Parosmi Ne Demek?

Parosmi ne demek? sorusu koronavirüs salgınında vaka sayılarının artış göstermesi nedeniyle daha sık merak edilmeye başlandı. Peki parosmi kovid-19 belirtisi mi? Parosmi tedavisi nasıl olur?

12.04.2021-13:03 - (Son Güncelleme: 07.10.2021-12:06)

Parosmi ne demek? sorusu vaka sayılarındaki artışa paralel olarak sıklıkla sorulan bir soru haline geldi. Bu konuda bilgi eksikliği ve bilgi kirliliği çok fazla. Zira parosmi hastalığının ne olduğu henüz anlaşılamamış durumda. Peki, parosmi nedir? Tedavisi var mıdır? 

PAROSMİ NE DEMEK?

Parosmi, en kısa ifadeyle kokuları farklı algılamak üzerine bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip olan kişi, mevcut kokuları mevcutta olmayan kokularla karıştırır. Erken teşhisin bir hayli önemli olduğu parosmi hastalığında hasta kişi erken müdahale ile koku duyusunu tekrar kazanabilmektedir. Parosmi, koku bozukluğu olarak da adlandırılmaktadır. Bu bozukluk, havanın kokunun yayıldığı alana ulaşmaması, kişideki koku hücrelerinin zarar görmesi ya da koku reseptörlerinde bozukluklar oluşması gibi nedenlerle meydana gelmektedir.

Kişinin parosmi hastası olup olmadığını anlamak için öncelikli olarak test yapılmaktadır. Bu testler tanımlayıcı ve ayırt edici özelliktedir. Parosmi, aslında koku alır ancak aldığı koku gerçek değildir. Örneğin bu hastalıktan mustarip olan kişi hamburger kokusunu gül kokusu olarak algılayabilir.


PAROSMİ TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Koku rahatsızlıkları önemli konulardan biridir. Zira koku bozukluğu, tek başına bir hastalık olabileceği gibi başka hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Bu hastalıkların en önemlisi, şu an salgın sürecini yaşadığımız kovid-19 hastalığıdır. Eğer parosmi, kemik eti büyümesi, kemik eğriliği gibi sağlık sorunları nedeniyle oluşuyorsa bu durumda cerrahi müdahale gerekmektedir. Eğer görünürde fiziksel bir problem yoksa bu durumda hekim hastadan MR isteyebilmektedir. Koku kaybının beyinsel bir sorun olup olmadığını anlamanın tek yolu budur. Kişiye tedavi sürecinde uzman doktor tarafından bol bol koku egzersizleri yaptırılır. Bu egzersizlerde kişiye her gün 30 gün boyunca farklı kokular koklatılır ve çeşitli eğitimler verilir.

Daha önce de belirttiğimiz üzere parosmi hastalığında erken teşhis çok önemlidir. Zira parkinson ve alzheimer gibi rahatsızlıklarda da ilk önce koku duyusu zarar görür. Bu nedenle koku kaybı yaşamanız durumunda sorunu önemseyiniz ve mutlaka uzman hekime başvurunuz.

PAROSMİ KOVİD-19 BELİRTİSİ Mİ?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı koronavirüs belirti listesinde koku almada kayıp veya güçlük de kovid-19 belirtileri arasında sayılmaktadır. Ancak tekrardan belirtmeliyiz ki, parosmi hastaları koku kaybı yaşamazlar. Kokuları anlamada ve anlamlandırmada güçlük yaşarlar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal