Petrol fiyatları için 3 rakamlı tahmin: Olası zamlar kapıda

Geçtiğimiz yıl Rusya-Ukrayna Savaşı sonucu 140 dolara yükselerek rekor kıran petrol fiyatları 70-80 dolar aralığına kadar gerilemişti. En güncel verisiyle Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 82,59 dolardan işlem görmekte. Başta benzin ve mazot fiyatı olmak üzere akaryakıt sektörüne yakından ilgilendiren petrol için düşündüren bir tahmin yapıldı. Kurumlar tek tek tahminlerini belirtirken, petrol fiyatlarını yeniden 3 haneli rakamlara yükselebileceği tahmin ediliyor.

28.02.2023-12:51 - (Son Güncelleme: 28.02.2023-17:34) Petrol fiyatları için 3 rakamlı tahmin: Olası zamlar kapıda

Dün 83,25 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 82,04 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün 82,59 doları buldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 76,24 dolardan alıcı buldu. Sektördeki yükselişte, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’de talep toparlanmasına yönelik beklentiler etkili oldu.

Petrol fiyatları iki arada sıkıştı

Çin’in yeniden açılmasının ardından ekonomik aktivenin hızla salgın öncesi seviyelerine ulaşağı beklentileri fiyatları yukarı ivmeli olarak devam ediyor. Uzmanlar, ekonomik etkinlikleri sekteye uğratan Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırılması sonrasında Çin’in ay takvimine göre yeni yıl kutladığı Bahar Bayramı tatilinde ülke içinde seyahatlerin artması nedeniyle petrol talebinde toparlama işaretlerinin belirgin hale geldiğini belirtiyor. . Rusya'nın petrol üretiminde kesintiye gideceği beklentileri de arz endişelerine yol açarak fiyatlardaki yükselişe katkı sağlıyor.

ABD Merkezli Bankasının (Fed) nihai faiz oranını tahmin edilenden daha yüksek bir durumda belirleyeceğini ve bunun da petrol talebini olumsuz yönde etkileyebileceğini ise fiyatları aşağı yönlü baskılamaya devam ediyor. 

Tahminler peş peşe yapıldı

Tahminler peş peşe yapıldı

Dünyanın en büyük petrol ve akaryakıt ticaret şirketlerinden Vitol Group petrol fiyatlarının bu yıl içinde üç haneli rakamlara dönebileceğini ifade etti.  Vitol CEO'su Russell Hardy yaptığı açıklamada, "Talebin yılın ikinci yarısında rekor seviyelere ulaşmasını bekliyoruz. Yılın ikinci yarısında görünüm daha yüksek fiyatlara işaret ediyor, 90-100 dolar aralığı gerçek bir olasılık" dedi.

Vitol fiyatlarda yükseliş beklerken Bank of America 2023 yılı için Brent petrolü ortalama fiyat beklentisini 100 dolardan 88 dolar/varile indirdi. Ancak 2024 yılında ortalama fiyatın 90 dolar/varil olacağını öngördü. BofA, Brent petrolünün 2028'e kadar ise 60-80 dolar/varil aralığında bir ortalama fiyattan işlem göreceğini tahminde bulundu.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal