27.02.2021-13:35 (Son Güncelleme:27.02.2021-13:35)


1

Kıl kurdu, çok yaygın bir bağırsak parazitidir. Kıl kurdu enfeksiyonu ile ilişkili tıbbi durum, tıp literatüründe enterobiasis olarak bilinir. Enfeksiyon daha çok okul çağındaki çocuklarda görülür ve mikroskobik yumurtalar yoluyla çocuklar arasında kolayca yayılır. Tedavi ağızdan alınan ilaçlarla vücuttaki parazitleri öldürmeyi ve pijama, yatak çarşafları ve iç çamaşırını iyice yıkamayı içerir. En iyi sonuç için tüm ailenin tetkik edilmesi gerekir. Kıl kurdu hayatta kalmak ve üremek için insan vücudunu kullanır ve hayvanlara bulaşmaz.



2

Parazitik solucanlara ait yumurtaların yanlışlıkla yutulması veya solunması bulaşıcı bir enfeksiyona neden olur. Mikroskobik yumurtalar bulunduran yiyecek, içecek veya parmaklar yoluyla ağza taşınabilir. Yutulan yumurtalardan çıkan larvalar, ince bağırsakta birkaç hafta içinde yetişkin kurtlara dönüşür ve daha sonra kalın bağırsağa giderek yerleşir. Kıl kurdu yumurtaları, kirli ellerde, yüzeylerde ve nesnelerde bulunabilir.



3

Kıl kurdu enfeksiyonu belirtileri arasında şunlar sayılabilir: Makatta veya vajinal bölgede kaşıntı: Geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddetli hale gelebilir. Uykusuzluk, huzursuzluk ve rahatsızlık hissi Aralıklı karın ağrısı ve mide bulantısı: Bu belirtiler nispeten az görülen belirtiler olsa da, bağırsakta çok kurt varsa kişide karşılaşılabilir.



4

Ayrıca ellerin iyi yıkanmaması, sofrada temizlik kurallarına uyulmaması da bir diğer faktördür. Bu gibi parazitler genellikle ilaçla vücuttan temizlenebilmektedir. Ancak yumurtaları bağırsakta kaldığı sürece ilaçlar etkisiz kalır. Bu nedenle, önce tahlil yaptırıp sonuca göre parazit muayenesi olmak, tedavide kolaylık sağlar.



5

Bu sorunu gidermek için eczaneden keyfi parazit ilacı alınmamalıdır. Tedavi sırasında bağırsakların iyice temizlenmesi, kalan yumurtaların da atılmasını sağlayacağı için gereklidir.



6

Tere, roka, maydonoz gibi tatlı su sebzelerini çiğ tüketmeyin ya da sirkeli su ile temizleyin.



7

KIL KURDU ZARARLARI NELERDİR?

KIL KURDU ZARARLARI NELERDİR?

Tipik kıl kurdu enfeksiyonları ciddi sorunlara neden olmaz. Nadir durumlarda ağır istilalar kadın üreme organlarında enfeksiyonlara neden olabilir. Parazit anal alandan vajinaya oradan da ‌‌uterus, ‌fallop tüpleri ve ‌pelvik organların çevresine gidebilir. Bu, vajina iltihabı ‌(vajinit) ve ‌uterus iç zarının iltihabı ‌(‌endometrit) gibi sorunlara neden olabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR