Petrol keşfi için harekete geçildi: 20 sondaj kulesi planlıyoruz

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Şırnak’ın genelinde 20 sondaj kulesi kurmayı planladıklarını söyledi.

09.05.2023-09:50 - (Son Güncelleme: 09.05.2023-17:20)

Petrol keşiflerine yönelik yapılan eleştirilere cevap veren Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, yeni petrol yataklarının ekonomiye katkısına dikkat çekti. Bilgin, Şırnak’ın genelinde 20 sondaj kulesi kurmayı planladıklarını söyledi.

Petrol keşfi için harekete geçildi

Bir grup gazeteciye değerlendirmelerde bulunan Bilgin, keşif yaptıktan sonra hemen açıklama tavrını hiçbir zaman göstermediklerini söyledi. Bilgin 2018'den beri yürütülen çalışmaların sonucunu aldıklarını ve bunun arkasının geleceğini ifade etti.

Alanı genişletmeye çalışacağız

Yeni Şafak'ta yer alan haberde petrol aranan yerde araziyi tanımanın önemli olduğunu belirten Bilgin, "Gabar zor bir coğrafya. Araziyi tanıyan galip gelir. Biz bundan sonra da nereye gideceğimizi biliyoruz. Ama elimizde bizi yönlendirecek detaylı bir sismik veri maalesef yok. Bu başarısız olacağımız anlamına gelmiyor. Esma Çevik'ten sonra Aybüke Yalçın kuyusunda da başarılı olduk. Bundan Şırnak'taki alanı genişletmeye çalışacağız. Aybüke Yalçın kuyularının keşif kuyularını kazacağız" diye konuştu.

Gabar Dağı Petrol Keşfi

Üretimsiz ciro artmaz

Geçtiğimiz yıl 6.1 milyar dolar ciro yapan TPAO'nun sektöründe birinci olduğunu ifade eden Bilgin, "2017'de 3.5 milyar dolar olan borç yükünü 2.1 milyar dolara indirdik. 4 tane sondaj gemisi almış, işletmiş. 26 tane derin deniz sondajını yapmış, keşifler yapmış. 150 tane sondaj yapmış. Bu yıl 200 sondaj yapacağız. Yani tarihte yapamadığımız işleri yapıyoruz. 2012'de bütün Türkiye'de toplam 12 tane sondaj kulesi çalışıyordu. Bugün sadece Şırnak'ta 20 sondaj kulesi planlıyoruz. Ciroyu su satarak elde etmedik. Üretim artmadan ciro artmayacağına göre üretimimiz artmış" dedi.

Türkiye’de üretmeyi seviyoruz

Yurt dışında da çalışmaların devam ettiğini ifade eden Bilgin, şu bilgileri verdi: "Azerbaycan'da, Rusya'da, Irak'ta, KKTC'de, Libya'da projelerimiz var. Dünyanın her tarafında petrol ve doğal gaz arıyoruz. Malezya ve Brezilya ile görüşme içerisindeyiz. Türkiye'de petrol yok deniliyor idi bu yaklaşımı reddettik. Ve Türkiye'nin her tarafını arama gayretinin içerisine girdik. Kendi ülkenizde bulduğunuz petrolün değeri sizi çok daha ileriye taşıyabilir. Bizim Şırnak'taki keşfimiz aslında TPAO'nun geleceği açısından çok kritik. Yurt dışında da arıyoruz, üretiyoruz ama yurt içinde bulmayı ve üretmeyi daha çok seviyoruz."

Bir varil bile bizim için değerli

Petrol aramacılığında ısrarın, cesaretin önemine değinen bilgin Bilgin, "Petrol bulma ihtimalimizin yüksek olduğu yerlere yoğunlaştık. Adana'da günde bin varil petrol üretiyoruz. Burada ürettiğimiz petrolde alışkın olmadığımız bir durum var. Yüzeye çok yakın, 300-350 metrede petrol üretiyoruz. Aramalarımızı Güneydoğu'da yoğunlaştırdık. Kuyu kazıyoruz, kazmaya devam edeceğiz. Bir varil bile petrol almış olmak petrol sisteminin çalıştığıyla ilişkili veri veriyor. En eski kuyumuz Batı Raman'da üretiyoruz" dedi.

Karadeniz’de hedef petrol 

Sakarya Gaz Sahası keşfinin yurt dışında toplantılarda örnek proje olarak anlatıldığını belirten TPAO Genel Müdürü Bilgin şunları kaydetti:

"Saha geliştirme çalışmaları devam ediyor. Ancak oradaki takvimimizin yoğunluğu sebebiyle yeni keşiflere yeterince zaman ayırabilmiş değiliz. Ama yaptık. Gökçebey, Amasya kuyusuna gittik, Çaycuma'da ve Amasra'da keşif yapamadık. Karasu kuyusunda yapamadık. Yani beklediğimiz rezervuar kalitesini alamadık. Orta ve Doğu Karadeniz için petrol hedefli arama kuyuları programımız var."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal