Petrol Savaşları Bitiyor Mu?

Maden ve Enerji Yönetimi Komitesi Başkanı Dr. Cihad Terzioğlu, coronavirüs salgını nedeniyle ilk kez arz ve talebin bir arada düştüğünü belirtti.

05.05.2020-16:56 - (Son Güncelleme: 05.05.2020-18:12)

Erdal Şimşek'in bu yayındaki konuğu Maden ve Enerji Yönetimi Komitesi Başkanı Dr. Cihad Terzioğlu oldu.

Terzioğlu yaptığı açıklamada, dünya genelinde 3.5 milyondan fazla insanın etkilendiği coronavirüs salgınının enerji ve petrolde, fiyat ve talep düşüşüne neden olduğunu belirtti.

Talep ve arz düşüşünün ilk kez bir arada yaşandığına dikkat çeken Terzioğlu, bu durumda salgın nedeniyle insanların evlerine kapanmasının ve özellikle sanayi ve iş yerlerinin geçici olarak kapatılmasının etkili olduğunu ifade etti.

"TÜRKİYE ELEKTRİK ARZINI KARŞILAMAYA HAZIR"

Türkiye'de de talep düşüşünün yaşandığını belirten Terzioğlu, sadece mesken tarafında doğalgaz ve elektrik kullanımın arttığını aktardı. Salgın sonrası döneme de değinen Terzioğlu, "Hem dünya hem Türkiye elektrik arzını karşılamaya hazır. Kurulu gücümüzün hazır olduğunu ve arzı karşılayacağımızı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"İSTİHDAM KAYBI TÜRKİYE'DE DÜNYADAKİ GİBİ YAŞANMADI"

Dünya üzerinde ciddi şekilde istihdam kaybının yaşandığını aktaran Terzioğlu, bu durumun Türkiye'de dünyadaki gibi yaşanmadığını belirtti. Terzioğlu, istihdam kaybının az olmasını ise hem virüse geç yakalanmamıza hem de bu yönde alınan erken önlemlere bağladı. Özellikle hükümetin iş veren ve işçiye yaptığı yardımları vurgulayan Terzioğlu, bu yardımların istihdam kaybını önlediğini söyledi.

"FOSİL KAYNAKLAR YERİNİ YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA BIRAKIYOR"

Şimşek'in yönelttiği, "Enerji silah olarak kullanılacak mı?" şeklindeki soruya yanıt veren Terzioğlu, "Enerjinin savaş aleti olarak kullanıldığı dönemde yer altı kaynakları önemliydi. O kaynaklara sahip olanlar bir adım öndeydi. Ama günümüzde o fosil kaynaklar yerini, yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakıyor. Rüzgar, güneş ve suya savaş açamayacağımız için böyle bir şey söz konusu değil. Bu nedenle enerjinin bir savaş metası olarak kullanılması söylemi gün geçtikçe azalacaktır." ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal