03.02.2021-16:44 (Son Güncelleme:03.02.2021-16:44)


1

İngiltere'de bulunan Oxford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, koronavirüse karşı geliştirilen Oxford-AstraZeneca aşısı kişilerin hastalıktan korumasının yanı sıra Kovid-19’un bulaş riskini ‘büyük ölçüde’ engelliyor.



2

Tüm dünyanın karşısında çaresiz kaldığı koronavirüs salgını etkisini artırmaya devam ediyor. Ancak umut dolu haberlerde geliyor. Bu haberlerden biri de Oxford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, koronavirüse karşı geliştirilen Oxford-AstraZeneca aşısının bireyleri hastalıktan koruduğu ve de virüsün bulaştırılmasını büyük ölçüde engellediği ortaya konuldu.



3

Aşıların bireyleri virüsün neden olduğu ağır hastalıktan koruduğu üçüncü faz çalışmalarında belirtilmişti fakat bulaştırma üzerindeki etkileri net bilinmiyordu. Koronavirüs salgınının seyri açısından, aşıların bu yöndeki etkisinin kritik önem taşıdığı belirtiliyor.



4

Henüz resmi olarak yayımlanmayan çalışmaya göre, ‘aşı, bulaştırma üzerinde de önemli oranda engelleyici etkiye sahip’ ve ‘yeni vaka sayılarının azalmasını sağlayabilir.’



5

Henüz kamuoyu ile paylaşılmayan araştırmada çıkan sonuçlara göre, aşıların bireyleri yalnızca ağır hasta olmaktan koruması halinde toplumsal bağışıklık için nüfusun büyük bir bölümünün aşılanması gerekiyor. Aşı sadece uygulanan kişileri koruyabiliyor. Fakat eğer aşı virüsün yayılmasına da engel olursa, aşı olan her birey kendisinin yanı sıra diğerlerini de korumuş olacak ve bu durum salgının seyrinde ciddi bir etkiye sahip olacak.



6

Testlerin Pozitif Çıkma Oranı Yarı Yarıya Düştü

Testlerin Pozitif Çıkma Oranı Yarı Yarıya Düştü

İngiliz medyasında çıkan habere göre, Oxford Üniversitesi'nin 17 bin kişiden alınan örneklerle yaptığı araştırma, katılımcılardan her hafta numuneler alarak "ne kadar virüs taşıdıklarını" izledi. İki dozun da yapıldığı kişilerde kovid-19 testlerinin pozitif çıkma oranı yarı yarıya azaldı.



7

Öte yandan, virüsü taşımayan bireylerin hastalığı bulaştırması da mümkün olmadığından, mevcut sonuçlar aşının bulaştırıcılığa karşı ciddi bir etkisi olduğu şeklinde yorumlanıyor.



8

İlk Dozun 3 Aydaki Etkisi Yüzde 76 Düzeyinde

İlk Dozun 3 Aydaki Etkisi Yüzde 76 Düzeyinde

Araştırmaya göre, Oxford-AstraZeneca aşısı sadece ilk dozun uygulanmasının ardından sonraki üç ayda yüksek düzeyde koruyucu etkisini devam ettiriyor.



9

Oxford Üniversitesi'ndeki çalışma, İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'dan 17 bin kişide ilk doz aşıdan sonra koruyuculuk düzeyinin 3 ay boyunca %76 düzeyinde kaldığını ortaya koydu.



10

İkinci dozdan sonra bu oranın %82'ye yükseldiği belirtildi. İngiltere'de 9,6 milyondan fazla kişiye aşının ilk dozu uygulanırken, tüm dünyada 100 milyondan fazla dozun uygulandığı düşünülüyor.



11

İngiltere'de sağlık otoriteleri, iki aşı dozu arasında geçen süreyi uzatarak, mümkün olan en fazla sayıda kişiye ilk doz aşı uygulanması stratejisini benimsiyor. Bu tercih, uluslararası sağlık çevrelerinde tartışmalara neden oldu. Bu düşünceye göre, mümkün olan en fazla kişiye ilk dozu uygulamak, ölüm oranlarının düşmesine katkı sağlayabilir. Ancak bu plana göre iki doz arasında 12 haftayı, yani 3 ayı bulan süreler bırakılması gerekiyor.



12

Bakan Çalışmayı Umut Verici Buldu

Bakan Çalışmayı Umut Verici Buldu

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock ise Oxford tarafından yapılan bu araştırmanın ‘son derece umut verici’ olduğunu ifade ederek, bunun aşının bulaştırıcılığı da engelleyeceğine yönelik görüşe önemli bir dayanak sağladığını söyledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR