Pandora Belgeleri Nedir, Pandora Belgelerini Kim Yayınladı?

Dünya liderleri ve iş adamlarının belgelerini yayınlayan Pandora Belgeleri kim tarafından yayımlandı, belgeler ne içeriyor? Pandora Belgelerinde açıklanan yeni isimler arasında kimler var?

04.10.2021-10:06 - (Son Güncelleme: 07.12.2021-10:55) Pandora Belgeleri Nedir, Pandora Belgelerini Kim Yayınladı?

2016 yılında Panama Belgeleri yayınlandığında ortalık yangın yerine dönmüştü. Wikileaks, Panama Belgeleri'nden sonra şimdi de Pandora’nın kutusu açıldı. Pandora Papers olarak da bilinen Pandora Belgeleri, yaydığı sızıntılarla şimdiden gündemi meşgul etmeye başladı. Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) dünya tarihindeki en büyük finansal sızıntı olarak adlandırdığı Pandora Belgeleri nedir, Pandora Belgelerini kim yayınladı? Tüm detaylar haberimizde saklı.

PANDORA BELGELERİNDE YENİ İSİMLER AÇIKLANDI!

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu, daha önce birçok ünlü ismin açıklandığı Pandora Belgeleri üzerinde çalışmaya devam ediyordu. 117 ülkeden gelen yaklaşık 600 gazetecinin birlikte çalıştığı projeden yeni isimler duyuruldu. Bugün açıklanan listede yine yüzlerce isim bulunuyor.

Vergi cennetlerine nasıl para aktırıldığını ortaya çıkaran projede yeni isimler dikkat çekici. Açıklanan listede yabancı birçok ülkenin devlet başkanları ve aileleri bulunuyor. Ukrayna, Lübnan, Şili, İngiltere, Fransa gibi birçok ülkenin yeni ve eski devlet başkanları ve ailesi listede yer aldı. Gittikçe büyüyen projede açıklanacak yeni isimler merak konusu.

PANDORA BELGELERİ NEDİR?

117 ülkeden sayısız gazetecinin çalıştığı Pandora Belgeleri dün yayınlandı. Dünya liderlerinin, siyasetçiler, futbolcuların ve nice zenginin offshore hesaplarını ayyuka çıkaran Pandora Belgeleri; The Washington Post, The Guardian ve birçok gazetede yayımlandı. Pandora Belgeleri, eski veya şimdi 25 ulusal liderin vergi cennetlerindeki hesaplarını, vergiden kaçma yollarını ve offshore hesaplarını yayınladı. 100 ülkeden insanın bulunduğu belgeler, 14 finans şirketine ait 12 milyon dokümandan gün yüzüne çıktı. Pandora Belgeleri; ev almak isteyen zenginlerin ucuza ev almak için vergi cennetlerinde şirket açması, kaşe parasını ödememek için vergiden kaçmak, zenginlerin offshore hesaplarını kamuya açmak, para aklamak gibi konulara değiniyor. Vergi cennetlerinde bulunan gizli banka hesapları, özel jetler, ünlü ressam ve sanatçıların eserlerinin nasıl ve hangi yolla satın alındığı (Picasso, Artsy vs.), ünlü liderlerin nasıl servetlerini gizlediği tekrardan tartışma haline geldi.


PANDORA BELGELERİNDE KİMLER VAR?

İngiltere’nin eski başbakanı Tony Blair, Londra’da ofis alırken 312 bin sterlinlik vergi ödemekten kaçınmak için denizaşırı ülkelerle ilişkiye girildiği belgelerde yazıyor. Ürdün Kralı 2. Abdullah, vergi cennetlerinde kayıtlı şirketler yoluyla 105 milyon dolar değerine sahip evler satın aldığı, Pandora Belgelerinde belirtildi. Kenya devlet başkanı Umumi Kenyatta, denizaşırı ülke hesapları sayesinde yıllarca servetini katladığı belgelerde yazıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı eski komedyen Vladimir Zelenskiy de belgelerde adı geçen isimlerden. Zelenskiy, oyunculuk yaptığı zamanlarda British Virgin Adalar’ında paravan şirkette hisse aldığı iddia ediliyor. Çekya’da yeni seçimler yaklaşırken tekrardan aday olan Çekya Cumhurbaşkanı Andrej Babis’in başı yanacak gibi. Babis, Fransa’nın güneyinde değeri 22 milyon doları bulan lüks evleri almış. İşin yanlış olan kısmı, aldığı lüksleri halka ibraz etmemiş.


ARALARINDA PUTIN VE ALİYEV DE VAR

Pandora’nın kutusu dün açıldı ve içinden Putin ile Aliyev de çıktı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de para aklama işine giriştiği iddia edildi. Belgelere göre, Aliyev ailesinin 400 milyon dolarlık emlak anlaşmalarının varmış. Ayrıca Aliyev, 11 yaşındaki çocuğu için Londra’da 33 milyon sterline ev satın almış. Vladimir Putin’in gayri resmi propaganda bakanı Konstantin Ernst’in de adı geçiyor. 

PANDORA’NIN KUTUSUNDAKİ DİĞER İSİMLER KİMLER?

Pandora Belgelerinde sadece siyasetçiler yok. Elton John, Shakira, eski IMF başkanı, The Beatles’ın bateristi Ringo Starr, Julio Iglesias gibi isimler de vergi cennetlerinde offshore hesaplar aracılığıyla zenginleştiği paylaşıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal