Petrolden sonra bir kaynak daha çıkıyor: Piyasa değeri milyar dolarları aşıyor

Gabar'da petrolün çıkmasının ardından bir yer altı kaynağı daha keşfedildi. Petrolden sonra kaya gazı, piyasa değeri ile yeniden ülkenin gündeminde yer aldı. İşte detaylar...

02.01.2024-10:33 - (Son Güncelleme: 02.01.2024-17:51) Petrolden sonra bir kaynak daha çıkıyor: Piyasa değeri milyar dolarları aşıyor

Gabar’da çıkarılmaya devam edilen petrolün ardından Türkiye, doğal gazların buluşunu 2024’te de tek tek gerçekleştiriyor. Öte yandan kaya gazı, yeniden Türkiye’nin gündemine petrolden sonra yeniden oturdu. Türkiye'de 679 milyar metreküplük kaya gazı rezervi olduğu tahmin edilirken bu miktarın piyasa değeri ise 350 milyar Dolar seviyesinde olduğuna işaret edildi.

İki bölge işaret edildi

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) daha önce yayınladığı “Kaya Gazının Küresel Enerji Piyasalarındaki Yeri ve Türkiye’deki Geleceği” Raporunda özellikle Trakya ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğun bir kaya gazı bulunduğunu belirtmişti. Bu iki bölgede teknik olarak çıkarılabilir yaklaşık 679 milyar metreküp kaya gazı ve 4.7 milyar varil kaya petrolün keşfedildiği öğrenildi. TPAO’nun önceliği Karadeniz gazına ve Gabar petrolüne vermesi nedeniyle kaya gazı çalışmalarının yavaşladığı ancak gelecek dönemde gazı faaliyetlerinin de hızlanacağı vurgulandı. 

Kaya Gazı

Maliyeti çok yüksek

TPAO’nun önceliği Karadeniz gazına ve Gabar petrolüne vermesi nedeniyle kaya gazı çalışmalarının yavaşladığı ancak gelecek dönemde gazı faaliyetlerinin de hızlanacağı vurgulandı. Kaya gazının bulunması ve işletmeye alınması, diğer kaynaklara göre çok maliyetli gözüküyor. Bu alanda yeni çalışmaların yapılması yönünde eylem Cumhurbaşkanlığı programına da girmişti. Programa göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2024 yılında 2 yeni kaya gazı sondaj kuyusu açacağı da belirtildi. 


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal