Pendik Bilim ve Sanat Merkezi savaşların çocukların gözlerinde bıraktığı korkuyu fotoğrafladı!

Dünya üzerinde farklı coğrafyada yaşayan çocukların fotoğraflarını tek karede buluşturan Pendik Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, anlamlı bir çalışmaya imza attı. Zıtlıkları anlatan bir dijital kolaj çalışması yaptı. İşte detaylar…

24.01.2024-15:00 - (Son Güncelleme: 24.01.2024-15:50)

Çalışmanın içeriği olarak; bir yanda aileleriyle mutlu bir yaşam süren çocukların gülen yüzlerini diğer yanda ise savaşın çocukların gözlerinde bıraktığı korkuyu gösteren dijital kolaj çalışması hazırlandı.

Filistinlilere insanlık dışı muamele!

Filistin’de soykırımdaki acılı çocukların fotoğraflarını ve farklı coğrafyalarda yaşayan çocukların gülen yüzlerinin fotoğraflarını tek karede bir araya getirerek savaşın çocukların gözlerinde bıraktığı korkuyu çarpıcı bir şekilde anlatan dijital kolaj çalışması yaptı. Son edinilen güncel bilgiye göre işgal İsrail'in bölgede giderek artan şiddetinin son örneği, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar durmaksızın devam ederken, saldırılarda hayatını kaybeden 25 bin 925 Filistinlinin 11 bininin çocuk olduğu ifade ediliyor.

Savaşın getirdiği en büyük farklılıklar!

Filistin

Hayatta kalmayı başarabilen ancak ailelerini, evlerini ve yakınlarını kaybeden çocukların ruh halinde derin yaralar açılmaya devam ediyor. Masum çocukların özgürlük, eğitim, sağlık, barınma, erişim ve hareket gibi en temel hakkı da ihlal ediliyor. Pendik Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, bir farkındalık yaratarak, Filistinli çocukların yaşadıkları bu zulme ve uğradıkları ayrımcılığa dikkati çekmek istedi. Savaş ve barış ortamındaki çocukların hayatlarındaki farkı net bir şekilde ortaya koydu.

Filistinli çocukların acı tablosu!

Kolajın bir tarafında sütlü gevrekle kahvaltısını yapan, sıcak evinin penceresinden dışarıyı seyreden, sınıfında ders dinleyen, gülerken gözlerinin içi parıldayan, odasında oyuncaklarıyla oynayan çocuklar yer alıyor; diğer tarafında ise ellerinde boş kaplarla yemek almak için sıra bekleyen, enkaza dönmüş evinin penceresinden yıkılan sokaklarına bakan, harabeye dönen sınıfının bir köşesinde hüzünlü şekilde oturan, acılı bir şekilde sarılıp ağlayan, evinin enkazında bulduğu oyuncaklarıyla oynayan çocuklar. Mutluluk-hüzün, gülme-ağlama, savaş-barış, açlık-tokluk gibi zıtlıkları dünyaya yansıtan fotoğraflardan oluşan bu çalışma, Filistinli çocukların yaşamak zorunda bırakıldıkları acı tabloyu gözler önüne seriyor.

‘‘Dijital sanatçısı Uğur Gallenkuş'tan ilham aldık’’

Filistin

7. sınıf öğrencisi Tuğrul Kaan İyiyazıcı, coğrafya dersinde "çocuk coğrafyaları" konusunu işlerken, savaş ve barış bölgelerinde yaşayan iki çocuğun hayatını resimli şekilde anlatan "Dönme Dolap" adlı bir kitabı inceledikten sonra böyle bir çalışmaya adım attıklarını ifade ederek, İnternetten araştırma yapıldıktan sonra dijital kolaj sanatçısı Uğur Gallenkuş'un "Paralel Evren" isimli çalışmasının karşılarına çıktığını bu anlamlı çalışma kendilerini çok etkilediklerini bunu kendilerinin de yapabileceğini düşünerek çalışmaya başladıklarını ifade etti.

‘‘İnsanların da empati kurmalarını istiyorum’’

Filistinli çocukların yaşadıkları psikolojik bir çöküş yaşadıklarını açıklayan İyiyazıcı, "Biz şu an burada rahatça eğitim görebilirken onlar eğitimlerinden mahrum oluyorlar. Barınma hakları ellerinden alınıyor. Düzgün beslenemiyorlar. Rahatça oyun oynayamıyorlar, çocukluklarını yaşayamıyorlar. Bundan dolayı ben çok üzgünüm. İnsanların da empati kurmalarını istiyorum. Amacımız Filistin'deki çocuklar hakkında farkındalık oluşturmak’’ dedi.

Talep öğrencilerden geldi!

Filistin

Pendik Bilim ve Sanat Merkezi coğrafya öğretmeni Muhammet Altundağ, coğrafyanın yeni bir alanı olan "çocuk coğrafyaları" konusunu işledikten sonra öğrencilerden bir talep aldıklarını resim öğretmeninin de vermiş olduğu destekle Filistinli çocuklara dikkati çekmek için dijital kolaj sanatıyla bir çalışma yürüttüklerini belirtti.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal