Paris Barış Konferansı ve Önemi

Paris Barış Konferansı ve önemi nedir: Birinci Cihan Harbi tam 4 sene sürmüş ve İttifak Devletlerin yenilgisi ile sona ermiştir. Savaşın ardından devletlerle yapılacak olan anlaşmaların taslağı burada hazırlanmıştır. Ancak bu durum Osmanlı Devleti için geçerli değildir.

25.07.2020-11:32 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-11:31) Paris Barış Konferansı ve Önemi

Paris Barış Konferansı, yenilen devletlerle imzalanacak olan barış anlaşmalarının taslağının hazırlanması için gerçekleştirilmiş olan bir görüşmedir. Tam 32 devletin katılımı ile yapılmıştır. Bunların içinde Japonya, İtalya, Fransa, İngiltere ve ABD yer almaktaydı. Toplanış amaçları şöyledir;

  • Birinci Dünya savaşında artık bir sona gelinmişti. Yenilen devletler belliydi. Onlarla yapılacak olan barış anlaşmalarının taslağının hazırlanması adına bu konferans gerçekleştirildi.
  • Bunun yanı sıra İtilaf devletleri arasında daha önceden ortaya çıkmış olan birtakım anlaşmazlıkların da bu konferans sayesinde çözülmesi amaçlanmıştı.
  • Aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin topraklarının yeniden paylaşılmak istenmesi de konferansın amaçları içinde dikkat çekmekteydi.
  • Buna ek olarak Wilson ilkeleri ışığında bir Milletler Cemiyetinin kurulması, toplantının ana gündem maddeleri içinde dikkat çekmekteydi.

Paris Barış Konferansında Hangi Kararlar Alındı?

Paris Barış Konferansı ve önemi nedir: Paris Barış konferansı ile birçok önemli kararın altına imza atıldı. Buna göre savaştan mağlubiyetle çıkmış olan devletlerle yapılacak olan anlaşmalar belirlendi. Aynı zamanda Milletler cemiyetinin kurulması da kararlaştırıldı. Bu konferansa Ermeni temsilciler de katılmıştı. Onların temel isteği ise Osmanlı topraklarından pay alabilmekteydi. Buna dair Avrupalılar hiçbir şekilde itirazda bulunmadılar. Çünkü onlar da Osmanlının tam olarak parçalanmasını ve Anadolu'nun kendi aralarında pay edilmesini istiyorlardı. Konferansta en dikkat çekici olay ise İtalya'nın İtilaf devletlerinden uzaklaşmaya başlamasıydı. Çünkü daha önce kendisine vaat edilmiş olan İzmir ve çevresi, Yunanistan'a bırakıldı. Bu durum İtalya'nın hiçbir şekilde hoşuna gitmedi. Hatta Osmanlı ve yeni kurulacak olan Türkiye Cumhuriyeti bundan faydalandı. İtalya, Anadolu işgallerine çok gönülsüz bir biçimde dahil oldu. Tek kurşun atmadan da çekildi.  

Paris Barış Konferansının Osmanlı Devleti’ne Olan Etkileri Nelerdir?

Paris Barış Konferansı ve önemi nedir: Bu konferansın Osmanlı Devleti açısından önemi son derece fazladır. Normal şartlar altında Osmanlı ile yapılacak olan barış anlaşmasının da burada görüşülmesi gerekmekteydi. Fakat Avrupalı devletler, bu işi sonraya bıraktılar. Çünkü aralarında görüş ayrılıkları vardı. Bu yüzden 1920 yılında özel bir gündem ile San Remo konferansı toplandı. Sevr olarak bilinen ve Türk Milletinin ölüm fermanı olan anlaşmaya sonradan karar verildi. Türk milli mücadelesinin başarılı olmasından dolayı, burada alınmış olan kararların etkisi söz konusu olmadı. Özellikle İtalya'nın bloktan kopması, Osmanlı için çok büyük bir avantaj haline geldi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal