Özürlü Vatandaşların Yasal Hakları Neler?

Sosyal devlet, vatandaşlarının yaşamlarını Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında garanti eder. Özürlü vatandaşlar da buna dâhildir. Ancak engelli vatandaşların hakları engelli, özürlü olmayan vatandaşlara göre daha kapsamlı ve koruyucudur.

24.03.2020-13:17 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-13:15) Özürlü Vatandaşların Yasal Hakları Neler?

Özürlü Vatandaşlar Hangi haklara sahiptir?

Emekli olduktan sonra özürlü olanların hakları, engellilik durumuna göre farklılık göstermektedir. Bu farklılık özürlülerin engellilik oranlarına göre değişmektedir. Örneğin; özürlü vatandaşlar ÖTV yani özel tüketim vergisinden, MTV yani motorlu taşıtlar vergisinden muaftırlar. Ancak bu muafiyet %90 engellilik durumunda mümkündür. Ayrıca araç sahibi bu engelliler, belediye, havalimanları gibi kurumlara ait tüm otoparklarda ücretsiz park etme hakkına sahiptir.

Özürlülerde Emeklilik

Bir kimse çalışırken herhangi bir sebepten dolayı engelli olursa ve bu engel oranı en az % 60 ve üzeri engelli durumuna düşmüşse ve en az 10 yıllık sigortalı çalışan ise malulen emeklilik hakkını kazanmış olur. Özürlülük oranı % 60’ın altında ise erken emekli olmaya hak kazanmış olurlar.

Özürlü Emeklilerde Sosyal haklar

Malulen emekli olmaya hak kazanan bir özürlü vatandaş, malulen emekli olduğu andan itibaren maaşı bağlanır. Engelli bakıma muhtaç ise, evde bakımını sağlayan kişiye de bakım maaşı bağlanır. Engelliye bağlanan maaş her ne koşulda olursa olsun, maaşına haciz konulmaz. Bunların dışında özürlü kişiler, suyu belli oranda ucuz kullanır. Özel kurumlar belli zamanlarda engellilere özel kampanyalar düzenleyerek indirimli hizmet verirler.

Cep telefonu operatörleri, engellilere ucuz iletişim kullanımı sunabilir. Belediyeler, indirimli veya ücretsiz toplu taşıma hizmeti sunar. Çalışabilecek durumda olan özürlü vatandaşlar, emekli olmaları durumunda dahi, isterlerse çalışabilirler. Kurumsal şirketlerin yasalarla belirlenmiş olarak, engelli personel çalıştırmak zorundadırlar. Özürlü çalışan veya memur, ağır çalışma koşullarına maruz kalamaz ve fazla mesai yaptırılamaz. Devlet, özürlülerin haklarını yasalarla belirler ve bu yasalar dışında keyfi bir uygulama yapılamaz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal