu getirildi. Böylece araçların bütün bilgilerine tek bir karekod ile de erişilebilecek. İşte detaylar...

09.01.2024-10:17 - (Son Güncelleme: 09.01.2024-17:59) Plakalı araçlarda yeni dönem: 1 Ocak'tan itibaren zorunluluk getirildi

1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla pek çok şeye Zam ve yenilik geldi. Öte yandan kullanılan klasik plakalarda da yeni bir dönem başladı. Artık plakalarda karekod dönemi başladı. Söz konusu tarihten sonra tescil ettirilen tüm araçlarda karekodlu olacak şekilde plaka zorunluluğu bulunması ve Araç sahiplerine karekodlu plakalar verilmesi gerekiyor.

Neden bu sistem?

Sahte, yani APP olarak bilinen plakaların önüne geçmek için tasarlanan bu sistem, yeni satın alınan ya da piyasaya yeniden giriş yapacak araçlarda bulunması gerekiyor. Bu karekod uygulaması ile birlikte plakanın seri numarasından, aracın nerede ve Ne Zaman üretildiğine ait bilgilerin tamamına erişim sağlanabileceği belirtildi. 

Karekodlu plakalar oradan alınabilecek

Karekodlu plaka basım işlemleri noterden basım belgesi alan tüm yerler ve Şoförler Odaları'nda yapılabilecek. Plakalığa yerleştirilecek karekodun, il kodu ile harf grubu arasında yer alması isteniyor. Plakaya ait bilgilerin doğrulanmasına olanak sağlayacak 15x15 mm boyutlarındaki bu karekod, 1 Ocak 2024 tarihinden sonra tescil edilecek tüm plakalar için zorunlu hale gelmiş olacak.

Halihazırda olanların yaptırmasına gerek yok

Halihazırda tescili yapılmış bir otomobili olan bir vatandaş, plaka değiştirmek zorunda olmayacak. Fakat aracın satışı halinde alınacak yeni plakanın, yeni düzenlemelere uygun olması gerekiyor. Plakalara karekodun yanı sıra, 12 haneli bir seri numarası da işlenecek.


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal