Özel sektörde ücretsiz izin hakkı ne kadar? Özel sektörde ücretsiz izin almak için gerekenler

Özel sektör çalışanları için tanınan ücretsiz izin hakkı ne kadar? Özel sektörde ücretsiz izne çıkabilmek için aranan şartlar ve gerekli evrakları anlattık.

30.05.2022-17:13 - (Son Güncelleme: 30.05.2022-17:13) Özel sektörde ücretsiz izin hakkı ne kadar? Özel sektörde ücretsiz izin almak için gerekenler

Dinlenmek ya da tatil yapmak istediğiniz, çeşitli nedenlerle iş hayatınıza bir süre ara vermek istiyorsunuz. Bu süreçte tercihiniz, ücretsiz izin kullanmaktan yana olabilir. Devlet, özel sektörde çalışan kişilere ücretsiz izin alabilmeleri için çeşitli imkanlar sağlamaktadır. Buna göre çalışanların izin hakları kanunla koruma altına alınmıştır. Ücretsiz izne çıkabilmek için merak edilen pek çok şey arama motorları üzerinden araştırılıyor. Özel ya da kamuda çalışan milyonlarca kişi de heyecanla ücretsiz izin şartlarını merak ediyor.

Ücretsiz izin şartları nelerdir?

İşçinin aldığı veya işverenin sağladığı ücretsiz izin, çalışanların yıllık izninden kesilmez. Çünkü ücretsiz izne çıkan kişiler izinli oldukları süre zarfında herhangi bir ücret almazlar.

Ücretsiz izin talep eden işçiler, izin talebi sebebi ücretsiz iznini kapsayacak halleri kapsıyorsa, işveren işçilere izin vermekle mükelleftir.

İşveren, doğum yapacak kadın çalışanlara doğum öncesi ve sonrası sekizer hafta olmak üzere 16 hafta boyunca ücretsiz izin alabilir. Çalışanın talep etmesi halinde bu 6 aylık ücretsiz izin de bu süreye eklenebilmektedir. Bu süreçte doğum yapacak kişilere de süt izni düzenlemesi yapılması gerekiyor.

İşçiler, yıllık iznini iş yerinin bulunduğu yerden farklı yerde geçirecekse, işveren işçilere gidiş ve geliş sürelerini kapsayacak şekilde en az 4 gün ücretsiz izin verir.

İşveren, çalışanını ücretsiz izne çıkarabilir mi?

Hiçbir işveren çalışanlarını doğrudan ücretsiz izne çıkaramaz. Ücretsiz izin sadece işçilerin talebiyle değerlendirilir ve çalışanlara verilir. Öte yandan işverenler işçi taleplerine bağlı olarak ücretsiz izne çıkamazlar.

Özel sektörde ücretsiz izin hakkı kaç gün?

Özel sektör çalışanlarının tamamı en çok 3 ay ücretsiz izin kullanabilir. Kişiler, kendilerine tanınmış olan aylık ücretsiz izin süresinden daha fazla izin yapamazlar.

Ücretsiz izne ayrılmak için gereken evraklar neler?

Ücretsiz izin kullanmak isteyen işçiler bu işlemi sadece bir dilekçeyle tamamlayabiliyor. İşçiler de talepte bulundukları ücretsiz izni alabilmek için dilekçeye tüm bilgileri yazarlar. Bu dilekçe içerisinde;

Başvuru sahibinin adı ve soyadı,

Görevi,

Ücretsiz izne ayrılacak tarih,

Ücretsiz iznine çıkma nedeni, isteği içeren talep yazısı gerekmektedir.

Zeynel Abidin Barut
zeynelbarut@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal