Özel okul kreşlerinde kitap ve kıyafet dayatması çileye döndü! Almak zorunlu giydirmek keyfi

Yeni eğitim öğretim yılı başlarken, kıyafet ve kırtasiye masrafları cep yakmaya devam ediyor. İstanbul Halkalı'daki bir özel okul, 'erken kayıt' fırsatından yararlanarak 20 bin TL'ye kayıt ettiği 4 yaşındaki kreş öğrencisinden kitap seti için 7 bin 500 TL istiyor.

07.09.2022-11:09 - (Son Güncelleme: 07.09.2022-17:51) Özel okul kreşlerinde kitap ve kıyafet dayatması çileye döndü! Almak zorunlu giydirmek keyfi

Yeni eğitim öğretim yılı başlarken, kıyafet ve kırtasiye masrafları cep yakmaya devam ediyor. İstanbul Halkalı'daki bir özel okul, 'erken kayıt' fırsatından yararlanarak 20 bin TL'ye kayıt ettiği 4 yaşındaki kreş öğrencisinden kitap seti için 7 bin 500 TL istiyor. Ayrıca 5 parçadan oluşan forma seti için de 'Almak zorundasınız, giydirmeyebilirsiniz' diyerek dayatma uygulayan okul, velileri isyan ettirdi.

Kayıt parasının yarısı kadar

"4 yaşındaki çocuğumuz geçen yıl da aynı okula gidiyordu. Şu an fiyatı 32 bin TL olan okula, yılbaşında 20 bin TL'ye kayıt olduk ancak forma ve kitap için istenen miktar, kayıt parasının yarısı kadar. Temel İngilizce eğitimi alıyorlar ama bu çocuklar daha okuma-yazma bilmiyor. Bu fiyatı kim, neye göre belirliyor? Ayrıca geçen yıl 'zorunlu' diyerek forma aldırdılar ama o zorunluluk hiç uygulanmadı. Pandemi nedeniyle de zaten çok kullanılmadı. Bu yıl yenisini almayacağımı belirttim. Yöneticiler "Kıyafeti almak zorundasınız, isterseniz giydirmeyin" şeklinde yanıt verdi.

Yüzde 30'luk artış durdurulmalı

Özel okul velilerinin zam isyanı sikayetvar'a da yansıdı. İşte o tepkilerden bazıları:

Kübra: Anaokul için 7 bin 500 TL kitap parası ve 2 bin 500 TL kıyafet ücreti talep ediliyor. Kitap ücretlendirilmesi hakkında detaylı bilgilendirme yapılması gerekli. Anaokulu çocuğu kaç kitap kullanacak Allah aşkına!

Uygulama etik değil

Yusuf: 2. sınıf için kitap ve kırtasiye ücretleri 8 bin 870 TL olarak belirlenmiş. Kitapların ve kırtasiye gereçlerinin bir araya konarak tüm velilere zorunlu olarak aldırmayı hiç etik bulmuyorum. Hadi kitaplar her sene değişiyor, fakat geçen sene alıp hiç kullanmadığımız kırtasiye malzemeleri var. Herkesin ne eksiği varsa kendisi tamamlayabilir. Bu konu çözülmeli.

Erdal: Ortaokul için yıllık kitap ücreti olan 9 bin 250 çok çok büyük bir tutar. Yaptığımız piyasa araştırmasında 29 kalem olan eğitim setinin azami 5.500 olacağı kanaati oluşmuştur. Ki bu araştırma perakende piyasada yapılmış olup okulun yaygın ağı ve öğrenci sayısı ile birlikte temin edildiğinde maliyetin daha da aşağıda olacağı aşikardır. Kurumun bu tutumundan bir an önce dönmesini dilerim.

Geçen yıla göre 2 katı

Yeliz: Geçen sene 3 bin 200 TL ödediğimiz kırtasiye gideri için bu yıl 8 bin 720 TL isteniyor. Baz alınan artış oranı %130 civarı. Yakın çevredeki başka özel okullarda kitap-kırtasiye ücretleri 6 bin TL civarında. Bu konudaki orantısız fiyat artışının tekrar gözden geçirilmesini rica ederiz.

İlhan: Geçen sene 1. sınıf için 4 bin TL'lik kırtasiye ödemesi yaptık. Bu yıl fiyat 8 bin 850 TL. 4. sınıfa giden diğer çocuğumun geçen seneki 4 bin 300 TL olan kitap-kırtasiye ücreti bu yıl 9 bin 250 TL olarak karşımıza çıktı.

Defter fiyatları dört katına çıktı

Okul alışverişinde eksiklerini tamamlamak adına Eminönü'nün yolunu tutanlar, dükkanlardaki pahalılığa isyan etti. Tahtakale'de okul çantaları 300-400 lira, kurşun kalemler 3-4 lira, defterler 20-70 lira arası, kalem kutusu 50 lira civarında satılıyor. Kırtasiyeci Yağız Aslan, "Defter grubunda fiyatlar 4 katını buldu. Veliler fiyat artışına şaşırıyor' dedi.

Ödenen ücretler geri alınabilir

Özel Okul Velileri Platformu Sözcüsü Özgür Özkan: "Şu anda birçok özel okul, çocukların kaydını yenilemek için kıyafet, kitap gibi ek hizmetleri velilere değerinin çok üzerinde fiyatlara satmaya çalışıyor. Velilerin birçoğu mobbinge uğramamak için sesini çıkarmıyor. Tüketiciler Kanunu "Hiçbir malın satın alınması başka bir malın alınması koşuluna bağlanamaz" diyor. Bu nedenle özel okullar, kayıt yenilerken kıyafet, kitap gibi ek maliyetleri almasını zorunlu tutamaz. Zorunlu bırakıyorlarsa okuldan bunu yazılı olarak beyan etmesini istesinler. Veliler bu ücretleri ödemişlerse geri almak için Tüketici Hakem Heyeti'ne başvursunlar. Açık Masa'ya başvururlarsa o eğitim kurumu 1 hafta içinde velinin şikayetine yanıt vermek zorunda."

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal