Paramiliter ne demek? Paramiliter kuruluş nedir, nasıl olur?

İstanbul Beylikdüzü'nde yer alan SADAT'ın önüne giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, burada açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu’nun SADAT’ın paramiliter bir kuruluş olduğunu söylemesinin üzerine pek çok kişi konu hakkında araştırma yapmaya başladı. Peki, Paramiliter ne demek? Paramaliter ne anlama gelmektedir? Paramiliter nedir? İşte Paramiliter hakkında merak edilenler…

13.05.2022-19:30 - (Son Güncelleme: 13.05.2022-19:30) Paramiliter ne demek? Paramiliter kuruluş nedir, nasıl olur?

SADAT kuruşunun önüne giden Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’li vekiller, kurum önünde açıklamalarda bulundu. SADAT’ın kimlere hizmet ettiğini öğrenmeye geldiklerini söyleyen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, SADAT için paramiliter bir kuruluş dedi. Bu konu üzerine pek çok kişi paramiliterin ne demek olduğunu araştırmaya başladı. Peki, Paramiliter ne demek? Paramaliter ne anlama gelmektedir? Paramiliter nedir? İşte Paramiliter hakkında merak edilenler…

Kemal Kılıçdaroğlu SADAT önünde açıklama yaptı

SADAT önünde açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye asla paramiliter kuruluşlara, kurumlara, kişilere teslim edilmeyecektir” diyen Kılıçdaroğlu, “Seçim güvenliği önemlidir. Önünde bulunduğumuz SADAT bir paramiliter kuruluştur. Daha düne kadar Erdoğan’ın danışmalığını yapıyordu bunlar. Bu kuruluşun hedefleri arasında gayri nizami harp eğitimi de var. Dikkatini çekmek isterim kamuyonunu; gayri nizami harp eğitim var. Yani sabotaj, baskın, pusu kurma, suikast ve teftiş… Teftişin bugünkü diliyle Arapça terör olarak tanımlanıyor, Türkçesi de terör. Burası terörist yetiştiren bir kurumdur.”

Paramiliter Ne Anlama Gelmektedir

Paramaliter ne anlama gelmektedir?

Paramiliter “yardımcı asker” demektir. Yarı askeri ya da paramiliter güç olarak kullanılan bu ifade işlev ve örgütlenme olarak askeri olan fakat düzensiz gönüllü kişilerden oluşan ve devlet tarafından desteklenen bir yapıyı ifade etmektedir. Yunancadan harici anlamını ifade eden para kelimesi ve asker anlamını ifade eden militer kelimelinin türemesi ile ortaya çıkmıştır. Fransızca bir kelime olan paramiliter kelimesi “yardımcı asker” sözcüğünden alıntılanmıştır. Fransızca da yer alan militaire “asker” sözcüğü ile para kelimesinin bir araya gelmesiyle türemiştir. Tarihte ilk kez m (1971) eserinde yer alan paramiliter kelimesi kökeni tam olarak bilinmemektedir.

Paramiliter örgüt ne demektir?

Paramiliter güç ya da paramiliter örgüt, gönüllü kişilerden oluşan silahlandırılmış bir grup anlamına gelmektedir. Tarih boyunca çeşitli şekillerde ortaya çıkan paramiliter örgütler, tarih dönemlerinde karşımıza çıkmaktadır. Daha çok devlet tarafından desteklenen bu askeri güç, görevleri yerine getirmek adına kurulmaktadır. Devletin kendi askeri gücünün yetişemediği durumlarda bu boşluğu doldurmak için yardımcı bir güç olarak görev almaktadır. Devlet sermayesi tarafından desteklenen bu örgüt ülkemizde de yer almaktadır. Ülkemizde “geçici köy koruculuğu” ya da yeni adıyla “güvenlik koruculuğu” paramiliter bir kurumdur. Ayrıca paramiliter örgütler sadece devlet tarafından değil partiler tarafından da kurulmaktadır.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal