Pire Isırmasına Ne İyi Gelir?

Yaz aylarının gelmesiyle yapılan açık hava organizasyonları pire ısırığını artırdı. Ciltte kaşıntı ve şişlik yapan pire ısırması hakkında en çok merak edilen; Pire ısırmasına ne iyi gelir? Pire ısırmasına ne yapılır? sorularını sizin için cevapladık…

01.06.2019-13:05 - (Son Güncelleme: 28.07.2021-14:56)

Pire yaz aylarında sıklıkla görülen, insan ve hayvan kanıyla beslenen bir canlıdır. Özellikle açık hava organizasyonlarında sık görülen pire hakkında; Pire ısırmasına ne iyi gelir? Pire ısırmasına ne yapılır? Pire ısırığına iyi gelen bitkisel yöntemler neler? Gibi soruların detaylarını haberimizde bir araya getirdi

CİLTTE ŞİŞMEYE NEDEN OLAN PİRE ISIRIĞINA NE İYİ GELİR? 

Pireler insan veya hayvan kanıyla beslenen parazitik canlılardır. Pire ısırması ciltte kaşıntı, kızarıklık, şişlik gibi şeylere sebep olur. Peki pire ısırması durumunda ne yapılmalı? 

Soğuk Kompres  

Soğuk kompress yapmak pire ısırdığında yaşanan kaşıntı ve acıyı azalatmaya yardımcı olur. Bu yöntem insanlarda kullanıldığı gibi hayvanlar üzerinde de kullanılabilir. Soğuk hissi sinirlere etki ederek kaşıntı ve şişliği azaltır.

-Pire ısırığı yeri ve çevresini ılık sabunlu su ile temizleyin.

-Bir havlu içine birkaç tane buz küpü sarın.

-Bu havluyu pire ısıran yere tutun.

-Günde birkaç defa bu uygulamayı 10 ila 15 dakika tekrarlayın. 

Karbonat

Hem insan hem hayvanlarda pire ısırığı için karbonat da kullanılabilir. Doğasında bulunan doğal asit nötrleyici özelliği sebebiyle kaşıntıyı azaltır. Bunun yanında, şişlik, iltihap ve enfeksiyonu yok eder.

1 tatlı kaşığı karbonatı biraz su içine koyup ince bir macun kıvamına gelince pire ısırığı üzerine sürün. 5 ila 10 dakika bekledikten sonra soğuk su ile durulayın. Günlük olarak 1 veya 2 kez bu yöntemi tekrarlayabilirsiniz.

PİRE ISIRMASINA NE YAPILIR?

Pire ısırığında gerekli bazı önlemler alındığında, ciltte oluşabilecek bazı durumlara karşı önlem alınabilir. Pire ısırığı genellikle 4 gün ile 9 gün arasında iyileşmektedir. Isırığın yoğunluğuna göre iyileşme süresinde farklık yaşanabilir. Pire ısırığının erken geçmesi için bazı uygulamalardan yardım alınabilir. Pire ısırığı kaşınmadığı durumlarda beklenenden çok daha kolay iyileşmektedir ancak kaşınma durumu kişiyi epece zorlayan bir durumdur. Küçük çocukları zapt etmekte zor olduğu için böyle bir durumda hemen doktora danışarak pire kaşıntısını geçirmek amacı ile gerekli ve de etkili bir krem tavsiyesi alınabilir. Bir takım aromatik yağlarda bazı durumlarda pire kaşıntısına iyi gelmektedir. Tedavide genel olarak pire ısırığı ilacı antihistaminikler ve de topikal steroidler kullanılır. Bu tarzda olan kremler vücutta bulunan alerjik reaksiyonlara karşı her daim etkilidir. Deride var olan kızarıklık, kaşıntılar ya da yanma hissini ortadan kaldırmaktadır.

PİRE ISIRIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Pire ısırığında ilk olarak yapılması gereken uygulama, ısırılan bölgenin iyice temizlenmesi. Daha sonrasında ise ısırığın olduğu bölgeye buz masajı yapılmalıdır. Kaşıntıyı önlemek için çay ayağı yağı, biberiye ve lavanta yağı tercih edilebilir. Yine kaşıntıyı önlemek için çiğ sarımsakta, kaşınan bölgeye uygulanabilir. Yalnızca yetişkin insanlarda değil; bebeklerde de pire ısırığı için sarımsak yağı kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Pire ısırığının yarattığı bu etkileri kısa sürede kaldırmak için son olarak limon suyu kullanmakta mümkün olmaktadır. Limon suyu kaşıntılara iyi gelir ve inmesini sağlar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal