Pentagon’dan F-35 açıklaması: Teslimatlara devam edilecek

ABD’nin ürettiği F-35 savaş uçaklarında yaşanan çip krizi nedeniyle sevkiyatlar durmuştu. Geçtiğimiz aylarda F-35 savaş uçaklarında Çin yapımı madde bulunmasının ardından Pentagon, ABD müşterilerine yönelik teslimatları durdurmuştu. Alınan son bilgilere göre bir muafiyet belgesi imzalandı ve teslimatlara devam edileceği duyuruldu. Ayrıntılar haberimizde...

10.10.2022-09:52 - (Son Güncelleme: 10.10.2022-13:41) Pentagon’dan F-35 açıklaması: Teslimatlara devam edilecek

ABD menşeili F-35 savaş uçaklarında Çin parçası çıkması sonucunda durdurulan teslimatlara devam kararı alındı. Pentagon tarafından imzalanan bir muafiyet belgesiyle birlikte F-35 savaş uçağı teslimatları yeniden başlayacak. Bu süre zarfında ise üretici şirket Çin yapımı maddeye eşdeğer bir ürün tedarik edecek.

Teslimatlara devam edilecek

Euronews’in paylaştığı habere göre; Çin parçası çıktığı gerekçesiyle askıya alınan F-35 teslimatlarına devam etme kararı alındı. 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), üretici firma Lockheed Martin'in Çin malzemesi kullanıldığını tespit etmesinin ardından askıya aldığı F-35 uçaklarının teslimatlarına devam edilmesine izin verdi.

F-35 uçağı

Üretime devam edilecek

Lockheed Martin şirketi tarafından üretilen savaş uçağı motorunda kullanılan metal bir bileşenin Çin'den geldiği ortaya çıktı. Savunma İhaleleri Yönetimi Ajansı, 19 Ağustos'ta Pentagon'daki F-35 Ortak Üretim Programı Dairesine, F-35'in uçaklarının turbo makine pompalarında bulunan mıknatıslarda kullanılan bir alaşımın Çin'den geldiği uyarısında bulundu.

Pentagon ise Eylül ayında hem Amerikan ordusuna hem de yurt dışındaki müşterilere F-35 uçaklarının teslimatlarının geçici olarak askıya alınmasını kararlaştırdı. Pentagon için silah temin eden görevli William LaPlante, 8 Ekim'de bir muafiyet belgesi imzalayarak motorun yağ pompasında ABD tedarik yasalarına uymayan alaşıma izin verdi.

Uçaklarının kabulünün ulusal güvenlik için gerekli olduğunu vurgulayan LaPlante, muafiyetin Ekim 2023'e kadar sözleşmesi yapılmış uçakları kapsadığını kaydetti. Bu süre içerisinde pompa tedarikçisi Honeywell International Inc, Çin parçası yerine alternatif ürün tedarik edecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal