Pakistan seçime hazırlanırken eski Başbakan İmran Khan’a hapis şoku!

Pakistan seçime az bir süre kala, Pakistan'da eski Başbakan İmran Khan ve yardımcısı Şah Mahmud Kureşi davasıyla çalkalanıyor. Resmi sırları ifşa etmekten suçlu bularak 10'ar yıl hapis cezasına çarptırıldı.

30.01.2024-17:55 - (Son Güncelleme: 30.01.2024-17:55) Pakistan seçime hazırlanırken eski Başbakan İmran Khan’a hapis şoku!

Pakistan'da halk arasında "Cipher davası" olarak bilinen ve çokça konuşulan bu davada eski Başbakan İmran Khan'ın ve partisinden bir yardımcının yargılandığı davada karara varıldı. Mahkeme, Khan ve yardımcısını resmi sırları ifşa etmekten suçlu bularak 10'ar yıl hapis cezasına çarptırdı. 

Eski başbakan ve yardımcısına hapis cezası!

Yaklaşık 2 yıl önce Nisan 2022'de parlamentoda yapılan güvensizlik oylamasıyla görevden alınan Khan, bir yolsuzluk davasından aldığı üç yıllık hapis cezasını şu an cezasını çekiyor. Cipher davasındaki karar ise Khan'ın daha önceki mahkumiyeti nedeniyle aday olmasının yasak olduğu 8 Şubat'taki parlamento seçimleri öncesinde sonuçlandı. Yetkililer Khan ve yardımcısı Şah Mahmud Kureşi'nin, halk arasında Cipher davası olarak bilinen davada Salı günü verilen karara itiraz etme hakları olduğu öğrenildi.

Halk tabanı eski başbakanı Khan’ı destekliyor!

Pakistan eski başbakanı İmran Khan 10 yıl hapis cezası

Khan, halen tabanda güçlü bir halk tabanı da var. Şubat ayında yapılacak seçimlerde oy pusulasında yer almayacak olsa da tabandan gelen takipçileri ve düzen karşıtı söylemleri nedeniyle güçlü bir siyasi güç olmaya devam ediyor. Khan, kendisine karşı açılan davaların seçimden önce kendisini saf dışı bırakmak için bir komplo olduğunu söylüyor. Yakalanması halk tabanında büyük ses getirirken Khan'ın Mayıs 2023'te tutuklanmasının ardından Pakistan'da şiddetli gösteriler başladı. Yetkililer o tarihten bu yana destekçilerine ve partisine baskı uyguluyor.

Seçimler ne kadar adil ve özgür olabilir?

Seçimlerin adil ve özgür olduğu yönünde ciddi endişelerin olduğu ifade edilirken, Pakistan'ın bağımsız insan hakları komisyonu, "seçim öncesi hileler" nedeniyle önümüzdeki ay yapılacak parlamento seçimlerinin özgür ve adil olma şansının çok az olduğunu söyledi. Komisyon ayrıca yetkililerin Khan'ın ve partisinden üst düzey isimlerin adaylıklarını reddetmesinden duyduğu endişeyi de dile getirdi. Cipher davası, Khan'a karşı açılan 150'den fazla davadan biri. Diğer suçlamalar mahkemeye saygısızlıktan terörizme ve şiddete teşvik etmeye kadar uzanıyor.

Khan’ın gizli sırlar ifşası!

Pakistan eski başbakanı İmran Khan 10 yıl hapis cezası

Gizli sırları ifşa ettiği yönündeki iddiaların çıkış noktası ise Khan'ın başbakanlıktan düşürüldükten sonra bir miting sırasında gizli bir belgeyi salladığı, bunun tehdit edildiğinin kanıtı olduğunu ve görevden alınmasının Pakistan'da ordu ve hükümet tarafından yürütüldüğü iddia edilen bir ABD komplosu olduğunu iddia ettiği iddia ediliyor. Washington ve Pakistanlı yetkililer bu iddiayı reddetti. Khan'ın elinde salladığı ve Cipher olarak adlandırılan belge ne hükümet ne de Khan'ın avukatları tarafından kamuoyuna açıklanmadı ancak Pakistan'ın Washington Büyükelçisi ile İslamabad'daki Dışişleri Bakanlığı arasındaki diplomatik yazışmalar olduğu anlaşılıyor.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal